• Blue Capital, ce deţine 8,6% din fostul SIF Banat-Crişana, mai solicită ca emitentul să realizeze un program de răscumpărare de titluri proprii
• "Credem că Lion Capital trebuie să ia măsuri imediate de restabilire a încrederii investitorilor în fond şi în echipa managerială", se menţionează în solicitarea acţionarului
Blue Capital, ce deţine 8,6% din Lion Capital, vrea completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor fostului SIF Banat-Criaşana din 29 aprilie, cu puncte privind alocarea de dividende şi realizarea unui program de răscumpărare de titluri proprii, conform raportului publicat ieri de societate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În ceea ce priveşte dividendele, Blue Capital vrea ca din profitul anului trecut, de 417,2 milioane lei, suma de 208,6 milioane lei să fie alocată ca dividende. De asemenea, acţionaruk solicită ca fostul SIF Banat-Crişana să răscumpere cel mult 50 de milioane de titluri proprii, echivalentul a 9,8% din capitalul Lion.
În justificarea solicitării privind alocarea de dividende, Blue Capital spune că propunerea se fundamentează pe informaţii şi argumente puse la dispoziţie de echipa de management a Lion Capital, în cuprinsul raportului anual 2023.
"Primul argument se referă la aspectele privitoare la politica de dividende, declarată şi publicată în documentele de constituire a Fondului, în temeiul cărei «Lion Capital urmăreşte păstrarea unui echilibru între remunerarea acţionarilor prin dividend şi nevoia de finanţare a investiţiilor noi din profitul reinvestit obţinut».
Strategia promite două componente complementare şi anume: (i) creşterea atractivităţii investiţionale pe termen lung pentru acţiunile LION şi (ii) menţinerea potenţialului investiţional, asigurând profitabilitatea sustenabilă pe termen lung a activităţii în folosul creşterii valorii create pentru acţionar".
Conform raportului, contrar prevederilor Politicii de Dividend, exerciţiile financiare 2022 şi 2023 nu s-au concretizat din partea managementului în nicio propunere de acordare, în ciuda faptului că fondul a raportat profit net iar perspectivele investiţionale noi nu au fost certe şi/sau predictibile la începutul noului exerciţiu financiar.
"Proiectul de Buget de Venituri şi Cheltuieli a anului 2024, ca şi cel din anul anterior, nu conţine elemente specifice de strategie sau de acţiune, ci reuşeşte să prezinte difuz anumite elemente de teorie investiţională, justificată prin prognoze statistice referitoare la inflaţie sau creşterea economică naţională", se arată în raport.
Conform documentului, o astfel de abordare, pe de o parte lipsită de o perspectivă de creştere direcţionată în anumite sectoare de investiţii selective, pe de altă parte constituită pe menţinerea actualei structuri a portofoliului, nu justifică reţinerea capitalului acţionarilor în companie şi neacordarea de dividende.
"Un al doilea aspect ce trebuie reţinut ca argument al acordării dividendelor este legat de valoarea pricipalilor parametri de interes pentru acţionari (sau pentru noii investitori în Fond), Fondul având ca element principal şi fundamental interesul în atragerea de noi investitori. Astfel, deşi aparent au valori spectaculoase comparabil cu anii anteriori, ROE şi ROA (ambele în jurul valorii de 10% în 2023), trebuie judecate contextual, în condiţiile în care indicatorii externi relevanţi pentru Fond au valori net superioare performanţelor acestuia. Astfel, indici relevanţi ai BVB precum BET, BET-FI sau BET-TR au avut valori spectaculoase în cursul anului 2023. BET a avut o creştere de peste 31%, BET-TR de peste 39% şi cel mai slab indice, BET-FI, a avut o creştere de aproximativ 18%. Un alt aspect relevant şi nedorit din perspectiva acţionarilor şi investitorilor raţionali este reprezentat de faptul că ROA al Lion Capital a fost de 9,69%, similară cu valoarea inflaţiei anuale, de 9,7%, cu un plus firav peste acestă valoare a indicatorului ROE (10,18%)", conform documentului.
În raport se adaugă: "În ultimul rând - iar acesta este cel mai important aspect al propunerii noastre de dividend şi reprezintă recomandarea adresată Fondului, acordarea de dividende reprezintă o modalitate de restabilire a încrederii investitorilor în managementul Fondului. Este unanim acceptat în piaţa financiară că o valoare excesivă a discount-ului preţului de piaţă în raport cu VUAN a Fondului reprezintă un indicator semnificativ care arată lipsa de încredere a investitorilor în echipa managerială. Astfel, cu un discount de aproximativ 66% al preţului de tranzacţionare faţă de valoarea activului net unitar, Lion Capital se poziţionează ca principal competitor în topul nefericit al celor mai discountate FIA tranzacţionate la BVB. Având în vedere consideraţiile de mai sus, credem că Lion Capital trebuie să ia măsuri imediate de restabilire a încrederii investitorilor în fond, şi în echipa managerială şi să adopte o strategie sau cel puţin măsuri urgente de reducere a decalajului dintre preţul de piaţă şi VUAN".
Anul trecut, Blue Capital a înaintat conducerii Lion Capital o solicitare asemănătoare, prin care cerea distribuţia de dividende, dar propunerea nu a primit suficiente voturi în AGA.
Investitori de retail au acuzat conducerea fostului SIF că, împreună cu SIF Muntenia, a direcţionat bani către anumite fonduri, fiind în unele cazuri investitorii majoritari sau chiar singurii, iar aceste fonduri au cumpărat chiar acţiuni LION. Conform investitorilor, astfel de fonduri nu sunt altceva decât paravane pentru deţinerea indirectă a acţiunilor proprii. Or, fiind în realitate acţiuni proprii, nu au drept de dividend şi drept de vot în adunările generale ale acţionarilor Lion Capital.
Anul trecut, Blue Capital era deţinută în proporţie de 65,85% de Macelia Investments din Cipru, conform Risco.ro. În spatele Macelia se află familia Bîlteanu.
1. OPINIE
(mesaj trimis de JR EWING în data de 11.04.2024, 07:56)
Foarte tare completarea ordinii de zi a AGOA LION CAPITAL de catre actionarul BLUE CAPITAL cu distribuirea de dividende a 1/2 din profit. Sa vedem ce zice conducerea LION, prin d-ul director general si presedinte BOGDAN DRAGOI.
Se intalnesc in acest meci DRAGOI versu BILTEANU, 2 luptatori de categorie grea, meciul poate fi remiza sau castiga BILTEANU!
Am lansat pariul!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 12:40)
Iluzii tata, iluzii!
Cuibul de vipere Dragoi nu se schimba peste noapte. Tot clanul este croit din aceeasi stofa mizerabila.
2. Cine.?
(mesaj trimis de Duner în data de 11.04.2024, 08:41)
Cine cumpara acțiuni care de doi ani nu primește dividend?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 09:17)
Moda asta 0 dividende a pornit de la Bilteanu...
Ce tie nu-ti place altuia nu-i face...
Acum succes cu Dragoi...
3.1. da cine e bilteanu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 09:25)
asta? scuze sunt incepator..
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 09:44)
Va fi ca in anul trecut
3.3. hai sa nu fim asa de siguri. (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 10:26)
eu voi vota in AGOA si AGEA pentru dividend si rascumparare de actiuni.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 13:01)
Se vor da dividende cu 14%.Au mari sume repartizate.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 13:04)
Au vândut luna trecută active de multe milioane.
5.1. Exact. (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 14:10)
Vreo 80 milioane lei au scos doar din Sif Hoteluri (CAOR) luna asta prin reducere capital social.
Plus alte cele:
> încasare dividend în luna ianuarie de la BRD
> încasare dividend în luna iunie tot de la BRD și TLV
> încasare dividend de la celelalte companii din portofoliu.
> încasare acțiuni gratuite de la TLV și SNG
5.2. bani ar fi (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de nicusor în data de 11.04.2024, 20:23)
depozite 425....caor 73...vnc 37....divid sifi 35....tranzactie imgb cam 600....lichiditati mult msi mari decat capitalizarea....cu un slt management era minim 2/3 din vuan....adica 6.5...cu astia ....
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 13:06)
Nu au dat de mult timp dividende anul acesta va fi surprinsă plăcută.
7. intrebare?
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2024, 14:33)
- pentru ce sa aprobi SOP pentru directori si administratorii LION daca nu aprobi si dividend si program de rascumparare pentru reducerea capitalului social al LION?
astea ar trebui sa fie corelate intre ele daca vor recompense variabile directorii atunci sa distribuie si catre actionari randament.
- cum sa aprobi SOP dar criteriile de performanta urmeaza sa fie stabilite de CA dupa AGEA?
3. Aprobarea derulării unui program de răscumpărare a acțiunilor proprii (“Programul 8”) de către
Societate, cu respectarea prevederilor legale aplicabile și întrunind următoarele caracteristici principale:
(i) Scopul Programului 8: Societatea va răscumpăra acțiuni în cadrul Programului 8 pentru distribuirea
cu titlu gratuit către angajați și membrii conducerii Societății (administratori, directori), în scopul
fidelizării acestora, precum și al recompensării pentru activitatea desfășurată în cadrul Societății,
conform criteriilor de performanță ce urmează a fi stabilite de Consiliul de Administrație.
(ii) Numărul maxim de acțiuni ce pot fi răscumpărate: cel mult 1.500.000 de acțiuni;
(iii) Prețul minim per acțiune: 0,1 lei;
(iv) Prețul maxim per acțiune: 8,2473 lei;
(v) Durata Programului 8: maximum 18 luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al
României, partea a IV-a;
(vi). Plata acțiunilor dobândite în cadrul Programului 8 va fi făcută din sursele prevăzute de lege.
Alături de caracteristicile principale, Programul 8 va include și alte cerințe impuse de lege și care nu sunt
enumerate mai sus. Achiziționarea acțiunilor în cadrul Programului 8 se va desfășura prin toate
operațiunile de piață permise potrivit legii, care pot include și oferte publice de cumpărare inițiate de
Societate, cu respectarea prevederilor legale. Pentru implementarea Programului 8, Consiliul de
Administrație va fi împuternicit să adopte toate măsurile necesare și să îndeplinească toate formalitățile
cerute, cu respectarea cerințelor susmenționate.