UE nu şi-a stabilit încă poziţia de negociere la summitul COP28

F.D.
Internaţional / 16 octombrie 2023

UE nu şi-a stabilit încă poziţia de negociere la summitul COP28

Miniştri europeni ai Mediului se întâlnesc luni pentru a decide care va fi poziţia de negociere a blocului comunitar la summitul COP28 dar au în continuare opinii diferite cu privire la aspecte importante, de exemplu cât de mult trebuie insistat pentru un acord global de eliminare a combustibililor fosili, relatează Agerpres.

În mod normal, UE este unul dintre cei mai ambiţioşi negociatori la negocierile anuale privind schimbările climatice, care anul acesta se vor desfăşura sub egida ONU la Dubai.

O decizie vitală va fi aceea dacă cele aproape 200 de ţări care se vor reuni la Dubai vor putea cădea de acord, pentru prima dată, asupra unei eliminări graduale a combustibililor fosili. Arderea de cărbune, petrol şi gaze generează gaze cu efect de seră, care sunt principalele cauze ale schimbărilor climatice.

Diplomaţii europeni consultaţi de Reuters au dezvăluit cu un grup de 10 dintre cele 27 de state membre UE, printre care se numără Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Ţările de Jos şi Slovenia, vor ca blocul comunitar să solicite eliminarea graduală a tuturor combustibililor fosili.

"Dacă îi asculţi pe toţi oamenii de ştiinţă este destul de clar că trebuie să eliminăm toţi combustibili fosili", a declarat ministrul Mediului din Ţările de Jos, Rob Jetten, care a îndemnat UE să "fie cel mai ambiţios bloc" cu privire la acest dosar la COP28.

Însă un număr similar de state membre, printre care se numără Cehia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia şi Slovacia, sunt mai prudente. Aceste ţări vor doar o eliminare a combustibililor fosili "nemodificaţi", lăsând o fereastră de oportunitate pentru ţări să continue să ardă cărbune, gaze şi petrol dacă folosesc tehnologii care să "modifice", adică să capteze emisiile poluante rezultate.

Ministrul Mediului din Malta, Miriam Dalli, spune că obiectivul este păstrarea acestei opţiuni "pentru sectoare care sunt dificil de decarbonizat", care includ industrii precum petrochimia şi cimentul care au opţiuni limitate pentru reducerea emisiilor.

Ţările UE trebuie să cadă de acord în unanimitate asupra unei poziţii de negociere, ceea ce înseamnă că un singur guvern poate bloca adoptarea unei poziţii de negociere.

Guvernele statelor membre UE vor analiza şi rezultatele preliminare ale alegerilor din Polonia, care sugerează că Guvernul naţionalist a pierdut majoritatea, deschizând calea partidelor mai pro-europene să formeze un guvern. Polonia a fost unul din cei mai importanţi oponenţi ai anumitor politici climatice ale Bruxelles-ului şi chiar a dat în judecată Comisia Europeană în încercarea de a răsturna unele dintre aceste politici.

"Toţi liderii din Europa cu ambiţii în domeniul climei urmăresc foarte atenţi evoluţiile din Polonia", a declarat ministrul Mediului din Suedia, Romina Pourmokhtari.

Diviziunile în rândul statelor membre UE reflectă tensiunile care există la nivel global. Printre ţările UE care se opun eliminării complete a combustibililor fosili se numără ţări sărace care se tem de impactul eliminării combustibililor fosili asupra economiilor lor. Producătorii şi consumatorii de combustibili fosili, dintre care unii, precum Arabia Saudită, au blocat încercările de a ajunge la un acord privind eliminarea combustibililor fosili la precedentele reuniuni, ar urma să ofere o rezistenţă similară la summitul COP28.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb