Uniunea Europeană (UE) a renunţat la acuzaţiile antitrust aduse gigantului american "Microsoft" Corp., după ce acesta a fost de acord să implementeze în sistemele de operare Windows o fereastră intermediară în care utilizatorul va putea accesa maximum 12 browsere de Internet.
Astfel, "Microsoft", cel mai mare producător mondial de software, va evita amenda UE, dacă va oferi utilizatorilor de Internet posibilitatea să acceseze prin intermediul Internet Explorer alte browsere, precum Mozzila Firefox, Google Chrome sau Opera.
Această decizie va permite producătorilor de computere să dezvolte aplicaţii pentru PC-uri fără să includă Internet Explorer.
"Milioane de europeni vor beneficia de această decizie, prin faptul că îşi vor putea alege în mod liber web browser-ul pe care vor să-l folosească", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes.
Înţelegerea cu "Microsoft" încheie 13 ani de acţiuni ale Uniunii lansate împotriva companiei americane pentru practici neconcurenţiale, pentru care corporaţia a plătit amenzi de 1,7 miliarde de euro.
La jumătatea lunii iunie, "Microsoft" a hotărât ca browser-ul Internet Explorer să nu fie inclus în noul sistem de operare Windows 7, lansat în luna octombrie. Potrivit producătorului american, cei care vor dori să utilizeze Internet Explorer sau alte browsere, precum Firefox, Opera etc., trebuie să-l instaleze separat.
Comisia Europeană a acuzat "Microsoft" că nu a practicat o concurenţă loială prin includerea browserului Internet Explorer în sistemele Windows.