Uniunea Europeană a acordat un pachet financiar semnificativ pentru a sprijini independenţa energetică a Republicii Moldova. Premierul Dorin Recean şi comisarul european pentru extindere, Marta Kos, au semnat marţi un acord care prevede ajutoare financiare pentru Moldova. trasnmite Radio Chişinău.
În afacerea ajutorului de urgenţă, Uniunea Europeană oferă 30 de milioane de euro, urmate de un ajutor pe termen mediu de 250 de milioane de euro. De asemenea, UE propune 60 de milioane de euro pentru a susţine nevoile energetice ale regiunii Transnistria până la mijlocul lunii aprilie, cu condiţia respectării drepturilor omului în acea zonă.
"Ajutorul de urgenţă, în valoare de 30 de milioane de euro, a fost deja alocat şi se foloseşte pentru a preveni riscul de îngheţ în estul ţării. Din această sumă, 10 milioane de euro sunt destinate malului drept al Nistrului", a explicat Dorin Recean.
Ajutorul pe termen mediu, în valoare de 250 de milioane de euro, va fi utilizat pentru a compensa facturile de energie pentru populaţie şi afaceri. "Fiecare familie va plăti primii 110 kWh la tarifele anterioare majorării preţurilor. Aceasta va reprezenta 151 de milioane de euro. În plus, afacerile vor beneficia de o compensaţie suplimentară de 15 milioane de euro, iar instituţiile sociale vor avea 20 de milioane de euro pentru a acoperi creşterea facturilor la energie electrică", a precizat premierul.
Moldova va investi în viitorul energetic cu ajutorul UE, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa energetică a clădirilor, a creşte utilizarea energiei regenerabile şi a finaliza liniile de interconectare electrică. În plus, UE va aloca 60 de milioane de euro pentru a ajuta Transnistria, acoperind aproximativ 70% din consumul social de energie până la mijlocul lunii aprilie, potrivit Radio Chişinău.
"Kremlinul a creat o problemă umanitară, iar acum partenerii europeni vin să o rezolve. Acest ajutor va permite continuarea compensării şi prevenirea unei crize umanitare, precum şi investiţiile în securitatea energetică a Republicii Moldova", a declarat Dorin Recean.
Marta Kos, comisarul european pentru extindere, a confirmat asistenţa UE, subliniind că acest pachet va ajuta Moldova să compenseze facturile şi să creeze fonduri pentru familiile vulnerabile, şcoli şi spitale. "Vrem să ne asigurăm că nu veţi mai putea fi şantajaţi de Rusia. Aceste pachete energetice sunt doar o parte din ajutorul oferit Republicii Moldova", a spus Kos.
Preşedinta Maia Sandu a subliniat în conferinţa de presă că Uniunea Europeană a fost mereu alături de Moldova în faţa şantajului energetic al Rusiei. "Când Gazprom a încercat să ne şantajeze, Uniunea Europeană ne-a oferit ajutor cu gaze. Acum, din cauza acţiunilor Rusiei, pe malul stâng al Nistrului oamenii stau în frig şi întuneric, iar pe malul drept preţurile au crescut semnificativ", a declarat Maia Sandu.
În ceea ce priveşte aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, Maia Sandu a menţionat că obiectivul este să finalizeze negocierile de aderare până la sfârşitul mandatului actualei Comisii Europene. "Viitorul nostru este în Uniunea Europeană, iar acest obiectiv va deveni realitate", a concluzionat preşedinta Republicii Moldova.
Pentru ca regiunea Transnistria să beneficieze de pachetul UE de 60 de milioane de euro, premierul Dorin Recean a explicat că sunt necesare câteva condiţii. "Este vorba despre respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în regiune, actualizarea treptată a tarifelor la energie, şi plata preţurilor de piaţă de către companiile mari care exportă produse din Transnistria", a subliniat Recean.
În perioada 1-10 februarie, Transnistria va primi gaze dintr-un ajutor de 20 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană. În plus, după o perioadă de criză, s-au reluat încălzirea apartamentelor şi aprovizionarea cu gaze, iar Vadim Krasnoselski, liderul autoproclamat al regiunii, a mulţumit atât Uniunii Europene, cât şi autorităţilor moldovene pentru sprijinul acordat.
"Acum, sistemul de încălzire a fost repornit. Nu toată lumea are apă caldă, dar avem căldură, gaz şi electricitate", a declarat Olga, locuitoare din Tiraspol, pentru Reuters.
Opinia Cititorului