Pieţele internaţionale de capital ar putea suferi o corecţie "înfricoşătoare", de 50-60%, potrivit lui Abigail Doolittle, fondatoarea "Peak Theories Research", citată de The Telegraph.
Analista pune prăbuşirea pieţelor internaţionale de capital pe seama menţinerii de către Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) a ratei dobânzii de politică monetară la niveluri minime, până la jumătatea anului viitor.
"Din păcate, cred că va urma o cădere similară cu ceea ce s-a întâmplat în 2007. Puteţi vedea că trendul pieţei < bull > (n.r. în creştere) în ultimii cinci ani a început să se inverseze", a mai declarat Abigail Doolittle.
Predicţia nu îi sperie însă pe brokerii de la noi, care spun că o astfel de cădere s-ar putea produce numai în cazul unui eveniment execpţional.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, este de părere că, în mod normal, FED ar trebui să încerce, uşor, uşor, să ridice dobânda, iar pieţele ar trebui să reacţioneze în sens negativ. "Crescând dobânda de politică monetară, randamentele pe pieţele de capital vor scădea", declară domnia sa, care continuă: "Ceea ce spune Abigail Doolittle are o logică. Cu toate acesta, datele macroeconomice nu confirmă previziunea. Americanii stau destul de bine, neexistând motive care să ne conducă la ideea că, în perioada urmatoare, ar putea avea loc o scădere a pieţei".
Nici Ion Milea, directorul general adjunct al Muntenia Global Invest, nu crede într-o prăbuşire atât de mare a pieţei de capital internaţionale. "O piaţă se dezvoltă foarte bine atunci când sunt păreri pro şi contra. Dacă toţi ar miza pe creştere, cine ar mai vinde atunci?", spune domnia sa.
Milea mai declară că, în momentul acesta, judecând situaţia economică internaţională, nu se poate previziona o scădere atât de drastică.
"Nu putem să ne bazăm pe previziuni de acest gen, să intrăm toţi în panică şi să începem să vindem", concluzionează directorul general adjunct al Muntenia Global Invest.
Alexandru Elian, director vânzări la "Blue Rock Financial Services", spune că, întotdeauna, vor exista analişti care vor previziona o mare creştere şi alţii, o mare scădere.
Domnia sa apreciază că, în absenţa unui conflict internaţional major, o astfel de cădere a pieţei nu este probabilă: "Fără un astfel de conflict, suntem, în continuare, în perioadă de refacere, de creştere. Trebuie să vedem ce se va întampla şi în Ucraina."
Alexandru Elian mai declară că păstrarea ratei dobânzii de politică monetară la nivel zero face ca oamenii să prefere investiţiile în piaţa de capital în detrimentul depozitelor bancare, astfel că domnia sa nu anticipează că piaţa va scădea cu un asemenea procent, de 60%.
Nicolae Gherguş, general manager la "Confident Invest", este de părere că o cădere de 60% ar fi mult prea mare. "30% ar fi destul de probabil, dar, în lipsa unei ştiri negative majore, nu va avea loc o prăbuşire", ne-a spus domnia sa.
Şi analiştii internaţionali au un punct de vedere diferit de cel al lui Abigail Doolittle. Spre exemplu, potrivit CNBC, Eremy Siegel, profesor la Universitatea Wharton din Pennsylvania, spune că piaţa "bull" va dura până la sfârsitul anului.
Încă din anul 2008, FED menţine ratele dobânzilor pe termen scurt aproape de zero cu scopul de a accelera creşterea economică. La începutul acestei săptămâni, preşedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a rămas fermă că o schimbare a ratelor nu va avea loc prea curând.