Uniunea Europeană (UE) a propus săptămâna trecută reducerea cu 4,2% a bugetului Curţii Europene de Conturi (European Court of Auditors - ECA), instituţie care a refuzat, preţ de 18 ani consecutivi, să îi semneze bugetul.
"Cerberul financiar", aşa cum este supranumită ECA în presa internaţională, al cărui rol este să se asigure că banii contribuabililor sunt cheltuiţi în mod corespunzător, a publicat, de-a lungul anilor, o serie de rapoarte critice la adresa UE, acuzând cheltuirea iresponsabilă a banilor şi refuzând să semneze bugetul Uniunii, încă din 1994, pe temeiul că organismul internaţional ar putea comite o serie de fraude.
Pawel Swidlicki, analist la Open Europe, a precizat că decizia de a reduce cheltuielile ECA ar ridica varii semne de întrebare. "Aceasta este o instituţie care, adesea, trage semnale de alarmă în direcţia risipei şi managementului ineficient al UE, iar acum există posibilitatea să îi fie redus propriul buget cu 4,2%", a menţionat domnia sa, citat de presa internaţională.
Reducerea contrastează cu majorările propuse în alte departamente ale bugetului Comisiei Europene pentru 2014, în condiţiile în care, în sectorul pensiilor, a fost propusă o majorare cu 7,2%, parţial datorită costurilor asociate cu majorarea numărului oficialilor care se pensionează anticipat, precum şi o majorare cu 1,7% a bugetului Parlamentului European.
Miercurea trecută, Comisia Europeană (CE) a adoptat proiectul de buget pentru exerciţiul financiar 2014, în valoare de 142,01 miliarde euro în credite de angajament şi de 135,9 miliarde euro în credite de plată. Proiectul este cu aproximativ 6% mai mic decât cel pentru anul în curs, atât pentru angajamente, cât şi pentru plăţi, potrivit unui comunicat al UE. Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a salutat această reducere, prima de gen din istoria de 56 ani a UE, numind-o drept "o afacere bună pentru Europa, o afacere bună pentru cetăţenii europeni, o afacere bună pentru economia europeană".
Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiară şi buget, a declarat: "Am prezentat proiectul de buget acum, întrucât Tratatul de la Lisabona prevede în mod expres obligaţia Comisiei de a face acest lucru până cel târziu la 1 iulie. Cu toate acestea, ne vom adapta propunerea ulterior, în funcţie de rezultatul final al procedurii de adoptare a cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020".
Proiectul de buget pentru exerciţiul financiar 2014 reprezintă 1,05% din venitul naţional brut (VNB) al UE în angajamente (faţă de 1,15% în bugetul pentru 2013) şi 1,01% din acesta în plăţi (1,1% în 2013).
Curtea Europeană de Conturi a fost înfiinţată în 1975, are sediul la Luxemburg şi reprezintă instituţia care verifică modul în care sunt administrate fondurile europene. Potrivit paginii de internet a UE, rolul ECA este să îmbunătăţească gestiunea financiară a Uniunii şi să prezinte rapoarte cu privire la folosirea banilor publici.
Una dintre cele mai importante sarcini ale Curţii de Conturi este să înainteze Parlamentului European şi Consiliului un raport anual privind exerciţiul financiar anterior. Parlamentul examinează raportul înainte să decidă dacă aprobă sau nu modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul. De asemenea, Curtea trebuie să formuleze un aviz privind legislaţia financiară a UE şi posibilităţile de combatere a fraudei. Auditorii Curţii de Conturi efectuează frecvent controale în instituţiile UE, în statele membre şi în ţările care primesc ajutoare europene. Activitatea ECA vizează, în principal, fondurile de care răspunde Comisia Europeană, însă, în practică, autorităţile naţionale gestionează 80% din venituri şi cheltuieli, se mai arată pe site-ul UE.