UE şi-a luat avocaţi din Cosmos, în divorţul de Marea Britanie (vezi video)

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2016



UE şi-a luat avocaţi din Cosmos, în divorţul de Marea Britanie (vezi video)


Noul premier britanic, Theresa May, este de acord cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a spus că Marea Britanie trebuie să plece rapid din Uniunea Europeană. Dacă Juncker îşi va fi făcut socoteala că printr-o astfel de declaraţie îi intimidează pe britanici, atunci ea poate că era corectă cât timp premier era David Cameron, dar lucrurile s-au schimbat, odată cu plecarea acestuia şi venirea "noii Doamne de Fier" Theresa May în fruntea guvernului britanic.

Ea a spus: "Brexit înseamnă Brexit şi vom face un succes din asta. Nu vor fi niciun fel de tentative de rămânere în Uniunea Europeană. Nici tentative de a adera din nou pe uşa din spate, nici un al doilea referendum. Ţara a votat pentru părăsirea Uniunii Europene şi, ca prim-ministru, mă voi asigura că vom ieşi din UE".

Întrucât Juncker a spus că nu va fi un divorţ amiabil, Theresei May îi revine sarcina să obţină cât mai mult din partaj.

Pentru publicul român, Theresa May este o necunoscută. Dar presa internaţională a difuzat o convorbire purtată de May Kenneth Clarke, un veteran al politicii conservatoare, într-un moment când nu ştia că vorbeşte la un microfon deschis, spunând că noul premier britanic este "o femeie al dracului de dificilă".

În schimb, Jean-Claude Juncker e recunoscut ca un cal breaz. Până a îndeplini funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a avut un stagiu îndelungat de şef al Eurogrup. Dar el este celebru prin excentricităţi şi gafe. Rumorile din presă acreditează ideea că Juncker este un beţiv consecvent, fapt care poate că ar explica cum a ajuns să afirme cu seninătate că, în ocazia Brexit, s-a consultat şi cu ..."liderii planetelor", afirmaţie în faţa căreia membrii Parlamentului European au rămas netulburaţi - nimeni nu a râs, nimeni n-a schiţat vreo punere la punct.

Tot aşa se pot explica şi manifestările sale ştrengăreşti la întâmpinarea şefilor de stat la un summit al UE, unde le dă fiecăruia câte o palmă pe obraz (uneori îndeajuns de zdravănă) şi se joacă de-a dictatorul.

Suntem curioşi dacă Klaus Iohannis a fost şi el pălmuit vreodată, ceea ce probabil înseamnă să te afli în graţiile lui Jean Claude Juncker. Totuşi, poate că l-a salvat înălţimea pe al nostru, că de o eschivă fulgerătoare nu poate fi vorba.

În situaţia că presa are dreptate în privinţa viciului lui Juncker, există o şansă ca noua doamnă de fier să obţină ceea ce vrea pentru Marea Britanie, dacă Juncker va fi căzut sub masa negocierilor.

Vezi aici filmuleţele cu Jean Claude Juncker (video 1, video 2).

David Cameron îi cere succesoarei sale să rămână cât mai aproape de Uniunea Europeană

Premierul britanic David Cameron i-a cerut ieri celei care-i succede la şefia executivului de la Londra, Theresa May, să poziţioneze Marea Britanie cât mai aproape de Uniunea Europeană, transmite agenţia Reuters.

"Sfatul pe care-l dau succesoarei mele, care este o negociatoare strălucită, este că trebuie să încercăm să stăm cât mai aproape de Uniunea Europeană, pentru a păstra beneficiile legate de comerţ, cooperare şi securitate", a apreciat Cameron în timpul ultimei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la care a participat în legislativul de la Londra în calitate de premier. El a răspuns astfel unei întrebări legate de Scoţia, unde la referendumul din 23 iunie majoritatea celor prezenţi la urne au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

"Canalul (Mânecii) nu se va lărgi odată ce părăsim Uniunea Europeană şi aceasta este relaţia pe care trebuie să o urmărim. O astfel de relaţie ar fi bună atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Scoţia", a completat Cameron.

El a predat ieri atribuţiile de premier actualului ministru de interne, Theresa May, după eşecul taberei proeuropene la referendumul privind apartenenţa la blocul comunitar, când 51,9% dintre votanţi au ales ieşirea din UE.

Theresa May a declarat, potrivit AFP, că vrea ca Marea Britanie "să negocieze" cel mai bun acord cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul. Ea a subliniat că şi-a bazat campania din cursa pentru şefia Partidului Conservator şi a Executivului pe "nevoia de a negocia cel mai bun acord pentru Marea Britanie, care va ieşi din UE, şi de a stabili un nou rol pentru ţară în lume".

Theresa May s-a declarat, totodată, "onorată" că a fost aleasă să îi urmeze lui David Cameron ca lider al Partidului Conservator aflat la putere, potrivit DPA. Ea a spus că Marea Britanie "are nevoie de o viziune care să lucreze pentru fiecare dintre noi", după ce referendumul de la 23 iunie pentru ieşirea din UE a evidenţiat diviziunile sociale, economice şi politice.

Theresa May s-a născut la 1 octombrie 1956 în Eastbourne, Sussex. A urmat studii atât în sectorul de stat, cât şi în sectorul privat. A studiat geografia la Colegiul St. Hugh din cadrul Universităţii Oxford. Şi-a început cariera la Banca Angliei şi a fost şef al Unităţii pentru Afaceri Europene şi consilier pe probleme internaţionale în cadrul Asociaţiei pentru Servicii de Compensare de Plată (Association for Payment Clearing Services - APACS).

A fost implicată în politică la toate nivelurile mulţi ani înainte de a fi consilier al "London Borough of Wandsworth" între 1986 şi 1994. A fost ministru al educaţiei (1988-1990) şi liderul grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor (1992-1994), potrivit Agerpres. În mai 1997, a fost aleasă membru al parlamentului reprezentând oraşul Maidenhead din comitatul Berkshire, regiunea South East England, Anglia. Activitatea ei locală a inclus o serie de campanii de îmbunătăţire a serviciilor feroviare locale, a serviciilor medicale ale Spitalului St. Marks şi a imaginii oraşului Maidenhead.

Între 1999-2010 a ocupat diverse posturi în "cabinetul din umbră" al Partidului Conservator, între care secretar de stat pentru educaţie şi ocuparea forţei de muncă, secretar de stat pentru muncă şi pensii şi lider al Camerei Comunelor. Între 2002 şi 2003 a fost prima femeie secretar general al Partidului Conservator. A fost numită ministru al afacerilor interne în mai 2010. În această funcţie s-a implicat în combaterea criminalităţii, securizarea frontierelor şi reducerea imigraţiei. A fost, de asemenea, ministru al femeilor şi egalităţii între 2010 şi 2012.

"Are o capacitate incredibilă de muncă şi este foarte exigentă", subliniază una dintre colaboratoarele sale, care a preferat să îşi păstreze anonimatul, adăugând: "Urăşte riscul, este o persoană de încredere".

Presa internaţională susţine că noul premier britanic are un deficit de căldură umană şi de comunicare pe care încearcă să îl corecteze, difuzând o serie de fotografii personale, printre care mai multe care o arată îmbrăţişându-şi soţul, Philip John May, un bancher. Theresa May spune că îi place să meargă pe jos şi să gătească. În cercul său de prieteni, este plină de umor şi fermecătoare. Iar stilul clasic de a se îmbracă este atenuat în mod regulat de o pereche de pantofi de lux, micul sau păcat.

Martin Schulz cere să se negocieze cu Marea Britanie fără ranchiună

După numeroasele declaraţii intransigente ale unor oficiali europeni faţă de Marea Britanie, preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a adoptat în această săptămână un ton mai conciliant şi a cerut printr-un mesaj transmis publicaţiei The Guardian ca negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să se poarte "fără ranchiună".

Schulz i-a solicitat de asemenea noului premier britanic să activeze după terminarea verii articolul 50 al Tratatului UE, ce reglementează retragerea unui stat din blocul comunitar. Până în prezent, oficialii europeni au cerut insistent Marii Britanii să întreprindă acest demers cât mai repede.

"Acum, odată ce ţara ştie exact pe cine va avea prim-ministru, estimez că după terminarea verii guvernul britanic va notifica intenţia de a retrage Regatul Unit din UE (...) Apoi negocierile trebuie să înceapă fără ranchiună", a menţionat preşedintele PE în mesajul către The Guardian, adăugând: "Regatul Unit nu trebuie tratat precum un dezertor, ci ca pe un membru al familiei care încă este iubit, dar a decis să meargă într-o altă direcţie".

Cu câteva săptămâni înaintea referendumului prin care britanicii au decis să părăsească UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde că blocul comunitar nu îi va primi cu braţele deschise pe "dezertori", adică pe britanici odată ce ei aleg Brexitul (ieşirea din UE). După referendum, responsabili ai instituţiilor europene şi din unele state membre s-au evidenţiat prin declaraţii foarte critice faţă de guvernul premierului David Cameron, care a decis să lase activarea articolului 50 pe seama viitorului executiv.

Dar Theresa May a declarat la rândul ei că nu intenţionează să notifice activarea acestui articol mai devreme de sfârşitul anului, invocând faptul că guvernul ei are nevoie de timp pentru a-şi formula strategia de negociere.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. E mai interesant cins e barbatul doamnei de a " bagat-o in banci".

    Termini Geografia si lucrezi pentru Banca Angliei. E propta sau mai bine spus piloasa doamna in patria democratiei. 

    1. daca studiezi geografie stii sa te invarti.Priveste la Mine, comentac la ZB ca studiu si consilier la CC de profesie:-)

      O duci bine!

      Comentac, cam "prostanac" te iei dupa Geoana? 

    Ceea ce transmit glumele lui Junker este ca-i un nenorocit care s-ar putea crede imparatul vizitat de guvernatorii tarilor din imperiu.

    Ceea ce nu-i deloc departe de realitate, pentru ca nici unul dintre liderii statelor europene nu are o reactie fireasca la sotiile umilitoare ale lui Junker. Mie daca mi-ar fi facut asta, n-as fi avut nici un pic de umor si l-as fi plesnit inapoi, sa-i sara ochelarii. Omul este un "inalt functionar", dar un simplu birocrat, nu si-a castigat pozitia in urma vreunei lupte deschise. 

    1. Scuza ca e beat, nu-l justifica, este agravanta.

      Mai, ce breaz esti! cu prima ocazie o sa-ti dau o palma cu piciorul, la obrazul din spate, sa-ti vad reactia. 

      Grozavule, tu esti cel care spune ca eu as fi breaz?!

      Se pare ca inca n-ai auzit de zicala cu calul breaz. 

    Monsieur Junker asta pare un personaj din schitele lui Caragiale, poate o avea ceva origini dambovitene, cine stie....

    Pai voi credeti ca Junker va misca ceva fara madam Merkel?

    Si foarte bine ca a zis ca UK-ul trebuie sa paraseasca repede UE. Asa este, ati considerat ca nu vreti sa mai locuiti cu noi, plecati cat mai repede. Ca la un divort.

    Theresa May: n-o cunosc si nu-mi pot da cu parerea. Dar nu inseamna ca daca e femeie e neaparat data dracului sau va obtine marea cu sarea pentru UK 

    1. Dar nici nu inseamna ca nu va face asta.

      Aceste jalnice figuri ,sunt doar niste papusi ce joaca miscate de maine ,oculte,nevazute dar de toti cunoscute.Au fost numiti pentru caracterul ....0..competenta....0.Aceste nulitati (inclsiv cele detasate temporar pe post de tehnocrati) ne decid viata.

      Suntem masochisti,nu? 

      Felicitari pt englezi !  

      eu cred ca il angajeaza goldman ...

      Mai corect ar fi:golani sachs. 

    Dar merge si asa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb