Actualizare - Ucraina susţine că nu dispune de ''informaţii de încredere'' despre pasagerii avionului rusesc doborât
---
Serviciul de informaţii militare ucrainean (GUR) a afirmat că nu dispune de "informaţii de încredere" despre pasagerii de la bordul avionului rusesc doborât miercuri, care transporta - potrivit Moscovei - 65 de prizonieri ucraineni, confirmând totodată că un schimb de prizonieri cu Rusia era prevăzut să aibă loc în cursul zilei, relatează France Presse.
"Nu dispunem în prezent de informaţii de încredere şi complete despre persoanele care se aflau la bordul avionului sau despre numărul lor", a indicat GUR.
"Un schimb de prizonieri era prevăzut să aibă loc astăzi, dar nu a mai avut loc", a adăugat acesta.
Serviciul de informaţii militare a asigurat că Ucraina "nu a fost informată" despre necesitatea de a securiza spaţiul aerian în zonă.
Deşi nu a confirmat prezenţa prizonierilor ucraineni la bord, GUR a reproşat Moscovei că a pus în pericol securitatea acestora.
Ucraina nu cunoştea "numărul de vehicule, ruta sau modul de transport al prizonierilor", afirmă GUR. "Aceasta ar putea fi o dovadă a unor acţiuni deliberate ale Rusiei de a pune în pericol viaţa şi siguranţa prizonierilor".
Rusia a acuzat Ucraina că a doborât miercuri un avion de transport militar rusesc, un Iliuşin Il-76, deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni, potrivit Moscovei.
Mai devreme, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a "doborât" un avion militar rusesc care transporta "militari ucraineni pentru un schimb".
Potrivit Moscovei, armata ucraineană "ştia" că ruşii îi vor transporta pe prizonieri cu avionul la Belgorod şi apoi la un punct de întâlnire la graniţă.
Dar serviciile secrete ucrainene insistă că Kievul "nu a fost informat" de necesitatea de a securiza spaţiul aerian din zonă.
Armata rusă susţine că forţele ucrainene au lansat "două rachete" dintr-un "un sistem de apărare antiaeriană" pentru a doborî avionul de transport militar Il-76 şi apoi "să dea vina" pe Rusia.
Avionul s-a prăbuşit în apropierea satului rusesc Iablonovo, la 45 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Cei 65 de prizonieri ucraineni care, potrivit Moscovei, se aflau la bord, precum şi cei şase membri ai echipajului şi trei militari ruşi, au fost "ucişi", a adăugat armata rusă.
Armata ucraineană, într-un comunicat publicat la câteva ore după prăbuşire şi fără a o menţiona direct, a promis că va continua "să distrugă avioanele de transport şi să controleze spaţiul aerian (...) inclusiv în zona Belgorod-Kharkiv".
Anterior, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, care se ocupă de problemele legate de schimbul de prizonieri, a cerut să nu se tragă "concluzii pripite" în urma prăbuşirii avionului Il-76.
Imaginile postate pe reţelele de socializare arătau un avion în cădere, înainte de o explozie puternică la sol, însoţită de flăcări şi fum negru.
Regiunea Belgorod este foarte des vizată de tirurile cu rachete şi drone ucrainene din cauza proximităţii sale de frontieră, ca răspuns la numeroasele bombardamente ruseşti asupra Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis că va "clarifica" circumstanţele prăbuşirii, în timp ce preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că pentru doborârea avionului au fost folosite "rachete americane şi germane", notează AFP.
Peste 8.000 de ucraineni, inclusiv peste 1.600 de civili, se află în prezent în captivitate în Rusia, potrivit Kievului.
În iulie 2022, ruşii şi ucrainenii s-au acuzat deja reciproc pentru bombardarea sângeroasă a unei închisori care adăpostea prizonieri ucraineni în Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia.
Rusia a înregistrat mai multe catastrofe aeriene în care au fost implicate avioane ale armatei de la începutul invaziei sale în Ucraina, iar săptămâna trecută Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru doborârea a două avioane ruseşti.
---
Actualizare - Reuters: Toate persoanele aflate la bordul avionului militar rusesc prăbuşit în Belgorod au murit
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că toate persoanele aflate la bordul avionului militar rusesc care s-a prăbuşit miercuri dimineaţă în zonă au murit, relatează Reuters.
"Toate persoanele aflate la bord şi-au pierdut viaţa", a anunţat Viaceslav Gladkov pe Telegram.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că avionul de tip Il-76 transporta 74 de persoane, între care 65 de prizonieri de război ucraineni, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.
---
Actualizare - Preşedintele Dumei de Stat ruse acuză Kievul că a doborât avionul cu prizonieri ucraineni la bord
Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, relatează AFP.
"Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau", a declarat Volodin în parlament.
"Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (...) cu rachete americane şi germane", le-a spus Volodin deputaţilor ruşi.
Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii.
"Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii", a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă.
"Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile", a mai spus el.
Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei.
În iulie 2022, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei închisori cu prizonieri ucraineni din Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia.
Regiunea rusă Belgorod este vizată cu regularitate de rachete şi drone ucrainene din cauza poziţiei sale în apropiere de graniţă. Rusia bombardează fără oprire Ucraina după invazia lansată în februarie 2022.
---
Un avion militar rusesc de transport de tip Il-76 la bordul căruia se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni s-a prăbuşit miercuri în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor de presă ruse, relatează AFP.
"În jurul orei 11:00 locală (08:00 GMT), un avion Il-76 s-a prăbuşit în regiunea Belgorod (...) La bord se aflau 65 de militari capturaţi ai armatei ucrainene, transportaţi în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori", a precizat ministerul.
"O comisie a forţelor aeriene s-a deplasat la locul prăbuşirii avionului pentru a stabili cauzele dezastrului", a adăugat el.
Imaginile care circulau pe reţelele sociale arătau un apart de zbor în cădere bruscă, înainte de o explozie puternică, urmată de flăcări şi fum negru.
Ministerul rus nu a oferit până în acest moment nicio informaţie cu privire la soarta persoanelor aflate la bordul avionului.
Întrebat în timpul conferinţei sale de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să comenteze, precizând natura prea "recentă" a informaţiilor. "Vom lămuri toate acestea", a spus el.
De la începutul ofensivei sale în Ucraina, Rusia s-a confruntat cu mai multe dezastre aeriene în care au fost implicate avioane ale armatei.
Ucraina a anunţat, la rândul său, doborârea unor avioane ruseşti. Kievul a declarat săptămâna trecută că a doborât un avion rusesc de spionaj A-50 şi un avion de comandă Il-22 în zona Mării Azov.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2024, 15:47)
Si caloriferele crapate tot ucrainienii vi le-au sabotat:-)? Toata mujicia e un junk care crapa din toate partile:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2024, 17:10)
Nici o tara nu poate sa sustina un razboi pe termen lung. Ucraina are o coalitie din 150 de tari care o sustin si tot ne e greu. Rusnacia e singura. Adica cumpara arme, dar pe bani, petrol sau ce da. Hai ca crapa si putler nu doar cal;oriferele
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2024, 17:08)
Ucrainienii spun ca a fost plin cu arme din iran. tocmai se intorsese din iran acel zbor. si dc te uiti ce explozie mare a facut cand a ajuns la sol, se cam potriveste.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 24.01.2024, 19:50)
E explozie de kerosen,la fel ca la turnurile gemene!
Cand e munitie,mai ales rachete,e foc de artificii !
Dar,multi vad,putin pricep!
2.2. Ce treaba are credinta? (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2024, 02:01)
Este vorba de logica.
Dupa decolare rezervoarele sunt pline cu kerosen, alea de 9/11 au zburat doar f putin de la aeroport pana sa se izbeasca de turnurile gemene.
Avionul rusnacilor a explodat inainte de aterizare...asa ca mai usor cu kerosenu pe scari.
De fapt cei 65 de "prizioneri ucrainieni" erau in realitate instigatori, agitatori si sabotori rusi care ar fi trebuit sa ajunga la Tiraspol si Chișinău.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2024, 22:42)
Pe banderistii nu-i intereseaza viața compatrioților, ci mai mult doborârea avionului.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2024, 23:03)
Din pacate ai dreptate. Este o crima de razboi ce a facut regimul banderist de la Kiev. Iar apoi lanseaza minciuni in spatiul public, numai bune pentru mujicii cu creierii varza, ca cel obsedat de calorifere.
Numai prostii cred ca rusii ar fi transportat rachete cu un avion pe granita cu Ucraina, cand puteau sa il aterizeze in Belarus, si apoi pe calea ferata.... sau in Crimeea si apoi tot pe calea ferata.
Realitatea este cea comunicata de rusi. Era un avion care transporta prizoneri catre locul schimbului. Acesta a fost semnalizat catre ucrani. Dar acolo este o lupta pentru putere intre diferite factiuni. A scris despre ea si presa americana de mare anvergura.... ostilitatea dintre Zaluznii, Zelensky, Syrskiy. Unul dintre ei a ignorat informatiile primite si a decis distrugerea avionului. Ucraina este astfel vinovata de inca o crima de razboi.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2024, 06:46)
Nu numai ca le stie pe toate, dar isi raspunde lui însuși.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2024, 08:36)
Rusnacii tăi mint exact ca tine. Rușii vorbesc despre un avion cu prizonieri ucraineni, plecat din Siria, dar care are altă culoare decât cel doborât pentru că adevărul nu va pătrunde niciodată în Moscova. :
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2024, 05:33)
Rusia si Ucraina sunt aceeasi mizerie. Doua tari corupte, in care dreoturile omului sunt zero, in care democratia nu exista, doua jeguri de tari. E bine ca se omoara intre ei. E rau ca una dintre ele va castiga razbouiul. Pentru Romania va fi la fel de rau. Zelenski e la fel de rau ca Putin, dar noi inca nu stim asta, O vom afla in curand.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2024, 08:46)
L-au doborât rusii, indiferent ca aveau prizonieri ucraineni sau rachete din Iran, la fel cu tot ei si-au aruncat in aer conducta de gaz, sau au tras racheta pe teritoriul polonez! Sunt rusii mincinoși, dar ucrainienii iau Oscarul in domeniul asta ...