Un mandat pentru reformă

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 25 noiembrie 2019

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Cristian Pîrvulescu

La ora la care am scris aceste rânduri, cu cinci ore înaintea închiderii urnelor, se profila o victorie clară a lui Klaus Iohannis. Fără nicio surpriză! Toţi indicatorii, pe întreg parcursul zilei, anticipau o diferenţă de minimum 20% între Klaus Iohannis şi contracandidata sa: prezenţă semnificativ mai mare la vot în Diaspora în raport cu primul tur; prezenţă la urne mai mare după ora 11 în comparaţie cu primul tur de scrutin, ajungând la ora 16 la un plus de peste 2%; votul urban mult mai important; mobilizarea numerică - nu procentuală, căci procentul induce în eroare câtă vreme populaţia la care se raportează este mică - a electoratului judeţelor urbanizate şi dinamice economic (numai în Bucureşti ieşiseră la vot până la ora 16 tot atâţia votanţi cât ieşiseră în şase judeţe dominate de PSD, precum Dolj, Gorj, Olt, Giurgiu, Mehedinţi şi Teleorman, iar în afara Bucureştiului în Timiş, Cluj, Prahova, Constanţa şi Iaşi se prezentaseră la vot cam 250.000 de electori în fiecare judeţ).

Nu victoria lui Klaus Iohannis era miza acestor alegeri, ci dimensiunea susţinerii de care se bucură. Cu cât proporţia votului în favoarea preşedintelui în funcţie era mai mare, cu atât legitimitatea celui de-al doilea mandat devenea mai dificil de contestat. Căci, după alegerile prezidenţiale din septembrie 1992, al căror prim tur se desfăşurase simultan cu alegerile parlamentare, Klaus Iohannis este primul preşedinte care reuşeşte să obţină un al doilea mandat succesiv fără controverse.

Pentru PSD era vital să dovedească că poate încă mobiliza un electorat importat numeric pentru a revendica dreptul de a contesta legitimitatea preşedintelui ales şi a pregăti strategia pentru confruntările electorale din 2020. Iar mecanica bipolarizării indusă de sistemul electoral majoritar în două tururi de scrutin utilizat la alegerile prezidenţiale nu avea cum să nu favorizeze PSD şi să mascheze cea mai slabă performanţă electorală a partidului din istoria alegerilor prezidenţiale. În 20 mai 1990, Ion Iliescu obţinea 85,07% din primul tur, pentru ca mai apoi, la al doilea tur, în 1992, acelaşi Ion Iliescu să obţină 61,47%, iar în 1996 să piardă alegerile în faţa lui Emil Constantinescu, cu 45,59%, dar să reuşească în 2000 să câştige cu 66,83%. După aceea, PSD nu a mai câştigat alegerile prezidenţiale, dar Adrian Năstase obţinea în 2004 48,77%, Mircea Geoană în 2009 - 49,66%, iar în 2014 Victor Ponta reuşea cam cât Ion Iliescu în 1996, 45,57% din voturi.

Victoria clară a preşedintelui Klaus Iohannis îi oferă un avantaj preţios de care n-a dispus în primul mandat: relegitimat de vot, preşedintele are, cel puţin teoretic, posibilitatea să-şi poată pune în aplicare programul politic, care devine astfel programul guvernului Orban. Pe de altă parte, deşi guvernul îi este favorabil, geografia politică a parlamentului este variabilă.

În mandatul precedent, preşedintele nu a putut nici o clipă să-şi pună programul în aplicare, pentru că nu a putut colabora din acest punct de vedere cu niciun guvern, nici măcar cu guvernul Cioloş, dar mai ales pentru că în tot acest răstimp parlamentul i-a fost permanent ostil. Or, dacă guvernul este astăzi, cum nu era acum cinci ani, un guvern prezidenţial, cum a mai fost cazul între 1992 şi 1994 cu guvernul Văcăroiu şi între 2010 şi 2012 cu guvernul Boc, arhitectura politică parlamentară nu-i este tocmai favorabilă. Odată ce legitimitatea votului se va consuma, în trei-patru luni, partidele - nu doar PSD, ci şi altele - vor încerca să-l izoleze sau chiar să-l contracareze pe preşedinte. Aşa că pentru a reuşi pariul său, preşedintele are la dispoziţie doar câteva luni. Cum va reuşi, în aceste condiţii politice complicate, preşedintele Iohannis să transforme această victorie în politici reformatoare? Căci România are nevoie de deschiderea unor mari şantiere politice care să o transforme. Altfel, riscă să piardă oportunităţile şi să rămână o ţară periferică purtată de curenţii puternici ai Istoriei.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Nici Turul I, nici turul II nu a trecut de 50% + 1 vot?

    "Majoritatea decide" sunt povești de popă beat ? 

    Într-o "democrație" președintele rămânea pe preș ca Federer în finala mică ? 

    "Sala pe jumătate plină" (conform unuia ieri de la Tvr 1) ==> putem considera un eșec prezența această modestă ( comparăm cu cu tren, tramvai, avion, ... stadion "Semi-gol") ? 

    Cine trage "preșul" de sub Vio ? 

    18+ mil de oameni iar câțiva analiști, parlamentari ne spun că e deficit de forță de muncă ? 

    Mai 1 mil de oameni din "diaspora" spun parlamentarilor Ro + Ue că aici se lucrează pe salar de " rahat " ? 

    La ce mai numără voturile când " sondajele de opinie" ne spun rezultatul final "în timp real" de parcă ar avea o cameră în cabina de vot sau un ochean ? 

    Azi 1 mil de oameni pot să-și facă partid "Diaspora ..." să prindă în Parlament ? 

    Bugetari să lucreze-n weekend ,mai rar, ca la alegeri +noaptea, de parlamentari nu mai vorbim ? 

    Cât "ne-a costat" președintele pe fiecare ? 

    Putem introduce votul obligatoriu sau cu amendă de 1500 ron pentru cine nu se prezintă ( cu un drum se face și-un recensământ pentru care Statul nu trebuie să cheltuie " șfanțes")? 

    Pe buletin putem introduce o căsuță pe "model Ion Iliescu" ( adică cum a făcut cineva de a apărut și-n presă )? 

    Vot prin mail pe când ? 

    .

    Băncile nu vor să vadă oameni-n sediu doar la semnarea contractului ( ca la vot) după aia se " descurcă" plătești cu buna sau ne-buna ? 

    1. Vad ca ai o gramada de intrebari, si eu am aceleasi intrebari. Deja am simtit ca incep sa-mi apara cucuie. Oare au inceput intrebarile astea sa se adune in capul meu in forma de cucuie ? La tine cum se manifesta ?

      de ce mă deranjezi cu nimicuri ?

      Si 18.2 milioane de alegatori. Interesant, nu?

      Votul obligatoriu , incorect spun eu , tot obligatoriu trebuie sa existe o casuta pe buletinul de vot cu specificatia : "Niciunul dintre candidati" ! Asa , pt. corectitudine .

      cert este că avem un președinte cu 32% ( din total alegători, rotunjit în sus) ?

      prin" model Iliescu" asta am spus?

      Așa este; 2+ ștampile pe buletin de votare, căsuță cu "Niciunul ...", neprezentare/ amendă să le considerăm egale ? 

      1.6

      - vot nul: căsuța cu nici un camdidat + vot cu 2+ ștampile?

      - neprezentare/ amendă? 

      Sau in căsuța propusă sa-l pui pe Gheorghe, ala de- i primar in Bobohalma.

    Palatul Cotroceni are un nou locatar. Războinicul Luminii. Acesta ne va scoate din întunericul pe care l am bajbait de câteva decenii și totuși l am evidențiat in situațiile financiare cu lucschi de instalație nocturna. Am votat, ca popor, pentru ca pensiile sa nu mai fie mărite, aitistii sa plătească impozit și înainte de toate sa nu mai furam astfel încât vecinul sa si dea seama ca i a dispărut bicicleta, însă să nu ia aminte ca bemveul cu care ne plimbam e cumpărat tot din banii lui. Așadar am câștigat o lupta, însă nu și războiul. Acum la munca prieteni dragi!

    O victorie umflata cu pompa , din banii multinationalelor, presiunile externe si iscusinta papusarilor din diaspora. Ramane de vazut cum se vor acomoda rominacii cu o politica de dreapta , daca va exista asa ceva.

    Ramane in urma doar o nedumerire. De ce diaspora se inghesuie la votul politic , dar e absenta la votul pentru Eurovision, unde Romania se claseaza lamentabil de ceva timp ? Sa fie de vina taxa de 1 euro ? Sau , pur si simplu , papusarii nu sunt platiti si pentru Eurovision?

    1. Diaspora va fi incurajata sa ramana afara, acolo unde a trimis-o ciuma portocalie decolarata in galben. Au uitat saracii de ei de ce au plecat! Memoria colectiva este jalinica. 30 de ani cu psd(!) DIN CARE 10 cu PDL (BLAGA, BOC, VIDEANU, BERCEANU, UDREA, ANASTASE, FRUNZAVERDE, IOAN OLTEANU, EBA CEA DESTEAPTA SI INDEPENDENTA S.A.) Ce repede a trecut! Deparca nici n-ar fi fost!

      Cale libera: globalizarii, pietei second hand, produselor, de orice fel, de calitate inferioara dar la acelasi preturi, fortei de munca prost platite, preturilor si costului vietii la fel ca in vest, exportului de materie prima, vanzari ultimelor active ale statului pe preturi de nimic, renuntarii definitive la autostrada peste munti, mentinerii pentru eternitate in MCV si in afara schengen , desantului industriei PHARMA , spitale bune si scoli bune dar private, importului de forta de munca din vietnam, pakistan sau dintre emigrantii necalificati alungati din vest s.a.

      Asteptam sa ne contrazica "Romania normala", "Guvernul meu" ca sa-i dam si "parlamentul meu"! 

      psd îi aduce la prosperitate nemaivăzută şi ei votează contra. Sau nu?

      NU e vorba de psd si Viorica. Te faci ca nu intelegi!

      Pentru ca la Eurovizion n-am iesit/n-au fost propuși alde Adi Minune sau (alta minune!) Florin Salam.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb