Douăsprezece ţări cer Uniunii Europene să împiedice prin instrumente comerciale ocolirea sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, transmite astăzi agenţia Reuters, conform Agerpres.
Belgia, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, România şi Spania au redactat un document pentru dialogul cu reprezentanţii guvernelor din UE care dezbat al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Iniţiativa arată că firmelor şi ţărilor care evită aplicarea sancţiunilor li se pot aplica măsuri comerciale legate inclusiv de accesul pe piaţa unică europeană.
Documentul consultat de Reuters consemnează că "tacticile de ocolire şi eforturile de achiziţie ale ruşilor se înmulţesc şi devin mai creative". "Prin aceste eforturi, Rusia încearcă să menţină aprovizionarea industriei sale militare şi a domeniilor strategice care finanţează războiul cu componentele necesare, în ciuda sancţiunilor noastre", explică statele semnatare.
Acestea apreciază că este prin urmare urgent ca UE să acţioneze ca un bloc pentru a opri ocolirea sancţiunilor, prin extinderea cooperării între organele vamale, fiscale şi judiciare, serviciile de informaţii, institutele de cercetare şi de statistică la nivel european şi în cele 27 de ţări membre.
"Utilizarea instrumentarului comercial al UE şi eventual a altor instrumente de acţiune externă poate fi avută în vedere în cazuri de ocolire la scară mare pe teritoriul unui anumit stat care refuză să acţioneze în aceste chestiuni", consideră cele 12 ţări, adăugând că "ar trebui să transmitem un semnal puternic persoanelor şi entităţilor din terţe state", şi anume că "furnizarea de sprijin material pentru baza industrială militară şi de apărare a Rusiei va avea consecinţe grave privind accesul lor pe piaţa UE".
Uniunea ar trebui să avertizeze oficiale persoanele şi entităţile din interior şi din afară că s-ar putea afla în situaţia de a încălca sancţiunile; să creeze liste de companii de urmărit din cauza interesului special; să încurajeze firmele să introducă în contracte obligaţii privind utilizatorii finali ai produselor lor, explică documentul.
Conform acestuia, UE ar trebui să fie capabilă de o extindere a perspectivei privind produsele şi componentele care pot fi legate de ocolirea sancţiunilor, pe baza celor găsite pe câmpul de luptă, în Ucraina. "Trebuie acordată o atenţie specială componentelor occidentale vitale pentru industria militară rusă", care "nu sunt uşor de înlocuit: înlocuirea unui element în producţia de armament necesită câteva luni, din cauza procedurilor de certificare şi proiectare. O mică perturbare a acestor lanţuri de producţie are prin urmare un impact semnificativ asupra capacităţii ruşilor de a produce arme şi echipamente militare".