UE va continua "să caute soluţii" cu privire la Irlanda de Nord, după demisia lui Boris Johnson

G.D.
Internaţional / 7 iulie 2022

UE va continua "să caute soluţii" cu privire la Irlanda de Nord, după demisia lui Boris Johnson

Perspectiva plecării de la putere premierului britanic Boris Johnson nu schimbă hotărârea Uniunii Europene (UE) de a "căuta soluţii" la diferendul în centurl căruia se află dispoziţiile vamale post-Brext în Irlanda de Nord, anunţă astăzi Comisia Europeană (CE), relatează AFP, conform News.ro.

"Nu avem de făcut comentarii cu privire la evenimenele (politice) din Regatul Unit", a declarat într-o conferinţă de presă zilnică un purtător de cuvânt al CE, Johannes Bahrke.

El răspundea astfel unei întrebări despre anunţul lui Boris Johnson cu privire la faptul că demisionează din Partidul Conservator, dar că rămâne la putere până la desemnarea unui succesor.

"În ceea ce ne priveşte, evoluţiile politice nu ne schimbă poziţia faţă de Protocolul (nord-iralndez), faţă de activitatea noastră împreună cu autorităţile britanice, cu Irlanda de Nord", declară alt purtător de cuvânt al CE, Daniel Ferrie, însărcinat cu relaţiile UE cu Regatul Unit.

"Poziţia noastră este de a căuta soluţii în vederea implementării acestui Protocol, iar asta este tor. Asta nu se schimbă", subliniază el.

Procedura de infringement lansată împotriva Londrei în septembrie 2021 cu privire la încălcarea Protocolului nord-iralndez "rămâne în curs", declară el.

Boris Johnson le-a oferit în 2019 conservatorilor o majoritate istorică în Camera Comunelor, coordonează realizarea Brexitului şi retragerea Regatului Unit din UE.

Însă voinţa sa de a reveni asupra unui text-cheie al Acordului Brexitului - Protocolul nord-irlandez - semnat şi ratificat de către cele două părţi, alimentează riscul unui război comercial şi tensiuni puternice cu Bruxellesul, care-l critică pentru că şi-a încălcat angajamentele.

Protocolul nord-irlandez a fost negociat de Londra şi Bruxelles în cadrul tratatului divorţului, pentru a răspunde delictaei probleme a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, şi Republica Irlanda, membră a UE.

El a fost conceput să răspundă unui dublu obiectiv - apărarea integrităţii pieţei unice şi evitarea impunerii unei frontiere terestre care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998.

În vederea soluţionării acestei probleme extrem de spinoasă, Guvernul Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în piaţa unică europeană şi instaurarea unei frontiere în Marea Irlandei şi a unor controale şi formalităţi vamale.

Această situaţie complică aprovizionarea şi nemulţumeşte comunitatea unionistă, care consideră că este ameninţat locul provnciei în regatul Unit, iar principala formaţiune unuinistă, DUP, paralizează de maimulte ori formarea unui Guvern local.

Camera Comunelor a adoptat la sfârşitul lui iunie, în prima lectură, o revizuire unilaterală a acestu Protocol - considerată ilegală către UE, care a anunţat noi acţiuni care pot conduce la sancţiuni financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb