UE vrea să dubleze producţia de semiconductori până în 2030

F.D.
Internaţional / 28 septembrie 2023

UE vrea să dubleze producţia de semiconductori până în 2030

UE vrea să îşi dubleze cota din valoarea producţiei mondiale de semiconductori de ultimă generaţie, de la 10 % cât este în prezent până la 20 % din cota de piaţă mondială ca valoare, conform raportului despre stadiul evoluţiei deceniului digital realizat de Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, pentru a atinge acest obiectiv, Actul european privind cipurile care a intrat în vigoare la 21 septembrie 2023, vizează dezvoltarea unui ecosistem prosper al semiconductorilor şi a unor lanţuri de aprovizionare reziliente. Statele membre ar trebui să promoveze politici şi investiţii naţionale pentru a stimula şi mai mult capacităţile interne de proiectare şi producţie a cipurilor şi pentru a dezvolta competenţele locale în domeniul tehnologiilor avansate, în toate sectoarele.

Digitalizarea întreprinderilor

PPDD stabileşte trei obiective pentru promovarea digitalizării întreprinderilor:

cel puţin 75 % dintre întreprinderile din UE ar trebui să adopte, în operaţiunile lor, servicii de cloud computing, servicii care utilizează volume mari de date şi/sau inteligenţă artificială (IA);

peste 90 % dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) ar trebui să atingă cel puţin un nivel de bază de intensitate digitală (măsurarea utilizării diferitelor tehnologii digitale la nivel de întreprindere);

numărul de unicorni (societăţi evaluate la peste 1 miliard EUR) ar trebui să se dubleze.

Fără investiţii şi stimulente suplimentare, traiectoria de referinţă preconizată indică faptul că, până în 2030, doar 66 % dintre întreprinderi vor utiliza tehnologia de tip cloud, 34 % volume mari de date şi 20 % IA. În plus, potrivit celor mai recente date disponibile, doar 69 % dintre IMM-urile din UE ating un nivel de bază de intensitate digitală, cu progrese inegale şi insuficiente de la un stat membru la altul. Pentru a îmbunătăţi adoptarea tehnologiei, statele membre ar trebui să sensibilizeze publicul cu privire la beneficiile digitalizării întreprinderilor, precum şi să promoveze şi să sprijine centrele europene de inovare digitală.

Numărul de unicorni cu sediul în UE a crescut semnificativ în ultimul deceniu. Dacă tendinţa se menţine, UE ar putea să îşi îndeplinească obiectivul înainte de 2030, dar numai în condiţiile în care nu slăbeşte ritmul, dată fiind instabilitatea pieţelor. Cu toate acestea, continuă să existe diferenţe în raport cu alte economii avansate: la începutul anului 2023, numărul unicornilor cu sediul în UE era de doar 249, faţă de 1 444 în SUA şi 330 în China.

Digitalizarea serviciilor publice

Obiectivele PPDD prevăd o accesibilitate online în proporţie de 100 % a serviciilor publice esenţiale şi, după caz, posibilitatea ca cetăţenii şi întreprinderile din Uniune să interacţioneze online cu administraţiile publice, acces online la propriile dosare medicale electronice pentru 100 % dintre cetăţenii Uniunii, precum şi acces la identificarea electronică securizată pentru 100 % dintre cetăţenii Uniunii.

Numeroase state membre sunt bine poziţionate pentru a realiza digitalizarea completă a serviciilor publice şi a fişelor medicale, precum şi implementarea identităţii digitale pentru cetăţenii lor. Cu toate acestea, sunt necesare investiţii semnificative pentru a îmbunătăţi disponibilitatea şi performanţa transfrontalieră a serviciilor publice. În ceea ce priveşte portofelul european pentru identitatea digitală, implementarea sa completă este în curs: potrivit estimărilor, aceasta va fi finalizată până în 2030 şi va fi completată de moneda euro digitală, propusă în iunie 2023.

Competenţe digitale

UE s-a angajat să sporească competenţele digitale de bază în rândul a cel puţin 80 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani şi să atingă cota de 20 milioane de specialişti în domeniul TIC până în 2030.

Cu toate acestea, raportul arată că, până în 2030 şi în condiţiile actuale, doar 59 % din populaţie va deţine cel puţin competenţe digitale de bază, iar numărul specialiştilor în TIC nu va putea depăşi 12 milioane. Statele membre trebuie să acorde prioritate investiţiilor în educaţie şi competenţe de calitate şi să promoveze accesul femeilor la domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii (STIM) de la o vârstă fragedă.

Valori şi principii pentru societatea online

Raportul subliniază rolul de pionierat al UE în crearea condiţiilor pentru o transformare digitală securizată, sigură şi centrată pe factorul uman, conform Declaraţiei europene privind drepturile şi principiile digitale. UE a introdus măsuri de politică şi legislative pertinente, cum ar fi Regulamentul privind serviciile digitaleRO*, Regulamentul privind inteligenţa artificială, Legea europeană privind libertatea mass-mediei şi Comunicarea privind lumile virtuale.

O tranziţie digitală durabilă

Raportul urmăreşte eforturile depuse în prezent pentru o tranziţie digitală mai verde. Măsuri precum Iniţiativa privind dreptul la reparare, Criteriile de proiectare ecologică pentru telefoanele mobile şi tableteRO* şi Planul de acţiune al UE pentru digitalizarea sistemelor energeticeRO* vor reduce impactul tehnologiilor digitale asupra mediului. Investiţiile suplimentare prin intermediul planurilor naţionale de redresare şi rezilienţăRO* sau investiţiile comune sunt, de asemenea, esenţiale pentru a încuraja tranziţia deplină către soluţii digitale cu zero emisii nete, alături de mecanisme de monitorizare îmbunătăţite pentru măsurarea amprentei de mediu a serviciilor de comunicaţii electronice.

Parteneriate internaţionale

Programul de politică pentru 2030 privind deceniul digital subliniază importanţa cooperării internaţionale pentru promovarea valorilor UE cu parteneri care împărtăşesc aceeaşi viziune. S-au înregistrat progrese pe calea către atingerea acestui obiectiv în cadrul parteneriatelor digitale cu Japonia, Republica Coreea şi Singapore, precum şi al Consiliilor pentru comerţ şi tehnologie cu Statele Unite şi India. De asemenea, UE şi-a intensificat acţiunile în direcţia sprijinirii transformării digitale a Ucrainei, integrând această ţară în zona de roaming gratuit a UE.

Etapele următoare

Raportul include recomandări privind acţiunile, măsurile şi politicile în domenii în care progresele sunt insuficiente. Statele membre vor prezenta acţiunile pe care intenţionează să le întreprindă pentru a atinge obiectivele şi ţintele prevăzute în foile lor de parcurs naţionale care urmează să fie publicate până la data de 9 octombrie.

În termen de două luni de la adoptarea raportului, Comisia şi statele membre vor discuta observaţiile preliminare, punând accent pe recomandările formulate de Comisie în raportul său.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb