Crimele, jafurile, bătăile în trafic, violurile par să se fi înmulţit peste măsură în ţara noastră în această vară. Sau cel puţin sunt mediatizate excesiv în ultima perioadă. Nu există zi fără patru-cinci evenimente sângeroase care îngrozesc opinia publică, cuprinsă deja de o uşoară stare de panică.
O simplă privire asupra evenimentelor din ultimele 48 de ore creea-ză o imagine de coşmar. Un om este înjunghiat mortal la Reghin în faţa copilului de zece ani. Un tânăr de 26 de ani, din Buftea, este omorât cu lovituri de topor pe strada sa. Trei cetăţeni încearcă să-şi rezolve, în trafic, problemele cu o rangă şi o sabie. La Paşcani, un domn îşi snopeşte în bătaie iubita în holul unui hotel. Un bărbat din Voluntari şi-a omorât soţia după care se sinucide. Un poliţist din Buzău a fost tăiat cu o sabie în timp ce încerca de unul singur să aplaneze un conflict. Trei sportivi au băgat în spital un poliţist după ce l-au bătut cu sălbăticie. Un factor poştal a fost jefuit în mijlocul oraşului Arad. Acestea sunt doar câteva din evenimente. La o simplă lectură, orice om normal simte un disconfort profund şi se întrebă, normal, cine îl apără de această "lume dezlănţuită". La o privire mai atentă se poate observa că poliţistul fie lipseşte din tablou în prima fază, fie este victima răufăcătorilor şi a sistemului din care face parte.
Pe acest fond, măsurile pe care conducerea Ministerului Adminis-traţiei şi Internelor intenţionează să le ia, până la sfârşitul anului, par un atac direct la siguranţa cetăţeanului "Trebuie să reţineţi următorul lucru: dacă nu facem aceste disponibilizări, salariaţii MAI vor primi în decembrie cu 30% mai puţin la salariu", a spus ministrul Traian Igaş, în luna mai. Starea de tensiune din rândul angajaţilor MAI este evidentă. Camera Deputaţilor a respins în această primăvară proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul aces-tui act normativ. Anterior, proiectul a fost respins de Senat. Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând tot-odată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape. Acestea sunt intenţiile şi cifrele din spatele lor. Cu un an înainte, şeful guvernului anunţa că siguranţa cetăţeanului este o prioritate absolută.
Reacţia la nivelul populaţiei este uşor de anticipat: dacă acum ne confruntăm cu un asemenea val de violenţe, cum vor arăta lucrurile cu efectivele poliţieneşti drastic diminuate sau cu acestea rămase intacte dar mult mai prost plătite? Nu mai intră în dis-cuţie faptul că sunt angajaţi care nu îşi fac datoria, statistica demonstrează că numărul infractorilor este în general constant, e mult mai simplu să arunci toată vina în spatele sistemului, care evident nu funcţionează aşa cum ar trebui.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2011, 09:22)
De ce nu spuneti ca aproape toti cei prezentati mai sus apartin unei anumite etnii?
In rest rationamentul e corect.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonimus în data de 24.08.2011, 11:37)
dvs de ce nu ati numit etnia? daca o numim ii discriminam grav ...
in conditiile date , nu putem decat sa le platim in continuarea ajutoarele, incercarile de integrare , iar ei , sa stea binemersi ca si pana acum , sa se reproduca si sa fure.
ma refer la tigani, rromi sau ciori , tot aia