Un guvern sub semnul gafelor

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2016

Un guvern sub semnul gafelor

De-a lungul celor cinci luni de mandat, mai mulţi miniştri au gafat în public

Surse politice susţin că Dacian Cioloş va schimba cinci miniştri

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Nici vorbă de remaniere guvernamentală"

Guvernul Cioloş pare că stă sub semnul gafelor, mai mulţi miniştri fiind taxaţi de opinia publică din cauza declaraţiilor, în decursul celor aproape cinci luni de guvernare.

Primul semn se găseşte chiar în programul de guvernare. La capitolul III - Planul de măsuri, tehnocraţii susţin că Guvernul va funcţiona pentru o perioadă de un an, dar, la unul din subcapitole, printre obiective se numără realizarea unui plan de investiţii pentru următorii 10 ani, având consensul întregii clase politice, a unei strategii naţionale de dezvoltare care să cuprindă obiective finanţate atât din fonduri europene (AP), cât şi din bugetul de stat, întocmit cu consultarea mediului privat, societăţii civile, ministerelor de resort, specialiştilor recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. E adevărat că un document se poate întocmi într-un an, într-o lună, în două săptămâni sau chiar într-o oră, dar să crezi că un astfel de plan ar putea întruni consensul forţelor politice astfel încât să fie aplicat cu consecvenţă timp de un deceniu este pură fantezie. Până şi Nicolae Ceauşescu nu ajunsese decât la cincinale şi doar aspira să elaboreze planuri mai lungi.

Este deja un truism că ţara noastră are nevoie de strategii care să fie dincolo de politică, dincolo de oameni care deţin, temporar, diverse funcţii. Ţara noastră nu duce lipsă neapărat de strategii, cât de voinţa de a le aplica şi, adesea, suferă la capitolul integrare şi abordare multidisciplinară a diverselor domenii vizate de acele strategii, potrivit analiştilor politici.

Cu atât mai puţin devine posibilă însăşi elaborarea unei strategii de dezvoltare de către un guvern cu un mandat de un an cu cât miniştrii se întrec în gafe.

În luna decembrie a anului trecut, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, declara că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie 2016 de la 1.050 lei la 1.200 lei, dând ca exemplu ţări precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii "sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme".

Un alt ministru care a fost taxat de opinia publică a fost cel al sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu, care şi-a asumat în plenul Senatului problemele de comunicare în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic: "Faptul că lucrurile, în acest moment, sunt amestecate între ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce s-a comunicat în diverse moduri mă depăşeşte şi îmi pare rău. Dacă urmărim comunicatele şi tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă cred că adevărul iese la iveală".

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi. Premierul Dacian Cioloş a reacţionat la atitudinea lui Achim Irimescu, declarând că ministrul Agriculturii nu ar fi trebuit să comunice numele firmei Brădet în scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş dacă nu avea toate elementele, reproşându-i că în acest caz a comunicat prea repede.

O altă ieşire publică sancţionată de mass-media a fost cea a ministrului Justiţiei Raluca Prună, care a spus că ordonanţa adoptată de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind: "Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic".

Şi premierul Dacian Cioloş a atras reacţia publică, răspunzând mai multor comentarii pe pagina sa de Facebook. "Eu cred că sângele trebuie lăsat să urce spre creier şi nu să coboare în... instalaţie", a fost replica lui Dacian Cioloş pe care i-a dat-o unui cetăţean care îl acuzase că nu are "sânge în instalaţie" şi că face sluj în relaţia cu oficialii europeni.

Dacian Cioloş pregăteşte prima remaniere a guvernului tehnocrat, au declarat, ieri, pentru presa centrală, surse politice, adăugând că vor fi schimbaţi nu mai puţin de cinci miniştri.

Contactat de ziarului BURSA, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al guvernului, ne-a infirmat informaţiile spunând: "Două cuvinte despre acest subiect: Nici vorbă".

Potrivit informaţiilor din presă, care au circulat ieri, printre cei vizaţi de remaniere s-ar număra ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Justiţiei Raluca Prună, ministrul Mediului Cristiana Palmer Paşca, ministrul Fondurilor Europene Aura Răducu, ministrul Finanţelor Anca Paliu Dragu.

Deşi au trecut doar câteva luni de la instalarea guvernului tehnocrat, liderii politici şi-au exprimat nemulţumirea faţă de anumiţi miniştri. În luna februarie, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut lui Dacian Cioloş să efectueze o remaniere guvernamentală, luând în calcul chiar depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului. Liviu Dragnea i-a nominalizat atunci pe miniştrii Fondurilor Europene şi Mediului.

Liviu Dragnea a fost la al doilea avertisment cu moţiunea de cenzură pentru premierul Dacian Cioloş, primul fiind în cazul evacuării televiziunilor din grupul Intact.

"Analizăm foarte serios depunerea unei moţiuni de cenzură dacă ANAF va evacua cele cinci televiziuni ale trustului Intact", spunea Liviu Dragnea.

La începutul lunii martie, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara că nu este mulţumit de performanţa guvernului Cioloş şi că vede zilnic gafe ale miniştrilor. Totodată, el nu a exclus posibilitatea înlocuirii actualului executiv printr-o moţiune de cenzură.

Tăriceanu a menţionat: "Performanţa Guvernului nu e bună şi vedem zilnic gafele miniştrilor: ministrul Justiţiei, ministrul Agriculturii, pe care am văzut că până şi primul ministru a trebuit să îl pună la punct pentru gafa pe care a făcut-o. Lista e foarte lungă din păcate. Lipsa de experienţă, lipsa de pregătire se văd în modul în care gestionează lucrurile, nemaivorbind de faptul că este o caracteristică a unei astfel de formule şi anume evitarea asumării responsabilităţilor".

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. mai gresesc si tehnocratii cateodata destul de grav, partea rea e ca politicienii tac sau mint cu dibacie si fura in liniste; eu prefer tehnocratii

    1. Si eu.

      As interzice partidele politice sunt ... , ce vedem Oprea Unpr, Nastase Psd , ...

      Ce folos ? 

      Ce-i asta, o intrecere intre prost si si mai prost, in materie de guvernare?

    Cand nu numai politicienii, dar si ziaristii sunt manati de rea vointa, nu mai are sens sa discutam despre realitate. Daca ar fi trebuit sa maturam ministri politici care au gafat in mandatul lor, cel putin guvernul Ponta, in frunte cu premierul, ar fi trebuit sa dispara fara urma din prima zi. Dar...

    1. oricum ,ziarul bursa a devenit unul in care opiniile ziaristilor sunt mai proaste decat comentariile adiacente

      Care este judecata dindaratul comentariului tau?

      Ca "bunavointa" ziaristului ar trebui sa stea in a nu observa gafele unui guvern, pe motiv ca este un guvern de tehnocrati? 

      Sa prefere guvernul de tehnocrati, precum comentatorii de la 1. si 1.1.? 

      De fapt, ce vrei sa spui? 

      Ca preferi incompetenti in locul hotilor?

      Nu-ti dai seama ca un "tehnocrat incompetent" este echivalent unui hot?! 

      Asta e ideea.

      Cine-i persoana asta care scrie articolul ??? A.S.??? ...La pus Make sa scrie articolul si persoana..A.S... a zis ca n-usi scrie numele ......doar...strict initialele.

      Nu observati cum inyervine imediat d-l Make !! Auzi ce preferam ""hoti sau incompetenti...Adica ?? ..are Make ceva beneficii dupa vreo unul dintre hoti/?....Ce comparatie .....e jenant sa faci astfel de comparatie din partea unei persoane care se pretinde "sef" de ziar cu ...sa zicem prestigiu.

      Apoi vin politicienii.....Cine Dragnea si Tericeanu vorbesc...care de 26 de ani nu au facut nimic decat au mintit,au furat au santajat..... 

      Zaza, parca ne inteleseseram, eu sint croitorasul cel viteaz, iar tu esti a opta musca.

      Da asa este.... ne intelesesem....sa incercati sa folositi ziarul -Bursa- .pentru scopul care a fost creat ( sunteti patronul... de 25 de ani}.

      Iar daca e sa extindem si pentru alte domenii acest cuvant de "incompetenta" tot asa am putea zice ca ...aceasta "jurnalistica pe care o creati..zi de zi si ...o comentati cu atata ardoare se inscrie tot in aceasta categorie de incompetenta...neavand nimic cu ..jurnalistica unui ziar numit Bursa.. 

      Iar eu cum sa va caracterizez...incompetenti si hoti....Asa ca d-le "croitor viteaz"....ti sa pus musca pe mustata....si ganditiva bine cum sa aduci ..in ziarul Bursa teme compatibile cu ziarul ,.iar daca nu puteti lasati...pe alti ....nu asa ar fi corect ....

      Cineva a zis o data" daca nu iti convine poti sa schimbi canalul", cine a spus, telecomanda e la tine, tastatura e la tine , incearca Can Can ce te retine ?

      Pina la mustata, zaza, mai ai sa-l inveti pe "inteleseseram".

      Dupa aia, poate ca vorbim si de competenta. 

      Ei, domnule Make!.....Avetii pretentii exagerate de la cineva care spune "pentru scopul care a fost creat", "ganditiva bine cum sa aduci" si "nu asa ar fi corect", fara semnul intrebarii.

      Omul va invata de bine, luati-va notite!

      Bravo zaza, i-ai spus-o, in sfarsit, astept asta de 25 de ani! 

      Da,,corecta observatia si mi-o insusesc..,dar sa nu uitati de "fondul problemei" ridicate....deoarece daca nu v-o puteti insusi..........iar cadem pe panta incompetentei...... asa ca eu cred ca raspunsul dvs. e doar o mica divagatie ....

    cand este citat Dragnea ca nemultumit de prestatia lui Ciolos te apuca lehamitea si de el si de ziaristul care-l invoca

    1. Urmaresc cu atentie cateva entitati de presa care parca incep sa deraieze spre alte coclauri, unele mai timid, altele mai grabit :)

      Inca n-ai vazut nimic.

      Urmeaza. 

      N-ai priceput rostul mentionarii opiniilor lui Dragnea si Tariceanu, ea este contextuala, iar nu invocare ca, vezi Doamne, uite ca mai sint si altii de parerea mea.

      Incompetenta membrilor guvernului "tehnocrat" este vizibila si este evident ca poate fi folosita de politicieni in propriul interes. 

      Iti imaginezi ca, in calitate de ziaristi, ar trebui sa ne facem socoteala sa nu le dam apa la moara acelora si sa nu observam slabiciunea acestui Cabinet?

      Misiunea ziaristului nu este asta, ci sa spuna ceea ce vede. 

      Corect

    Recent, colos a dat-o in bara si cu cartelele prepay..

    Guvernul tehnocrat ? nu exista in Romania ! este o utopie cand insusi seful guvernului Ciolos provine din politica, a fost invatat sa traga sforile si actioneaza cu aceeasi viteza ca presedintele "Mos Ioan" de la Cotroceni a carui prestatie a devenit demna de piesele lui Caragiale(explodeaza bombe in aeroport in inima Europei iar el inca nu e sigur ce sa intamplat". Sub comanda unui prim ministru cu sustinerea unanima clasei politice(iepurasul Ciolos), cu nume patriotic(Dacian de la enigmatica Dacie, cu origini sanatoase din popor, venit din tara cepei(nu tepei), scolit la curti europene, recomandat de activitatea pe agricultura la UE, s.a.m.d., m.d, m.d. ...Romania face pasi pe loc si chiar inapoi dezamagind pe toata lumea cu exceptia clasei politice care deplange situatia cu lacrimi de cocodil, la adapostul unui guvern care se manjeste pentru a asigura transferul puterii la alegerile din anul acesta catre aceasi gasca de politicieni HOTI, PROSTI, CORUPTI, TRADATORI, etc care nu ar mai trebui sa candideze decat la un loc la "beciul domnesc" si confiscarea averilor dobandite ilicit.

    Guvernul ne prezinta pasi mari care se pierd in viitor si probabil nu vor avea finalitate dar uita de pasii mici care trebuiesc facuti zilnic, consecvent si care de fapt sunt chiar mai importanti.  

    Cu ecoli si branza "au facut de oaie". 

    Cu cotele de refugiati au venit de la Merkel la fel cum au plecat. 

    La cazul Colectiv inca se lucreaza. 

    Numarul de caini la stana a devenit o problema grea de tot pentru guvern si parlamentari. 

    Prestatiile unor ministri(sanatate, agricultura, justitie) mai mult decat mediocre . 

    Guvern tehnocrat ? ..., e un guvern pe ciolan si pe termen scurt asa ca se schimba ceva pe ici pe colo dar ramane tot la fel cum ne-am inteles ca nu e timp si se supara clasa politica(poporul votat) . 

    Daca vrei sa faci un bine ROMANIEI la atatea amenitari cu motiunea de cenzura de la manjita clasa politica, Daciane pune-le DEMISIA in brate umflatilor di Parlament ca sunt doi pe un loc acolo in timp ce bolnavii stau prin spitale trei intr-un pat ! 

    Sa facem din Casa Poporului Spitalul Poporului !

    In opinia mea, guvernul Ciolos este cel mai bun guvern din 1947 si pana acum. M-am saturat de guverne de papitoi controlabili si manipulabili, de guverne marioneta sau de guverne pline de diletanti. Asta e un guvern care sta foarte bine la capitolul integritate, ceea ce e normal sa deranjeze in peisajul asta bizantin. Poate a comis unele gafe la nivel de discurs, dar, sa fim totusi seriosi. Nu vreau sa insir aici o lista de ministri cu discurs bun sau minimal, dar care au lasat niste gauri in buget pe care o sa le plateasca si copiii nostri.

    1. Au trecut doar cinci luni si nu se vede nimic sa fi facut; sunt secretari de stat pusi in ministere tocmai ca sa faca anumite jocuri la nivel inalt. stai sa vezi ce o sa-ti lase ciolos...

      Dar nici nu s-a mai furat. E un inceput, unul promitator.

      Urmaresc cu atentie citiva comentatori care incep sa deraieze...

      Nici un guvern nu poate fura in primele luni, mai ales daca-i facut din "neinitiati", luati din afara "sistemului". 

      Inocenta nu-i garantie a onestitatii, mai ales cind te numesti "tehnocrat" si de fapt, esti incompetent.

      Daca tu numesti asta "un inceput promitator", atunci esti foarte aproape de coclauri... 

      de unde stii tu? eu am informatii ca tocmai asta se face acum

    la Finante este o ametita de la BNR. trebuie sa plece pe faras

    1. corect

    acest guvern este intradevar ce trebuie Romaniei, dar pacat ca este doar un an.

    Nu trebuie schimbat nimeni caci am vazut destui guvernanti care vorbesc frumos , dar mint si fura din Bugetul Statului cu nerusinare. Cred ca acest gen de personaje se ocupa cu diversiunea pt. ca nu au alta ocupatie . Au furat destul iar acum fac orice numai sa-si mentina averea. 

    1. ana, astia nu stiu nici sa minta

    faptul ca gafeaza nu releva decat impotenta intelectuala si gradul ridicat de sociopatie care creste odata cu concurenta spre a obtine, prin orice mijloace, o sinecuri dincolo de competentele reale din dotare. cred ca Romania este singurul stat din lume care a ajuns sa aiba - in istorie! - un guvern "prin detasare". jalnic este, fi-le-ar capu' al dracu', ca in structura actuala, decidentii in cele trei puteri ale statului sunt "covasiti la foc mic" si "imbuteliati" ca echipa guvernamentala - impotriva firii - de un Parlament ajuns in stadiul de putrefactie. de fapt, avem de-a face cu adancirea prin socializare (cu patalama de la Bruxelles) a conceptului de suveranitate suspendata! mi-e sila! in urma cu cativa ani scriam ca "Solutia nu este disolutia" si explicam cum se poate iesi din implozie. cred c'am fost, in cel mai bun caz, romantic. singura solutie care a ramas este, cu certitudine, "ranga"!

    ministrul mediului a fost intrebat aseara la TVR despre poluarea din Bucuresti. ce pot/trebuie sa faca autoritatile ca sa o reduca. raspunsul ministrului a fost ca masurile de reducere a poluarii sunt in sarcina autoritatilor locale. si daca autoritatile locale dorm in papuci? nu se poate face nimic de la nivel de minister? in schimb, ministrul parea competent in a recita ce stim despre incalzire globala, etc, etc, s-a comportat ca un "recitator", nu ca un decident

    1. de ministrul Sanatatii nu mai scriu nimic, este un personaj la care te uiti cu gura cascata. dar ministrul Finantelor? cine a initiat ordonanta de amanare a legii falimentului personal cu care a debutat mandatul lui Ciolos? ce se mai aude la Finante de proiectul lui Voinea care trebuia sa vina in sprijinul creditatilor in CHF? s-a pierdut pe drum...cred ca singurul ministru care a mai incercat sa miste ceva in sensul tarnsparentizarii este cel de la dialog social sau ecva de genul asta, dar, din pacate, are prea putina vizibilitate

    Traim intr-o atmosfera nociva datorata in principal faptului ca doar Sfinta Inspiratia obladuieste guvernarea. Ce sperante poti sa ai de la niste novici oricit de binevoitori ar fi ei pusi sa guverneze cca un an? Poti avea speranta ca sunt bine-crescuti, ca in loc sa spuna prostii fel de fel inflamind opinia publica si facindu-se de risul lumii vor face bine si vor tacea, ca isi vor vedea de treaba si vor administra cum pot ei de bine si de corect pina la formarea noului guvern. Unii dintre ei mai cistiga ceva experienta pentru a deveni guvernanti de baza in alte guvernari.

    Marea noastra problema este ca opinia publica formata si dirijata de intelectualii neamului nu gaseste solutii de a controla guvernele menite cu adevarat sa dezvolte societatea. Guvernantii ante actualei guvernari n-au facut ce le-a incredintat poporul sa faca, ci au facut ce le-a trecut lor prin cap. Si ce le-a trecut cel mai mult prin cap a fost de a gasi cele mai diverse solutii de a fura cit mai mult. Este incredibil! Cum poate nu numai sa treaca prin capul guvernantilor asa ceva, dar sa se si apuce de treaba si sa puna in practica aceste nastrusnice ginduri?  

    Cum sa-I faci pe guvernanti sa faca ceea ce trebuie si nu ceea ce vor? Asta-i dificila problema aupra careia putinii intelectuali ai neamului ramasi integri, nevinduti si cumparati, ar trebui sa se aplece cu responsabilitate si s-o rezolve.

    1. daca nu apartin niciunui partid cum vrei sa guverneze domnul Ciolos. Unde scrie ce vrea poporul. Deviza este sa nu fure. Altceva concret sa faca ce opiniune ai. Vino sa discutam la o cafea in mustaria domnului Florescu ...

      Te asigur ca privesc cu bunavointa actuala guvernare si stradaniile ei. Dar, sincer vorbind, sperantele mele, aproape toate, s-au pierdut pe drumurile ratacite ale Marilor guvernari. Asa ca ce sperante as putea avea de la actuala guvernare; ce lucrari marete ar putea fi obiectul pretentiilor mele de la Guvernul Ciolos? Categoric, pot emite doar pretentii de bun-simt de la o guvernare cu totul si cu totul improvizata. Pentru ca nu-i cum sa admiti ca-i altfel. Uite, chiar si un om de mare profesionalism, animat de cele mai bune intentii, cum este domnul Achimas, ministrul Sanatatii, poate va fi potrivit ca ministru doar in guvernarile urmatoare. Nu poti astepta ca puetii/pomii plantati, ori de cit de bun soi ar fi, sa dea roade in primul an de la plantare. Asa ca, eu consider ca domnul Ciolos nu poate sa faca minuni in actuala guvernare. Prea este improvizata. Dar/si, om normal, nu poti sa nu te intrebi: Cum este posibil asa ceva, sa ajungi intr-o astfel de situatie intr-o tara cu milenii de civilizatie?

      Lucruri concrete? Doar de cele normale, de bun-simt. Sa stringa birurile, sa plateasca obligatiile bugetare normale. Iar daca nu stapinesc problematica vreunei intrebari, mai bine sa faca pe mutu, adica sa taca! Si daca actuali guvernanti reusesc sa afle cum se face ca veniturile bugetului din PIB sunt doar de cca 30%, cind in tarile vestice sunt cca 40-50%, si vor actiona pentru cresterea veniturilor statului, pentru a distruge caile risipei bugetare, pentru a stabili un plan de investitii pentru viitor imposibil de dat peste cap, pentru... toate astea vor fi plusuri meritind aprecieri, felicitari si multumiri. 

      In rest, mi-ar face mare placere sa stam de vorba la o cafea, la un pahar de vin sau un pahar de tuica din prune albute-galben-aurii, din virful prunului, in mustaria cui o fi.

      "sa afle cum se face ca veniturile bugetului din PIB sunt doar de cca 30%, cind in tarile vestice sunt cca 40-50%, si vor actiona pentru cresterea veniturilor statului, pentru a distruge caile risipei bugetare, pentru a stabili un plan de investitii pentru viitor imposibil de dat peste cap, pentru... toate astea vor fi plusuri meritind aprecieri, felicitari si multumiri." Multumesc, draga Pribeagule. Acum avem cadrul general pe care sa l inmanam domnului prim ministru. Cat despre prunele galben aurii din varful prunului le aprob cu desavarsire. The Spirit of Dracula...

      DRACULALEND

      Taste the Dracula Spirit :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb