UE va aloca 8 miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii din România

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 3 septembrie 2007

Ministrul Agriculturii Decebal Traian Remeş a explicat, vineri, cu prilejul Conferinţei Naţionale pentru Dezvoltare Rurală, situaţia curentă a Programului Naţional de Dezoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013.

Ministrul Agriculturii Decebal Traian Remeş a explicat, vineri, cu prilejul Conferinţei Naţionale pentru Dezvoltare Rurală, situaţia curentă a Programului Naţional de Dezoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013.

În anul 2007, România va primi 750 de milioane de euro pentru dezvoltare rurală

Prin campania de informare a Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), intitulată sugestiv "E dreptul tău să ştii", reprezentanţii ministerului au prezentat modalităţile de finanţare nerambursabilă din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), care poate fi accesat în baza a două proiecte-cheie: Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 şi Planul Naţional Strategic pentru Dezvoltare Rurală (PNSDR).

Pentru mediul rural din România, FEADR reprezintă o oportunitate de finanţare de circa 8 miliarde de euro, din care 500 de milioane sunt des-tinaţi plăţilor directe, iar 300 de milioane vor asigura asis-tenţa tehnică. Prin FEADR se pot acorda fonduri nerambursabile între 50% şi 70% din prevederile proiectului, diferenţa reprezentând contribuţia de la bugetul de stat şi de la persoane fizice sau juridice.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate pentru susţinerea proiectelor care urmăresc dezvoltarea infrastructurii rurale, a serviciilor şi pentru res-taurarea obiectivelor de patrimoniu. Prin FEADR se alocă pe proiect, finanţare de 100% pentru proiectele publice care nu vor genera profit şi a căror valoare nu vor depăşi: 500.000 de euro pentru servicii de pază şi pentru protejarea patrimoniului culturar, 1.000.000 euro pentru infrastructura de bază, 2.500.000 euro pentru consiliile locale, 3.000.000 euro pentru o asociaţie de dezvoltare intercomunitară şi 6.000.000 euro în cazul unui proiect integrat al cărui beneficiar este o asociaţie de dezvoltare intercomunitară. Pentru investiţiile care vor genera profit, FEADR va aloca finanţare de 70% din costurile totale ale investiţiei de maxim 200.000 de euro pentru beneficiar, pentru o perioadă de minim trei ani fiscali.

MAPDR a trimis acest program pentru aprobare la Bruxelles la data de 29 iunie 2007, Comisia Europeană (CE) având obligaţia de a da un răs-puns timp de şase luni.

Decebal Traian Remeş a declarat: "În privinţa proiectului PNDR, s-ar putea ca UE să facă anumite recomandări. În plus e posibil ca un anumit număr de măsuri stipulate în program (n.r. - în total sunt 21 de măsuri) să fie modificate de reprezentanţii Comisiei Europene. Iniţial am solicitat finanţare pentru opt măsuri, dar ne-am decis în privinţa a patru. Noi am găsit înţelegere şi vom primi un răspuns până la data de 25 septembrie. Este exclus să pierdem banii, chiar dacă nu depunem niciun proiect. Să nu uităm că doar Aus-tria are mai multe proiecte aprobate decât ţara nostră". Cele patru măsuri pentru care a fost solicitată finanţarea sunt: măsura 121, care prevede modernizarea exploataţiilor agricole şi a infrastucturii, măsura 123, care prevede creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, măsura 312, care face referire la dezvoltarea de micro-intreprinderi şi a activităţilor non-agri-cole şi măsura 211, referitoare la investiţiile pentru zonele montane defavorizate.

În luna octombrie este prevăzută o întâlnire între reprezentanţi MAPDR şi o delegaţie a CE. "La începutul lunii octombrie, vom avea întrevederi cu delegaţia comisiei euro-pene şi vom afla când putem să demarăm acest program.

Până la finele anului vom aloca bani doar pentru achiziţionarea de utilaje", a adăugat Remeş. Primele dosare pentru obţinerea de fonduri nerambursabile prin PNDR vor fi depuse la finele lunii octombrie iar pentru anul în curs, Româ-nia va primi fonduri europene de 741 de milioane de euro.

Deşi acest program este des-tinat dezvoltării rurale, domeniul cercetării nu a fost inclus. Decebal Traian Remeş a explicat: "Banii nu sunt destinaţi cercetării, ci dezvoltării agriculturii. Fondurile vor fi alocate pentru lucrări practice. Nu avem nevoie de cercetare ştiinţifică pentru a finanţa o fermă oarecare". În privinţa celor 8 miliarde alocate pentru perioada 2007-2013, Decebal Traian Remeş a declarat: "Pe lângă această sumă, de 8 miliarde, se adaugă cofinanţarea de la bugetul de stat de 20%, per total vom dispune de circa 11 miliarde de euro. Cu toate acestea, fondurile nu sunt suficiente".

MAPDR va adopta şi alte măsuri în vederea dezvoltării sectorului agricol. Ministrul de resort a explicat: "Ministerul Agriculturii va aloca, începând cu 2008, şi alt gen de bani. Vom acoperi dobânda şi comisionul bancar pentru creditele din agricultură".

Fondurile europene vor putea fi derulate prin intermediul a două agenţii de plăţi: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP).

APIA este agenţia care derulează fondurile destinate plăţilor directe pe suprafaţă, iar APDRP a celor pentru dez-voltare rurală.

Deşi acreditările celor două agenţii expiră în luna decembrie, Ecaterina Roşu, dir. gen. adj. Implementare tehnică ne-a declarat: "Este adevărat, acreditările celor două agenţii expiră la data de 15 decembrie. Riscul de a pierde fonduri în această privinţă este minim. Autoriatea competentă din cadrul Ministerului Agriculturii în colaborare cu firma de audit Price Waterhouse Coopers au demarat procedurile de acreditare din data de 6 iulie. Acestea sunt aproape gata, nu se pune problema să nu obţinem acreditare".

Menţionăm că, până la data de 1 ianuarie 2007, acreditările celor două agenţii erau de competenţa CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb