Un acord în dosarul nuclear iranian este posibil, însă este necesar "un efort" pentru a-l finaliza, dă asigurări marţi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP, conform News.ro.
"Negocierile continuă la Viena. Ne apropiem de un acord final, însă nu am ajuns încă acolo", apreciază într-o conferinţă de presă un purtător de cuvând, Peter Stano.
"Acest lucru va cere un efort", declară el, fără să facă alte precizări cu privire la punctele de deblocat.
"Noi suntem coordonatorul, nu ne putem pronunţa asupra negocierilor în curs", a justificat el.
"Suntem îngrijoraţi de nerespectarea angajamentelor sale de către Iran", a declarat, cu toate acestea, purtătorul de cuvânt.
Negocieri în vederea unei reveniri a Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 între Iran şi marile puteri şi în vederea unei conformări depline a Iranului la acord se află într-un punct mort din martie, după mai bine de un an de discuţii.
Iranul şi Statele Unite se acuză reciproc de acest impas.
"Noi continuăm să avansăm pe calea diplomatică, iar Iranul nu a deraiat încă, în pofida faptului că americanii s-au răzgândit în privinţa angajamentelor lor", denunţa luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.
Iranul a deconectat anumite camere de supraveghere ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) în instalaţii nucleare iraniene, imediat după ce Statele Unite şi europenii au adoptat prin vot, la 8 iunie, o rezoluţie AIEA care denunţă o lipsă de cooperare a Teheranului.
Iranul a anunţat, însă, la 13 unie, că toate aceste măsuri sunt "reversibile", după încheierea unui acord la Viena.
Administraţia americană a lui Joe Biden a anunţat că vrea să revină în Acordul de la Viena, cu condiţia ca Teheranul să revină la o respectare a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin acord.
Iranul cere, în schimb, o ridicare a sancţiunilor care i-au fost impuse în dosarul nuclear.