Uniunea Europeană se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie existente, dar este pregătită să facă faţă provocării în cazul în care nu se remediază situaţia, a declarat astăzi comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Întrebat de oprirea gazoductului Nord Stream 1, Gentiloni le-a spus jurnaliştilor: "Nu ne temem de deciziile preşedintelui Vladimir Putin. Le cerem să respecte contractele, dar, dacă nu o fac, suntem pregătiţi să acţionăm".
Declaraţia comisarului pentru economie vine după ce Gazprom a anunţat ieri oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.
Anunţul a fost făcut cu o zi înainte de data când grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoduct - care deja opera la doar 20% din capacitate- după finalizarea celor trei zile de lucrări de mentenanţă la o turbină a staţiei de comprimare.
Gentiloni a atras atenţia că nivelul capacităţilor de stocare a gazelor din UE este ridicat şi există planuri de reducere a consumului de energie, în perspectiva unei ierni dificile.
Măsurile de sprijinire a consumatorilor, afectaţi de creşterea facturilor la energie, trebuie să fie direcţionate şi să nu implice un nivel ridicat al datoriilor, a apreciat comisarul pentru economie, la Forumul de afaceri Ambrosetti Forum din nordul Italiei.
De asemenea, Gentiloni a declarat că şi alte ţări s-ar putea alătura deciziei G7 (principalele ţări industrializate din lume) de plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia.
"Discutăm cum să formăm o coaliţie extinsă. Sunt sigură că ţări ca Australia şi Coreea de Sud ar putea fi interesate să se alăture acestei coaliţii", a explicat comisarul pentru economie, referindu-se la decizia de vineri a G7. El a subliniat că ţările vor beneficia de scăderea preţului petrolului, chiar dacă nu semnează în mod oficial acordul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2022, 13:55)
a vazut cineva ce face uraniul?
cand vorbeam eu de el acum 2 ani in urma ... era liniste prin guverne... acum vad ca toate dau navala la activare plan nuclear... a vazut cineva ce face japonia?
s c cret
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2022, 16:16)
Cu cretarii vorbeai ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2022, 16:15)
dupa ce dau sanctiuni vor corectitudine , asa tupeu !
3. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 03.09.2022, 17:41)
U.E. se asteapta sa intre in disolutie precum modelul sau, U.R.S.S.
4. contrapartida
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2022, 17:55)
rusii asteapta cat mai multe arme la
inamic cu care sa se traga in ei
Daca n-ar fi in joc si interesele noastre ar fi HAIOS.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2022, 09:09)
Demagogie. Si rusii se asteptau sa fie respectate contractele bancare.
Declaratiile aste sunt sa mai duca cu zaharelul populatia. Cumparati pilote groase.