UN ANUNŢ FĂRĂ AVERTISMENT Grecii vor decide supravieţuirea zonei euro

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2011

Grecii vor decide supravieţuirea zonei euro

Cu fusta trasă decent peste genunchi, Uniunea Europeană se uita, luni seară, la televizor şi mânca floricele, mulţumită că a reuşit, în sfârşit, să închege un plan de salvare pentru Zona Euro, când premierul elen George Papandreou a apărut brusc pe ecran şi a anunţat că va organiza un Referendum, pentru aprobarea ajutorului financiar extern în valoare de 130 de miliarde de euro convenit cu liderii europeni în octombrie.

Uniunea Europeană a crezut că vede "Muppets".

"Oare grecii acceptă noul acord sau nu? Dacă nu îl vor, nu va fi adoptat", a spus Papandreou, anunţând că va organiza Referendumul în câteva săptămâni, dar ministrul de finanţe Evangelos Venizelos a precizat că va avea loc în ianuarie.

Apoi, Uniunea Europeană şi-a zis că-i emisiunea umoristică "Trăsniţi în UE".

Dar, nu, erau ştirile de la televiziunea publică din Atena.

Uniunii Europene i-au căzut ochelarii de pe nas şi floricelele pe covor.

Şi acţiunile.

Biata Uniune Europeană a căzut pe spate, cu ochii holbaţi, într-o bolboroseală frustrată: preşedintele Eurogroup, luxemburghezul Jean-Clau-de Juncker, a declarat pentru postul de radio RTL că nu exclude intrarea Greciei în faliment în eventualitatea unui vot negativ la Referendum (un sondaj recent, din Grecia, arăta că 60% din greci nu agreează ajutorul financiar extern").

Furia i-a înecat vocea Uniunii Europene, iar Germania i-a intrat în palpitaţii: preşedintele "think tank"-lui "Bavarian Financial Centre" a exclamat: "Se vede încă o dată ce greşeală enormă a fost ca Grecia să nu fie dată afară din Zona Euro, încă de la început", iar Joerg Rocholl, preşedinte al "European School of Management and Technology" din Berlin a spus că Referendumul declarat de Papandreou ar putea conduce la situaţia în care "Grecia nu ar mai putea rămâne membru al UE".

Uniunea Europeană se simte şantajată.

Ca să-şi salveze Grecia (dar şi propria piele), Uniunea Europeană s-a dus după bani la China, în genunchi, iar China i-a dat trei răspunsuri:

1. "Da",

2. "Nu",

3. "Mai vedem".

Cine ar crede că în China ar exista trei voci este extraterestru.

Nu, China vrea într-adevăr să ajute Uniunea Europeană, dar nu acum.

Ceva mai încolo.

Când Uniunea Europeană o să se sufoce.

Asta nu-i vreun secret.

Cine a fost atent la faptul că şi Grecia a purtat discuţii cu China, separat, ar trebui să-şi amintească faptul uimitor că nu grecii s-au dus la chinezi, ci chinezii s-au dus la greci.

Şi că succesul şi armonia întâlnirilor cu delegaţia de afaceri chineză au fost anunţate în presa elenă, în cel mai pur stil "China Daily".

Pentru chinezi, Grecia este o cheie fermecată să-şi deschidă Europa.

Este un joc.

Papandreou îşi joacă cartea, cu un as scos din mânecă.

"Aruncă statutul Greciei de membru UE ca pe o monedă în aer", a spus purtătorul de cuvânt al partidului de opoziţie, Yannis Michelakis, în timp ce Howard Wheeldon, analist la compania BGC Partners, făcea referire tot la jocul de cărţi: "Dacă ar exista un referendum, am putea trage concluzia că nu ar accepta măsurile de austeritate. Am putea ajunge la concluzia că se va prăbuşi tot castelul din cărţi de joc".

Liderul Partidului de opoziţie Noua Democraţie, Antonis Samaras, urma să discute cu preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, pentru a cere organizarea rapidă de alegeri anticipate, iar lui Papandreou i s-a cerut demisia.

Grecii înşişi sunt derutaţi, considerând iniţiativa Referendumului ca pe o acţiune de recâştigare a popularităţii:

"Cum să votez, ca şi când ar fi alegeri?" se întreabă un cetăţean atenian, în publicaţia "Kathimerini".

Un altul este citat ca fiind revoltat: "Este absurd! Nu este responsabilitatea lor să decidă?!"

În sfârşit, un al treilea: "Întoarcerea la drahmă ar fi dezastruoasă".

Pe site-urile americane, anunţul surprinzător al premierului grec a stârnit aplauze sarcastice: "Well played Mr. Papandreou!" ("bine jucat domnule Papandreou!").

Întradevăr, manevra premierului grec a schimbat rolurile, ca în bancul, cunoscut tuturor, în care necazul imposibilităţii rambursării unui împrumut revine băncii, atunci când împrumutul este foarte, foarte mare, iar banca şi viitorul ei depind de recuperarea banilor.

Asta a văzut Uniunea Europeană la televizor.

Că nu se va mai duce în China în genunchi, ci târâş.

De asta i-au căzut floricelele pe covor.

Acum i se vede portjartierul.

La 12:48 GMT (14:48 ora României), indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a pierdut 4,2%.

Cotaţiile băncilor din Grecia, Italia şi Franţa, cu expunere mare pe datoria ţărilor de la periferia zonei euro, au afectat indicele sectorului bancar, aflat în declin cu 7,4%.

La 15:00, ora României, acţiunile băncilor franceze Societe Generale, Credit Agricole şi BNP Paribas se aflau în declin cu 15,5%, 11,9%, respectiv 11,3%.

În Grecia, cotaţia Piraeus Bank a pierdut 12%, EFG Eurobank 13,7%, ATEbank 15,1%, National Bank of Greece 11%, iar Alpha Bank 10,3%.

Cele mai importante două bănci din Italia, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, au consemnat scăderi de 11,4%, respectiv 14,4%.

Pe bursa de la Frankfurt, acţiunile Commerzbank şi Deutsche Bank au coborât cu 10,8% şi 11,2%, iar în Marea Britanie, RBS a pierdut 8%, în timp ce Barclays a scăzut cu 10,2%. (MEDIAFAX)

Sarkozy şi Merkel se întâlnesc cu liderii eleni pentru aplicarea urgentă a acordului

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni de urgenţă, astăzi, cu partea elenă pentru a discuta o aplicare urgentă a acordului de salvare a Greciei, a anunţat ieri preşedinţia Franţei, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

"Franţa şi Germania sunt hotărâte să asigure, împreună cu partenerii europeni, aplicarea integrală, cât mai rapidă, a deciziilor adoptate la summit-ul de săptămâna trecută, care sunt mai importante ca niciodată", se arată într-un comunicat al biroului lui Sarkozy, după o convorbire telefonică între preşedintele francez şi Angela Merkel.

Întâlnirea a fost programată în grabă pentru astăzi după-amiază, chiar înaintea reuniunii G20 de pe 3-4 noiembrie de la Cannes, după ce liderii europeni au fost luaţi prin surprindere de decizia premierului elen, George Papandreou, de a supune unui referendum planul de salvare a Greciei adoptat săptămâna trecută de liderii europeni.

"Franţa şi Germania sunt convinse că acest acord va permite Greciei să revină la o dezvoltare durabilă. În colaborare cu partenerii europeni şi FMI, vrem să fie stabilit rapid un cadru de aplicare a acestui acord", potrivit comunicatului, care nu face nicio referire la referendum.

Sarkozy urma să se întâlnească marţi seara cu premierul francez, ministrul de Finanţe şi cel de Externe, precum şi cu guvernatorul băncii centrale, pentru a discuta ultimele evoluţii şi planul de acţiune al Parisului.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Observatia ca Grecia a purtat discutii separate cu China, cu citeva zile inainte sa le poarte si directorul EFSF sugereaza un plan diabolic.

    Este o speculatie.

    Dar observatia e fina, iar speculatia, desi cinica, e valoroasa ca ipoteza de lucru. 

    Dar de ce sa plecam de la premiza ca Zona Euro este numai intr-un sens ?

    Grecii se stie de mult ca insala in afaceri. mai bine fara ei in Euro si afara din afceri cu ei. 

    China greseste. Asa zisii bani pe care ii detine ea nu se stie cat valoreaza la o adica, produsele ei au devenit scumpe si sunt inca proaste, incep sa aiba bolile capitalismului. 

    Cat despre UE santajul Chinei cu politicile comerciale de damping sigur nu va avea succes. 

    Dar in final, de ce atatea articole defetiste pe UE ? 

    Vrem o Europa slaba si de ce si de cine ?

    1. Europa este slaba, ca vrem sau ca nu vrem, iar articolele din ziare nu o pot nici intari, nici slabi.

      "Asa zisii bani pe care ii detine" China (doar vreo 3,5 trilioane de dolari) au atita valoare cit sa umileasca Europa si SUA impreunai, ar ideea ca SUA se scapa de datorie tiparind dolari,se izbeste de propria slabiciune a SUA care are nevoie in continuare de finantarea chineza. 

      "Dampingul" Chinei nu mai are nevoie sa aiba succes, pentru ca l-a avut deja, iar tu negi ca s-ar putea petrece in viitor, ceea ce s=a petrecut in trecut si se petrece in prezent. 

      Santajul Chinei nu mai vizeaza "dampingul", ci caile ferate, porturile, aeroporturile, hidrocentralele, termocentralele si conductele Europei. 

      Cred ca ar trebui sa pleci de la premisa ca nu intelegi nimic.

      grecii ca mari sarlatani ce sunt, arata pisica Europei lansand acest suspect referendum. De fapt ei vor sa se stearga toata datoria. Si mai mult, sa nu se schimbe nimic, decat ceva pe ici pe colo, ca o viata avem ce ma-sa.

    E greu să strecori în acest cor pătimaş propria melodie dar o să încerc:

    1. Grecii au inventat democraţia. 

    2. Referendumul, în ţările civilizate, e principala manifestare a democraţiei. 

    3. Nici un politician cu capul pe umeri nu ia "măsuri de austeritate" fără asentimentul unei majorităţi simple a celor vizaţi de aceste "măsuri". 

    4. Costurile mişeleşti ale împrumuturilor acordate Greciei nu se practică într-o "familie", ca cea invocată de Sarkozy.

    Pe scurt, asistăm la o lecţie de democraţie şi de economie pe care grecii ne-o oferă cu directeţe, nu cu perfidie. 

    Ma intreb, daca Grecia iese din UE, va iesi si din Schengen, vor mai avea China intrare libera in Europa ?

    1. Consecintele iesirii Greciei din euro vor creea o bresa in Europa atit de larga, incit vor intra chinezii ca-n brinza. Daca va dori, va intra si Venezuela. Nu va mai exista nici o putere de impotrivire, alta decit cea ruseasca.

    Papoulias-ii astia (era sa gresesc cuvantul) nu pot accepta santajul, inselarea lor de catre altii; ei sunt invatati (au asta in sange) sa fie exact invers. 

    Papoulias-ii astia (era sa gresesc cuvantul) nu pot accepta santajul, inselarea lor de catre altii; ei sunt invatati (au asta in sange) sa fie exact invers. 

    Grecia ,inca din antichitate a fost si va ramane o tara a hotilor,smecherilor,excrocilor de toate taliile,iar acuma face acelasi lucru si Europei.Astia trebuie dati afara ca si tiganii din Europa!!!Grecii nu au ce cauta intro Europa care le-a acordat maxima incredere si chiar multa naivitate!!!!!Daca nenorocitii astia de greci au intrat in EU,noi ar fi trebuit sa fim admisi mai de multisor,dar......grecii au o calitate sunt hoti si excroci cu mult tupeu si stiu sa te convinga la fel ca si tiganii.Au in vinele lor mizeria,hotia si lipsa oricaror scrupule in a te fura si insela!!!Nici Romania nu este mai departe de mizeria greceasca doar ca noi suntem niste hoti tampiti si ingalati,pe langa greci.

    1. Dar tu, cu sovinismul tau, ce cauti in UE?

      esti reprezentativ pentru agrumentul ca romanika nu face parte din Europa si nu ar fi trebuit sa fie acceptata, nici macar din mila, in EU.

      iar EU o sa redevina ceeace a fost-un club select de tari civilizate, fara estici ca romanika, bulgarica, sau centrali ca pollackii. 

    Uniunea Europeana este o natie plina de tampiti,limitati si imbecili,Grecia este vesnica natie de excroci si hoti notoriii care profita de orice greseala a altora(sau naivitate) iar Romania ar trebui sa evite intrarea in aceasta Uniune a Imbeciliilor Europeni pentru ca ar fii jalnic sa fim condusi de asa imbecili!!!!

    Grecia ar trebui sa fie executata pe toate planurile si ca tara ar trebui sa nu mai existe,pe Pamant.

    Grecii si evreii au distrus Pamantul asta si trebuie sa plateasca scump pana la ultimiii din neamul lor!!!!! 

    1. Aha!, am priceput. Jidanii sint de vina.

      Ai dracului jidani sint chinezi.

      Uniunea Europeana este, in cheia lui Make, care a scris articolul in cheia lui Luigi Malerba, maestrul realității deformate, o băbătie, ridicolă, atotsuficientă, care se face de cacao cu voluptate in orice situație neproiectată de "Părinții" ei.

      Diforma UE mănâncă floricele, se sperie, se târește în genunchi, ba chiar iși arata portjartierul, ca să le facă pe plac creatorilor ei. Din păcate, nu reușește decât să-și arate vergeturile! Chinezii așteaptă niște oferte mai apetisante decât a putut UE sa etaleze. Ai dracului chinezi, sunt jidani!

       

      Mare pischiter Make asta. 

    Make, Make ! mare "traznit" esti !; uite ce le faci..... 

    1. Da, cu traznaile tale,ai batut concurenta la fund! Bravo Bursa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb