Statele membre UE sunt aproape de un acord cu privire la o versiune relaxată a noilor norme privind capitalul băncilor, după ce industria financiară a avertizat că o abordare mai strictă riscă să conducă la o diminuare a creditului către economiile blocului comunitar, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Cea mai recentă propunere privind implementarea standardelor Basel III include mai multe modificări faţă de o versiune anterioară a Executivului comunitar şi ar putea fi aprobată mâine la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe din statele membre, susţin sursele din apropierea acestui dosar.
Potrivit unui document preliminar consultat de Bloomberg, băncile vor putea să ocolească o majorare a riscurilor percepute pentru mai multe tipuri de expuneri pe equity, mai puţine tipuri de datorii subordonate vor fi trecute în categoria cu cel mai mare grad de risc şi de asemenea va exista o mai mare flexibilitate când vine vorba de împrumuturile ipotecare comparativ cu propunerea anterioară.
După criza financiară globală din 2008, organismele globale de reglementare au convenit, în cadrul Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară (BCBS), asupra unui nou standard internaţional de consolidare a băncilor, cunoscut sub numele de Basel III. Acest acord a fost finalizat în 2017.
Cu toate acestea, Europa, regiune unde companiile se bazează mai mult pe bănci pentru finanţare decât pe pieţele de obligaţiuni sau acţiuni, este reticentă să implementeze în totalitate standardele Basel III.
Cel mai recent plan al UE menţionează faptul că este de cea mai mare importanţă ca standardele Basel III să fie implementate dar în acelaşi timp subliniază că este nevoie să fie evitată o creştere semnificativă a cerinţelor generale de capital pentru sistemul bancar din Europa şi de asemenea să fie luate în calcul specificităţile economiei UE.
Săptămâna trecută, mai mulţi oficiali de la Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) s-au declarat foarte îngrijoraţi că în procesul legislativ pentru implementarea Basel III în UE au apărut presiuni pentru abaterea de la standardele convenite iniţial în 2017. Potrivit acestora, propunerea de anul trecut a Comisiei Europene includea deja unele abateri de la standardele originale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2022, 20:16)
Asa au facut si americanii si apoi
a iesit cu scandal si criza financiara
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2022, 23:55)
Adica, lasa bancile sa crediteze populatia si firmele cu bani din nimic, fara sa se mai bage vreo autoritate statala in bilanturile lor oneroase si fara sa mai fi trase vreun pic la raspundere! Vor practic stat in stat, adica intangibile!