Un cocktail cu anticorpi pentru tratarea Covid-19 dezvoltat de Regeneron Pharmaceuticals şi Roche reduce decesele pacienţilor spitalizaţi ale căror sisteme imunitare nu au produs un răspuns împotriva bolii, potrivit unui studiu clinic britanic de amploare publicat miercuri, transmite Reuters, citată de News.ro.
Terapia, REGEN-COV, a primit o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru persoanele cu forme uşoare până la moderate de Covid-19 din Statele Unite, dar rezultatele studiului RECOVERY oferă cele mai clare dovezi ale eficacităţii sale în rândul pacienţilor spitalizaţi.
S-a constatat că terapia cu anticorpi a redus cu o cincime mortalitatea într-un interval de 28 de zile a persoanelor internate în spital cu COVID-19 al căror sistem imunitar nu a produs un răspuns cu anticorpi, cunoscut sub numele de seronegativ.
Rezultatul se traduce prin şase decese mai puţine pentru fiecare 100 de pacienţi seronegativi trataţi cu acest tratament, au spus cercetătorii. Nu a existat un efect distinct al tratamentului asupra celor care au generat răspunsuri naturale de anticorpi.
"Oamenii au fost foarte, foarte sceptici, că orice tratament împotriva acestui virus va funcţiona până când oamenii vor intra în spital", a declarat reporterilor Martin Landray, anchetatorul şef comun al procesului.
"Dacă nu aţi creat anticorpi proprii, chiar veţi beneficia dacă îi veţi obţine", a spus el.
Tratamentul a scurtat, de asemenea, spitalizarea celor care erau seronegativi şi le-a redus probabilitatea de a avea nevoie de un ventilator mecanic, a spus Landray.
Regeneron a afirmat anterior că tratamentul său a demonstrat că este suficient de promiţător la pacienţii spitalizaţi pentru a justifica continuarea studiului.
Aceste date oferă prima confirmare pe scară largă a acestei afirmaţii.
Au fost 9.785 de pacienţi spitalizaţi cu Covid-19 care au fost alocaţi aleatoriu pentru a primi îngrijiri obişnuite plus terapia combinată cu anticorpi sau doar îngrijirea obişnuită, dintre care 30% au fost seronegativi.
Studiul RECOVERY a arătat, de asemenea, că dexametazona cu steroizi şi medicamentul pentru artrită Actemra (tocilizumab) al companiei Roche reduc decesele la pacienţii spitalizaţi.
În timp ce aceste tratamente se concentrează pe inflamaţia cauzată de reacţia la coronavirus, terapia Regeneron, care aparţine unei clase de medicamente biotehnologice numite anticorpi monoclonali, imită anticorpii naturali pe care organismul îi produce pentru a combate infecţia.
"Este pentru prima dată când avem unul care vizează de fapt virusul în sine", a spus Landray, adăugând că acesta ar putea fi utilizat împreună cu celelalte tratamente.
"Nu înseamnă că faci un lucru sau alt lucru. Aceste beneficii sunt aditive la aceşti pacienţi", a spus el.
Alte companii au dezvoltat tratamente similare. Autorizaţia de utilizare în caz de urgenţă a SUA a fost acordată tratamentelor cu anticorpi dezvoltate de Eli Lilly, precum şi de Vir Biotechnology cu GlaxoSmithKline.
Ambele sunt aprobate pentru utilizare în cazuri uşoare până la moderate.
Marţi, AstraZeneca a declarat că terapia sa cu anticorpi nu a demonstrat nicio dovadă a protejării oamenilor împotriva dezvoltării bolii după expunere, deşi sunt în curs de desfăşurare alte studii ale cocktail-ului său ca prevenţie sau tratament.
Landray a spus că rezultatele studiului RECOVERY ar trebui să ofere dezvoltatorilor de alte terapii cu anticorpi monoclonali optimismul că pot fi utilizate şi la unii pacienţi spitalizaţi.