UK TRADE POLICY OBSERVATORY AVERTIZEAZĂ: Planul de Brexit al lui Johnson este nerealist şi va costa economia 28 miliarde lire

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2019

Boris Johnson: "Mulţumesc tuturor celor care au votat (...). Trăim în cea mai mare democraţie din lume. Partidul Conservator a câştigat un mandat puternic ca să realizeze Brexitul".

Boris Johnson: "Mulţumesc tuturor celor care au votat (...). Trăim în cea mai mare democraţie din lume. Partidul Conservator a câştigat un mandat puternic ca să realizeze Brexitul".

Partidul premierului Boris Johnson a câştigat alegerile parlamentare anticipate

Partidul Conservator (Tories) al premierului britanic Boris Johnson a înscris, săptămâna trecută, o victorie zdrobitoare în alegerile legislative anticipate. Formaţiunea a obţinut 368 de locuri din totalul de 650 din Parlament, în timp ce Partidul Laburist a câştigat numai 191 (de la 262 anterior).

Victoria conservatorilor marchează eşecul oponenţilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Vineri, Boris Johnson a salutat victoria partidului său, afirmând că a reuşit să depăşească un impas, iar Marea Britanie va putea, în acest condiţii, "să ducă Brexitul la bun sfârşit".

Majoritatea obţinută în alegeri îi va permite premierului să iasă din UE la data de 31 ianuarie, aşa cum s-a angajat.

După victorie, Boris Johnson a declarat: "Mulţumesc tuturor celor care au votat (...). Trăim în cea mai mare democraţie din lume. Partidul Conservator a câştigat un mandat puternic ca să realizeze Brexitul. Aceste alegeri se vor dovedi istorice, urmând să dea noului guvern şansa să respecte voinţa democratică a poporului britanic. După trei ani de dezacorduri, voi pune capăt absurdităţilor şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără «dacă», fără «dar», fără «poate»".

Liderul Opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, şi-a recunoscut înfrângerea după ce a dus formaţiunea la cel mai slab rezultat din ultimii 84 de ani. Corbyn a informat că la următoarele alegeri nu se va mai afla la conducerea partidului, date fiind rezultatele din acest scrutin.

Dar, chiar şi în condiţiile date, mai există incertitudini, pentru că Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziţie în timpul căreia va negocia o nouă relaţie cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

UK Trade Policy Observatory (UKTPO) a avertizat, la finele săptămâ­nii trecute, că Brexit-ul şi trecerea de la comerţul "fără fricţiuni" la un acord de liber schimb cu UE va provoca o scădere cu 1,8% a economiei Regatului Unit, ceea ce înseamnă un minus de 28 miliarde de lire.

Michael Gasiorek, profesor de economie, membru al UKTPO, a declarat, citat de theneweuropean.co.uk, că tarifele vamale relativ mici pe care Marea Britanie le aplică asupra majorităţii bunurilor din SUA arată că un acord de comerţ liber cu preşedintele american Donald Trump nu va compensa daunele generate Regatului Unit de părăsirea pieţei unice şi a uniunii vamale.

Domnia sa a spus: "Aproape 43% din comerţul britanic se derulează în prezent cu UE şi mai puţin de 12% cu SUA. Reducerea barierelor pentru o proporţie de 12% din comerţ pur şi simplu nu poate compensa creşterea barierelor pentru cota de 43% reprezentată de comerţul cu UE".

Acesta a subliniat că părăsirea UE va duce, într-un scenariu optimist, la o scădere a importurilor britanice cu 7%, respectiv cu 12% a exporturilor.

Gasiorek şi colegul său, Nicolo Tamberi, asistent cercetător, sunt de părere că ambiţiile premierului conform cărora 80% din comerţul britanic să se desfăşoare pe bază de liber schimb, după cum se spune în manifestul conservator, sunt "nerealiste".

"Acest lucru este clar nerealist, deoarece ar necesita semnarea unor acorduri de liber schimb cu mai mult de 12 ţări într-o perioadă de timp în care rar a fost realizat un singur acord", au menţionat sursele citate.

Lira, volatilă

Lira sterlină a atins vineri, după anunţarea primelor rezultate privind alegerile britanice, un maxim al ultimilor ani faţă de principalele valute, după care a pierdut teren.

Iniţial, lira s-a apreciat cu circa 2% faţă de moneda europeană, la 1,21 euro - cel mai ridicat nivel atins după iulie 2016, adică după referendumul pentru Brexit.

În raport cu moneda americană, lira a avansat cu peste 2% iniţial, la 1,3516 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din mai 2018. Ulterior, în jurul orei locale 16.00, lira a coborât cu 0,6% faţă de ziua anterioară, la 1,1969 euro, respectiv cu 0,7%, la 1,3380 dolari.

BCE: "Rezultatele alegerilor din Marea Britanie elimină incertitudinea privind Brexitul"

Rezultatele alegerilor din Marea Britanie sunt pozitive pe termen scurt, eliminând incertitudinile privind procesul de Brexit, conform vicepreşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos.

Tot vineri, preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe premierul britanic pentru "marea victorie" în alegerile care deschid calea unui acord comercial cu Statele Unite.

Trump a scris pe Twitter: "Felicitări lui Boris Johnson pentru această mare victorie. Marea Britanie şi Statele Unite vor fi acum libere să încheie un nou acord comercial masiv, după Brexit, care are potenţial să fie mai profitabil decât orice alt acord ce ar putea fi încheiat cu UE. Bravo, Boris!".

De menţionat că Opoziţia laburistă a denunţat o posibilă deschidere a pieţei britanice intereselor financiare americane, inclusiv a Serviciului Naţional britanic de Sănătate (NHS).

Tot vineri, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat, după victoria premierului de la Londra, că termenul negocierii viitoarei relaţii a UE cu Regatul Unit după Brexit este "foarte ambiţios".

Ursula von der Leyen s-a declarat "pregătită de lucru", în vederea unei relaţii "cât mai apropiate posibil" între cele două părţi.

Londra şi Bruxelles-ul au termen să se înţeleagă până la sfârşitul lui 2020 asupra unui acord cu privire la această nouă relaţie.

Şi cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Boris Johnson pentru victoria sa, exprimându-şi voinţa de a coopera cu Regatul Unit în vederea unui "parteneriat strâns".

La rândul său, preşedintele ţării noastre, Klaus Iohannis, a declarat vineri, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că este mulţumit de rezultatul alegerilor din Marea Britanie, "în sensul că exis­tă acum o majoritate clară care, sperăm noi cu toţii, va finaliza Brexitul, cu Acord".

Menţionăm că noul Parlament britanic urmează să se reunească marţi.

Moody's: "Provocările la adresa ratingului Marii Britanii se menţin"

Agenţia de evaluare financiară Moody's consideră că provocările la adresa ratingului de credit al Marii Britanii se vor menţine, în pofida unei posibile ieşiri line din UE.

Sarah Carlson, vicepreşedinte Moody's şi analist responsabil cu ratingul Marii Britanii, a spus: "Este puţin probabil ca incertitudinile legate de Brexit să se atenueze mai mult de câteva luni, ţinând cont de perioada de tranziţie relativ scurtă la care s-a angajat actualul premier.

Alte provocări la adresa calificativului, cum sunt riscurile fiscale în creştere şi productivitatea scăzută, se vor menţine în absenţa unor modificări substanţiale ale politicii economice".

Recent, Moody's a retrogradat perspectiva atribuită ratingului de credit al Marii Britanii de la "stabilă" la "negativă".

Deputaţii britanici vor vota înainte de Crăciun acordul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunţat, sâmbătă, premierul conservator Boris Johnson, conform surselor de presă.

"Vom duce Brexitul la bun sfârşit. Avem sprijin de sută la sută şi putem realiza Brexitul înainte de Crăciun", a adăugat el.

Adoptarea acordului, care permite Marii Britanii să părăsească UE la 31 ianuarie, ar urma să fie o formalitate, după victoria conservatorilor la alegerile de joi.

Premierul a mai promis să construiască un "Guvern conservator de uniune, un Guvern al poporului".

"Alegerile de joi au schimbat viitorul ţării noastre", a subliniat Johnson.

După alegerile de la Londra, sute de britanici au ieşit în stradă, nemulţumiţi de succesul categoric al premierului Boris Johnson. Oamenii au mărşăluit prin centrul capitalei britanice şi au scandat lozinci împotriva premierului. Au existat şi îmbrânceli între taberele pro şi contra Boris Johnson, dar violenţele s-au calmat rapid, la sosirea poliţiei.

Protestatarii pregătiţi cu pancarte pe care scria "Nu respectaţi regula parlamentarilor (Conservatori)" şi "Bun-venit refugiaţi Bun venit", au mărşăluit de la biroul din Downing Street al lui Johnson până în Piaţa Trafalgar şi până la districtul teatrului, blocând traficul şi atrăgând o prezenţă masivă a poliţiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb