Băncile şi companiile listate la bursă trebuie să-şi schimbe echipele de audit după cel mult 24 de ani de la angajarea acestora, conform unui proiect al negociatorilor Uniunii Europene, menit să susţină supravegherea corporatistă, informează Bloomberg.
Proiectul de acord al parlamentarilor UE arată că societăţile în cauză trebuie să-şi schimbe compania de audit la fiecare zece ani, însă au dreptul la o prelungire de până la 14 ani, în cazul în care derulează un proces de licitaţie şi au angajate mai mult de o firmă de specialitate, potrivit afirmaţiilor lui Michel Barnier, comisar european pentru servicii financiare. Companiile cu un singur auditor primesc permisiunea de prelungire cu numai zece ani, în cazul în care derulează o licitaţie.
Firmele de audit se vor confrunta, de asemenea, cu limite la furnizarea de consultanţă şi alte servicii companiilor ale căror bilanţuri le analizează.
"Deşi mai puţin ambiţioasă decât planul iniţial al Comisiei Europene, propunerea urmăreşte să consolideze independenţa auditorilor", a declarat Barnier, adăugând: "Luate împreună, măsurile convenite de parlamentari vor consolida semnificativ calitatea auditului în Uniunea Europeană".
Oficialul european a subliniat că unul dintre principalele obiective ale noilor norme îl reprezintă limitarea conflictelor de interese. Astfel, auditorii vor fi restricţionaţi în asigurarea de servicii auxiliare companiilor ale căror conturi le supraveghează (spre exemplu, limitarea servicilor care au legătură cu strategia financiară sau de investiţii).
Proiectul de acord a fost încheiat în noaptea de luni spre marţi, de către parlamentarii europeni şi oficialii Lituaniei, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE. Proiectul trebuie analizat acum de alte guverne naţionale, necesitând aprobarea parlamentelor, respectiv statelor, ca să intre în vigoare.
Michel Barnier a făcut apel la revizuirea normelor în materie după colapsul gigantului bancar american "Lehman Brothers Holdings" Inc., considerând că acest caz a ridicat semne de întrebare privind calitatea companiilor de audit. Potrivit Comisiei Europene, diviziile regionale ale celor patru giganţi ai auditului, KPMG LLP, "PricewaterhouseCoopers" LLP, "Ernst & Young" LLP şi "Deloitte & Touche" LLP, au o cotă de piaţă de peste 85% în majoritatea statelor membre UE.