Un avion EgyptAir a fost deturnat în Cipru

Ioana Dogaru
Internaţional / 29 martie 2016

Actualizare 15:00 Autorul deturnării avionului EgyptAir a fost arestat

Bărbatul care a deturnat avionul companiei EgyptAir a fost arestat şi toţi pasagerii au fost eliberaţi, anunţă ministrul de Externe din Cipru, potrivit CNN.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat pe Twitter că atacatorul a fost arestat, iar criza ostaticilor a luat sfârşit. Bărbatul a ales să se predea, relatează agenţia de presă Reuters.

Urmează ca autorităţile să-l interogheze pentru a stabili în mod clar care a fost motivul pentru care bărbatul a ales să deturneze avionul.

Noi informaţii despre bărbatul care a deturnat avionul operat de EgyptAir. El este cetăţean egiptean iar numele lui este Seif Eldin Mustafa, transmite Reuters.

Ministrul egiptean de Externe a declarat că bărbatul "nu este un terorist, e un idiot", în timp ce preşedintele din Cipru a spus că evenimentul nu are legătură cu terorismul.

(I.D.)

------

Actualizare 13:15 Activitatea aeroportului internaţional Larnaca, suspendată temporar

Autorităţile cipriote au decis suspendarea temporară a activităţilor de zbor din aeroportul internaţional Larnaca, urmare a deturnării aeronavei companiei EgyptAir, cursele aeriene planificate fiind redirecţionate către alte aeroporturi sau anulate, informează Ministerul Afacerilor Externe într-o alertă de călătorie emisă marţi.

Potrivit sursei citate, cursa Blue Air dinspre Atena (OB 5162) şi care urma să aterizeze pe Larnaca la ora 11,45 a fost redirecţionată către Pafos.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii sale de internet şi reaminteşte că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" cu informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

Un avion de pasageri al companiei EgyptAir care a fost deturnat deasupra spaţiului aerian al Ciprului a aterizat marţi dimineaţă într-o zonă specială, izolată, a aeroportului din Larnaca, transmit mass-media internaţionale. Autorul deturnării avionului, care efectua o cursă pe ruta Cairo - Alexandria, este cetăţean egiptean şi se numeşte Ibrahim Samaha, a anunţat marţi agenţia egipteană de presă MENA. Bărbatul este profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria.

(I.D.)

-----

Actualizare 11:00 Autorul deturnării este un cetăţean egiptean pe nume Ibrahim Samaha

Autorul deturnării în Cipru a avionului companiei EgyptAir care efectua o cursă pe ruta Cairo-Alexandria este cetăţean egiptean şi se numeşte Ibrahim Samaha, a anunţat marţi agenţia egipteană de presă MENA.

Agenţia egipteană a mai relatat că bărbatul ocupa locul K38, fără a oferi alte detalii, menţionează Reuters.

Şi televiziunea de stat din Egipt, citată de publicaţia britanică The Telegraph, l-a identificat pe individ drept Ibrahim Samaha. Sursa citată a transmis că individul ar fi cerut "azil politic" şi un translator, în caz contrar ameninţând că îşi va detona centura cu explozibili pe care o are asupra sa.

Pe de altă parte, compania EgyptAir a anunţat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obţinut eliberarea tuturor pasagerilor aflaţi la bordul avionului deturnat, cu excepţia a cinci cetăţeni străini (care nu sunt egipteni) şi a membrilor echipajului.

Totodată, Ministerul Aviaţiei Civile din Egipt a precizat într-un comunicat de presă că pilotul zborului 181, căpitanul Amr al-Jamal, a informat autorităţile din controlul traficului aerian că avionul a fost ameninţat de un pasager care susţinea că avea asupra lui o centură cu explozibili şi care a cerut ca avionul să îşi schimbe traseul şi să se îndrepte spre Cipru.

Erau 81 de pasageri la bordul avionului de tip Airbus 320, a anunţat ministerul egiptean, contrazicând informaţii transmise anterior de oficiali egipteni care relataseră că la bordul aparatului se aflau 55 de pasageri şi membri ai echipajului.

(I.D.)

-----

Actualizare 10:39 EgyptAir anunţă că a obţinut eliberarea tuturor pasagerilor, cu excepţia a 5 străini şi a membrilor echipajului

Compania EgyptAir a anunţat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obţinut eliberarea tuturor pasagerilor aflaţi la bordul avionului deturnat în Cipru, cu excepţia a cinci cetăţeni străini (care nu sunt egipteni) şi a membrilor echipajului, transmit Reuters şi AFP.

"Negocierile cu cel care a deturnat avionul s-au încheiat cu eliberarea tuturor pasagerilor cu excepţia echipajului şi a cinci cetăţeni străini", a anunţat EgyptAir într-un comunicat de presă.

Anterior, Reuters - care cita surse de pe aeroportul din Alexandria - transmisese că la bordul avionului deturnat se aflau opt britanici şi 10 americani.

Postul Sigma Live, citat de Haaretz, a relatat mai devreme că zborul MS181 cu 81 de persoane la bord a fost deturnat şi că turnul de control al aeroportului din Larnaca a primit un mesaj în acest sens la ora 8:30, iar avionul a reuşit să aterizeze pe aeroportul cipriot la ora 08:50.

(I.D.)

-----

Actualizare 10:08 Un atacator ameninţă să-şi detoneze centura cu explozibil

Pilotul avionului operat de compania EgyptAir deturnat în Cipru a fost ameninţat de un pasager, care a spus că-şi va detona centura cu explozibili, transmite marţi Reuters.

Postul de radio cipriot a anunţat la rândul său că se crede că la bordul avionului există un atacator care are asupra lui o centură cu explozibili, iar forţelor de poliţie li s-a cerut să se îndepărteze de aeronavă.

Între timp, Ministerul Aviaţiei Civile din Egipt a confirmat că zborul 181 al companiei EgyptAir, care efectua o cursă între Alexandria şi Cairo, cu 81 de persoane la bord, a fost deturnat de un pasager care a susţinut că are asupra lui o centură cu explozibili.

(I.D.)

-----

Un avion EgyptAir cu peste 50 de pasageri la bord a fost deturnat în Cipru, transmit televiziunile de ştiri.

Aeronava A320 plecase de la Alexandria spre Cairo, dar a aterizat de urgenţă în Cipru la cererea persoanelor care au deturnat avionul, potrivit unui reprezentant al companiei citat de Bloomberg.

Potrivit Sky News, ar fi vorba despre cel puţin un bărbat înarmat.

Potrivit unor surse din aviaţia cipriotă, sunt suspiciuni că la bord ar fi şi o bombă, însă informaţia nu este confirmată.

Reuters a transmis că la bord se află 55 de persoane, iar echipajul este format din şapte persoane. Toţi aceşti oameni sunt luaţi ostatici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb