George Bălaşa, unul din braşovenii care au fost prădaţi de funcţionarii Credit Europe Bank în urmă cu şase ani, a intrat ieri în greva foamei. El şi-a ales ca loc de protest strada Republicii, cea mai vizitată zonă din Braşov. El spune că mai are de recuperat 250.000 de dolari de la instituţia bancară. Braşoveanul, stabilit în SUA, spune că a avut în cont, înainte de "acţiunea" funcţionarilor băncii, aproximativ un milion de dolari, iar apoi s-a trezit cu conturile goale.
Când s-a făcut public jaful, banca a plătit aproximativ 750.000 de dolari, dar restul banilor nu îi mai recunoaşte.
"Soţia mea a fost la bancă într-o zi şi i-au arătat chitanţe potrivit cărora aş fi făcut tranzacţii prin care am retras 680.000 de lei, dar eu niciodată nu am avut lei în bancă şi nici tranzacţii în lei nu am făcut", spune George Bălaşa, adăugând: "Am să mă lupt toată viaţa mea pentru a recupera aceşti bani".
De-a lungul timpului, Bălaşa a făcut plângeri la Preşedinţie, la Comisia Europeană şi la Parlamentul României, dar peste tot i s-a spus să aştepte.
În februarie 2014, a primit de la DIICOT o scrisoare prin care este anunţat că Otilia Negrilă, casiera şefă a filialei Braşov a Credit Europe Bank din acea perioadă, este trimisă în judecată şi că este invitat să se constituie ca parte civilă, alături de cei aproape 195 de păgubiţi. Potrivit scrisorii, Negrilă este acuzată de faptul că în perioada 2003 - 2010, în calitate de director de operaţiuni al CEB - Sucursala Braşov, (...) a organizat, condus şi urmărit întreaga activitate operaţională a sucursalei, asigurând supervizarea tuturor operaţiunilor stipulate de normele şi procedurile interne ale băncii, context în care a efectuat operaţiuni fără drept în sistemul informatic al băncii, la care conform procedurilor, accesul este restricţionat, pe conturile a 195 de clienţi ai CEB - S Braşov, fără acordul sau ştiinţa lor , în scopul obţinerii de date informatice care să îi permită ulterior însuşirea în mod repetat a unor sume de bani din aceste conturi, a emis în fals ordine de plată şi extrase de cont pentru a justifica tranzacţiile şi sumele lipsă, a eliberat chitanţe de depunere, a întocmit şi eliberat extrase de cont false, care nu au conţinut operaţiunile frauduloase efectuate de ea, în scopul ascunderii debitării conturilor şi a încheiat convenţii de depozit pe care nu le-a înregistrat şi a încasat sumele depuse de mai mulţi clienţi ai băncii, fără a le depune la casieria unităţii bancare sau a înregistra chitanţele".
Proteste peste proteste
George Bălaşa este un braşovean stabilit în SUA. Nemulţumit de faptul că a fost păgubit de bancă şi nu şi-a recuperat banii, Bălaşa a fost actorul unor acţiuni de protest inedite - s-a urcat pe structura metalică a gării din Bruxelles, dar şi pe un panou publicitar din Bucureşti sau chiar pe Gara de Nord.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 05:22)
Cred ca putea sa ne ofere solutia Tribunaluluu, Ce dupa 6 ani.
Institutiile statului se refera la Bnr, si la mai cine ?
2. E un apropo romanilor de afara cu bani
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 06:04)
Lasati bani acolo unde i-ati castigat.
Nu stiu ce l-a apucat pe acest om sa revina in patria coruptiei.
Bani care i-au scapat poate pune mana Bail-in ,ul si atunci e in regula acest om, albeste de tot pe cap.
Caserita sa furs atata banet? Cred ca suntem luati de prosti.
Ii recomand filmul Lupul de pe Wst, ieri a fost la Digi film, o sa inteleaga unde sunt bani lipsa, posibil.
Acest om e bucuria banci, face plangeri, nu a deschis proces. Il rog sa citeasca argumentele bancare pt ldp facute de CE. Fmi ne-a recomandat sa pastram Clauzele abuzive sa nu se prabuseasca sistemul bancar.
Sa faci 1 mil de $ si sa fi furat de o caserita ?
Cu o pancarda nu rezolva mai nimic doar informeaza lumea sa evite banca, ii multumim.
Daca deschide proces si demonstreaza ca semnatura i-a fost falsificata, banca la tranzacti are pe cineva care verifica tranzactiile de la caserie un nivel, al doilea nivel directorul(a) de sucursala trebuie sa aprobe, eu asa stiu ca functioneaza tranzactiile bancare.
Sa ceara filmarea din momentul semnari tranzactiei.
Sa ceara o copie cuda op.
Toate astea nu i le da cu plangeri.
Ii recomand avocati unul doi si multa bafta.
Bun venit in Romania, tara tuturor posibilitatilor !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 06:15)
Faci depozit si nu verifici pe on line, internet banking. Restul e can can.
Nu scoti un extras de cont la 30 de zile.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 15:20)
Ce ne-am face fara internet banking?! Cum am trait noi ca animalele inainte?! Cred ca stiu, atunci cand citeam ceva, si mai mult scriam ceva, gandeam. Pai ce sa verifice on-line cand in 2012 (furtul a fost intre 2003-2010) volumul de utilizatori al CEB era de 3-4% din numarul total de clienti; in timpul furtului tindea spre 0%, nu? Iar despre extras de cont, aici nu ai gandit chiar de loc nici can ai citit nici cand ai scris, extrasele de cont erau falsificate, putea cere si in fiecare zi.
Totusi e bine ca incerci sa citesti si altceva decat CanCan-ul. Nu vreau sa te descurajez. Persevereaza si iti urez succes!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 06:30)
Sper ca s-a oprif la ieri cu greva foamei, isi distruge sanatatea si nu mai poate lupta in continuare, nu e nici la prima tinere.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 08:54)
Pagubitii de la Harinvest trebuiau sa faca si ei greva foamei!
Adica ASF, DEPOZITARUL SI BVB sau indestulat pe spinarea clientilor ???
De ce ASF a preferat sa ascunda sub pres mizeria creata prin controale superficiale, neprofesioniste si abuzive ?
Iata cum reglementeaza ASF piata de capital romaneasca !!!!!!!!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 12:40)
lasa-ne nene in pace ca si in SUA e reglementare de toata jena... intra teparii cu autobuzele pe NYSE ...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2016, 19:30)
Cam tampita zi si-a ales cu greva foamei cu Brexit.