UE vrea să simplifice regulile pentru subvenţiile agricole

A.B.
Internaţional / 10 februarie

UE vrea să simplifice regulile pentru subvenţiile agricole

Uniunea Europeană pregăteşte o serie de planuri vizând simplificarea regulilor care guvernează programul său de subvenţii agricole, arată documentele consultate de Reuters, într-un moment în care Bruxelles-ul se grăbeşte să reducă povara administrativă asupra firmelor locale.

Măsura ar putea afecta mari sume de bani de la bugetul comunitar. Politica Agricolă Comună (PAC) reprezintă aproximativ o treime din bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027, sau plăţi în valoare de aproximativ 387 miliarde de euro pentru fermieri şi dezvoltare rurală.

Conform unui document de lucru al Comisiei Europene privind calendarul politicilor următoare, consultat de Reuters, executivul comunitar urmează să propună un 'pachet de simplificare' a Politicii Agricole Comune în al doilea trimestru al acestui an.

"Măsurile de simplificare vizând Politica Agricolă Comună vor rezolva problemele legate de complexitatea şi povara administrativă excesivă pentru administraţiile naţionale şi fermieri", se arată într-un alt document de lucru al Comisiei consultat de Reuters.

Aceste documente de lucru ar putea să sufere modificări înainte de a fi publicate, lucru care este programat în cursul zilei de marţi.

Fermierii din întreaga Europă şi-au folosit putere politică anul trecut, când au organizat proteste care s-au întins pe mai multe luni, şi uneori au avut carcater violent, împotriva birocraţiei europene. Ca răspuns la solicitările fermierilor, Comisia Europeană a relaxat condiţiile verzi ataşate anumitor subvenţii agricole.

Următoarele planuri de simplificare fac parte din strategia UE de a eficientiza regulile, în ideea de a face industriile locale mai competitive, şi totodată sunt un răspuns la promisiunea preşedintelui SUA, Donald Trump de a relaxa reglementările. Reducerea reglementărilor pe care trebuie să le respecte companiile a fost una din promisiunile de campanie ale lui Trump, care a relaxat deja prevederile referitoare la forajele pentru petrol şi gaze încă din primele zile după ce s-a instalat la Casa Albă.

Ministrul danez, Jeppe Bruus, responsabil pentru acordul verde tripartit, destinat să aducă sectorul agricol în linie cu obiectivele climatice, a spus că ţara sa sprijină o reformare a PAC care ar simplifica birocraţia, şi ar oferi de asemenea fermierilor un sprijin mai mare pentru programele verzi.

"Sunt de acord în totalitate cu agenda dereglementării, pentru că este un monstru care continuă să se alimenteze. În acelaşi timp, trebuie să rămânem concentraţi asupra modalităţilor prin care să răspundem la schimbările climatice", a spus Jeppe Bruus într-un interviu pentru Reuters.

Comisia Europeană a fost criticată de activiştii de mediu pentru că la protestele de anul trecut ale fermierilor a relaxat rapid o parte din condiţiile verzi ataşate subvenţiilor agricole.

În luna septembrie 2024, Ombudsmanul European a lansat o investigaţie asupra acestor modificări, după ce mai multe ONG-uri s-au plâns că Bruxelles-ul a încălcat legislaţia europeană deoarece nu a derulat un studiu de impact asupra mediului înainte de a promova acele modificări.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8173
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9796
Gram de aur (XAU)Gram de aur449.4021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb