Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din Uniunea Europeană (EBA) urmează să publice, în următoarele zile, normele privind noile hub-uri pe care şi le vor constitui creditorii din Marea Britanie după ieşirea din blocul comunitar (Brexit).
Băncile din Londra vor să-şi deschidă sau să-şi extindă hub-urile din UE ca să se asigure că pot continua să-şi servească clienţii europeni după ce Marea Britanie va ieşi din blocul european, în martie 2019.
"Având în vedere decizia Regatului Unit de a se retrage din UE, Autoritatea Bancară Europeană a identificat o serie de domenii care necesită abordări comune de reglementare şi supraveghere în celelalte 27 de state membre ale UE, pentru a sprijini un proces de relocare fără probleme şi a evita concurenţa pe segmentul reglementării", a declarat preşedintele EBA, Andrea Enria, în Parlamentul European, adăugând: "Acestea includ autorizaţii, aprobări de modele interne, tratamentul externalizării, operaţiunile back-to-back şi transferul de risc, aspecte legate de soluţionarea problemelor financiare şi de sistemele de garantare a depozitelor".
Noile norme vor să împiedice autorităţile de reglementare din Frankfurt, Paris, Amsterdam şi alte centre financiare să ofere stimulente care să atragă băncile din Marea Britanie.
Amintim că, luni, premierul britanic Theresa May a declarat că "mingea se află în terenul liderilor Uniunii Europene", făcând apel la flexibilitate în contextul reluării negocierilor privind Brexitul.
Ieri, însă, negociatorul-şef al UE pe problema Brexitului, Michel Barnier, a declarat, răspunzând afirmaţiei premierului britanic, că "Brexitul nu este un joc".