Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni Belarusiei, în urma alegerilor "simulate" care i-au conferit preşedintelui Alexandr Lukaşenko al şaptelea mandat, transmite EFE. UE consideră că aceste alegeri nu au avut "nicio legitimitate" şi continuă să sprijine sancţiunile împotriva regimului său.
"Uniunea Europeană va menţine măsurile restrictive şi selective împotriva regimului Lukaşenko, în timp ce va sprijini financiar societatea civilă, forţele democratice belaruse în exil şi cultura belarusă", au declarat Kaja Kallas, şefa diplomaţiei europene, şi Marta Kos, comisarul UE pentru extindere, într-o declaraţie comună.
Comisia Electorală Centrală din Belarus a anunţat că alegerile au atins o prezenţă de 81,5%, depăşind pragul de 50% stabilit de lege. Cu toate acestea, Kallas şi Kos au subliniat că aceste alegeri nu au fost "nici libere, nici corecte" şi că poporul belarus merită să aibă un cuvânt de spus în alegerea conducătorilor lor.
"Procesul electoral este lipsit de legitimitate din cauza represiunii "necruţătoare şi fără precedent" a drepturilor omului, a restricţiilor impuse participării politice şi a accesului limitat la mass-media independentă", au declarat cei doi oficiali. În acest context, Uniunea Europeană a cerut regimului Lukaşenko "eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor prizonierilor politici", dintre care peste o mie sunt deţinuţi arbitrar, inclusiv un angajat al Delegaţiei Uniunii Europene.
De asemenea, UE a semnalat că invitaţia tardivă adresată Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, cu doar zece zile înainte de alegeri, a împiedicat observaţiile independente ale acestora asupra procesului electoral. "Aceasta demonstrează lipsa totală de credibilitate a alegerilor", au afirmat oficialii europeni.
Implicarea regimului belarus în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi atacurile hibride ale Belarusului împotriva vecinilor săi sunt şi ele motive pentru care UE va continua să impună măsuri restrictive, notează EFE. Totodată, Uniunea Europeană a subliniat că, în cazul în care Belarus ar întreprinde o "tranziţie democratică", blocul comunitar ar fi pregătit să sprijine ţara pentru stabilizarea economiei şi reformarea instituţiilor.
Pentru UE, democraţia presupune "alegeri libere, corecte şi transparente, desfăşurate într-o societate în care drepturile omului sunt respectate, fără restricţii asupra libertăţii de întrunire sau de exprimare, iar mass-media poate opera liber". În prezent, această situaţie nu se regăseşte în Belarus.
"Uniunea Europeană este de partea poporului belarus şi sprijinul nostru în lupta lor pentru o Belarus liberă, democratică, suverană şi independentă, ca parte a unei Europe paşnice şi prospere, este ferm", au mai declarat Kallas şi Kos.
Deşi Lukaşenko a obţinut 87,6% din voturi, conform unui exit poll difuzat de televiziunea de stat, şi a afirmat că nu îi pasă de recunoaşterea alegerilor de către ţările occidentale, subliniind că este important ca alegerile să fie recunoscute de poporul belarus, Uniunea Europeană şi Parlamentul European au declarat că alegerile sunt "nedemocratice" şi o "farsă".
Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care a cerut UE şi comunităţii internaţionale să nu recunoască legitimitatea regimului lui Lukaşenko, care rămâne cunoscut drept "ultimul dictator al Europei".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2025, 21:01)
Ce înseamnă "lipsit de legitimitate"? Exista informații ca a fost exagerat numărul de votanți? Sau ca au fost forțați sa pună stampila unde li s-a spus? Pe bin Salman ot Saudi Arabia l-a votat cineva vreodata? Si-i primit cu surle și trâmbițe oriunde are chef sa-si miște popoul! As înțelege multe din gogomăniile care ne sunt servite zilnic, doar ca nu exista egala măsură!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 26.01.2025, 21:08)
ce sa alega un circar democratic ce i baga in razboi cu rusi?
multa,multa prostie in UE,la varf,pupincurism dublat de prostie!
UE,un CAP nereformat(coop[erativa agricola de productie,adica ceape)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2025, 21:09)
Opozitia e fugita din tara sau in inchisoare. ca la rusi. deci ce legitimitate are lukasenko. cum avea si ceasca. tot la fel. candida singur si ajungea pe locul 1.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2025, 21:21)
Ursulica Pfizer da sanctiuni de i vine rau, nu poate sa l suporte pe Lukasenco deoarece nu a cumparat de la ea 100 de milioane de vaccinuri covid + ca nu i linge ei picioarele
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2025, 22:34)
Si sanctiunile impotriva Romaniei pentru anularea fara probe a alegerilor prezidentiale? Presa mondiala din SUA, Franta, Germania, politologi chiar si din Ucraina, fostul presedinte Iohannis, multe voci din arena internationala au confirmat ca "nu exista dovezi pentru ca sunt greu de obtinut".
"Dar de la a ști că există acest pericol până la a găsi concret ce s-a întâmplat este cale lungă și trebuie să înțelegem că nimeni dintre cei care ne atacă n-o face într-un mod transparent.
Se ascund perfect în cyberspace, este aproape imposibil de găsit legătura și firul. Se folosesc de servere din toată lumea, se folosesc de servere care sunt conectate la alte servere, la alte servere.
Deci, să nu-și imagineze cineva că aceste atacuri se fac cu semnătură „cu dragoste din partea Estului”. Nu. Sunt foarte, foarte greu de documentat, a comentat Iohannis."
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2025, 23:46)
UE dupa ce a regizat anularea alegerilor de la noi,
mai are tupeul sa critice alte tari,privind alegerile,
jenant