Un jurnalist japonez a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru că a încurajat disidenţa contra armatei din Myanmar aflată la putere şi a încălcat o lege a comunicaţiilor electronice, a indicat joi o sursă diplomatică japoneză, potrivit AFP.
Toru Kubota a fost arestat în Rangoon la sfârşitul lui iulie pe când relata de la o manifestaţie contra juntei.
Procesul său privind posibilele încălcări ale legii imigraţiei "continuă", potrivit acestui diplomat.
Videograful în vârstă de 26 de ani a fost judecat în închisoarea Insein din Yangon, unde sunt deţinuţi mulţi prizonieri politici.
Potrivit contului său de Instagram, în 2019 el a realizat un documentar despre Rohingyas, o minoritate musulmană care trăieşte în Myanmar, care a fugit de o represiune sângeroasă a armatei şi a miliţiilor budiste.
Secţiunea 505 litera (b) împotriva disidenţei este o lege formulată vag, adesea folosită împotriva jurnaliştilor sau activiştilor sub pretextul unor declaraţii care pot provoca teamă sau îngrijorare publică, care prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.
Este al cincilea jurnalist străin de la lovitura de stat din 1 februarie 2021 care a fost arestat de juntă, după americanii Danny Fenster şi Nathan Maung, polonezul Robert Bociaga şi japonezul Yuki Kitazumi, care au fost eliberaţi şi expulzaţi în cele din urmă.
Până la 31 martie, 122 de jurnalişti au fost arestaţi de la lovitura de stat din februarie 2021, iar 48 sunt încă deţinuţi, potrivit Reporting ASEAN.
Doar China a închis mai mulţi jurnalişti decât Myanmar în 2021, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).
De la lovitura de stat care a aruncat ţara în haos, peste 2.200 de civili au fost ucişi de forţele de securitate şi peste 15.000 au fost arestaţi, potrivit unui ONG local.