UE şi China au decis să reia dialogul pentru a soluţiona diferenţele comerciale

A.F.
Internaţional / 26 septembrie 2023

UE şi China au decis să reia dialogul pentru a soluţiona diferenţele comerciale

Uniunea Europeană a fost de acord să reia dialogul cu Beijingul şi să stabilească mecanisme de soluţionare a diferendelor comerciale, pentru a rămâne parte din "povestea de succes" a Chinei, în pofida preocupărilor economice nerezolvate, dar nu a oprit remediile comerciale, chiar dacă Beijingul a cerut reţinere în această privinţă, transmite Reuters.

"Companiile din UE vor să facă parte din povestea de succes a Chinei, motiv pentru care este important să dedicăm timp pentru a discuta despre mediul de afaceri", a declarat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, vicepremierul chinez He Lifeng, după o după-amiază de discuţii care a acoperit problemele privind accesul pe piaţă şi alte bariere comerciale.

Blocul de 27 de membri s-a plâns de multă vreme de lipsa unor condiţii de concurenţă echitabile în China şi de politizarea mediului de afaceri.

A doua economie ca mărime din lume rămâne esenţială pentru lanţurile de aprovizionare ale firmelor europene, dar directorii de companii devin din ce în ce mai neliniştiţi pe măsură ce economia încetineşte şi tensiunile geopolitice cresc.

Deficitul comercial al UE cu China a crescut la 276,6 miliarde de dolari în 2022, de la 208,4 miliarde de dolari cu un an mai devreme, arată datele vamale chineze.

China a declarat după discuţii că ar fi dispusă să accepte mai multe exporturi europene.

"China speră că UE va exercita reţinere în utilizarea măsurilor de remediere comercială şi va stabiliza aşteptările privind dezvoltarea comerţului China-UE", a declarat vicepremierul He Lifeng, la conferinţa de presă comună de la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, unde sunt primiţi adesea demnitari străini.

Comisia Europeană a declarat recent că va investiga dacă să impună tarife pentru a proteja producătorii europeni de "un potop" de importuri de vehicule electrice (EV) din China, despre care spune că beneficiază de subvenţii de stat.

UE a spus că este deschisă pentru concurenţă, inclusiv în sectorul EV, dar acea concurenţă trebuie să fie corectă.

China a catalogat măsura drept protecţionistă.

"Partea europeană ar trebui să acţioneze cu prudenţă şi să continue să îşi menţină piaţa liberă şi deschisă", a spus He Lifeng în legătură cu ancheta.

China a adoptat, de asemenea, noi legi anul acesta, inclusiv o lege privind relaţiile externe care avertizează împotriva "actelor" dăunătoare intereselor naţionale ale Chinei şi o lege antispionaj care interzice transferul de informaţii legate de securitatea naţională pe care nu le specifică, ridicând riscuri de conformitate pentru companiile străine.

"Chestiunea incertitudinii juridice legate de date... provoacă o adevărată anxietate în rândul companiilor europene de aici, în China. Trebuie să găsim o modalitate de a facilita conformitatea întreprinderilor din UE cu legile chineze privind datele", a spus Dombrovskis.

Dombrovskis a anunţat că ambele părţi au convenit să înfiinţeze două grupuri de lucru pentru a discuta despre transferul de date în sectorul serviciilor financiare şi problemele de acces pe piaţă în industria cosmeticelor, precum şi un mecanism de soluţionare a disputelor din lanţul de aprovizionare cu privire la materiile prime.

Mişcarea Beijingului de a întări legăturile cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina, nu a făcut decât să amplifice îngrijorarea firmelor UE care operează pe piaţa chineză, multe dintre ele transferând acum noi investiţii către alte economii în curs de dezvoltare, deoarece preocupările geopolitice cântăresc greu în mintea investitorilor.

"În această vizită, am reuşit să transmit direct conducerii chineze câteva mesaje cheie, care sunt vitale pentru relaţiile noastre", a spus Dombrovskis, numind invazia Ucrainei de către Rusia o "ameninţare masivă, care pune în pericol nu numai vieţi, ci şi proviziile globale de alimente."

Şeful comercial al UE a trimis mingea în terenul Chinei, spunând studenţilor că China "ar putea face multe pentru a ajuta la reducerea percepţiei noastre despre risc".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. UE reia dialogul cu dictatura comunista chineza si

    prietenii lui Putin, dar cum se poate asa ceva "incorect politic" 

    1. Asa cum si Rusia discuta si face afaceri cu tari democratice, decadente, ca de acolo vin banii.

      Tarile prietene cumpara materii prime rusesti la preturi care falimenteaza Rusia, dupa cum bine se vede. 

      cum se poate asa ceva "incorect comunist" 

      Am inteles de mult,

      profitul e sfant,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb