Ministrul indian pentru comerţ şi industrie, Nirmala Sitharaman, cere autorităţilor române măsuri pentru a facilita accesul investitorilor indieni în ţara noastră, având în vedere prezenţa unor companii IT de mari dimensiuni pe piaţa locală, aceasta având o poziţionare strategică şi poate fi folosită ca o poartă de intare pentru mărfurile şi serviciile indiene pe piaţa europeană.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Cristian Dima, s-a întâlnit zilele trecute la New Delhi, India, cu ministrul de stat pentru comerţ şi industrie, Nirmala Sitharaman, care a vorbit despre eficientizarea relaţiei dintre cele două state în sectoare de interes comun, precum petrol şi gaze naturale, IMM-uri, textile şi tehnologia informaţiei, unde există deja un cadru instituţional de cooperare, transmite News.ro.
Ministerul român pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a anunţat: "Ministrul indian a apreciat, totodată, dezvoltarea relaţiei bilaterale, menţionând, însă, necesitatea unor măsuri care să faciliteze accesul investitorilor indieni în România, dar şi disponibilitatea ţării noastre pentru facilitarea comerţului şi investiţiilor în regiunea Europei Centrale şi de Est, evidenţiind prezenţa unor mari companii IT din India pe piaţa românească".
Dima a punctat că este necesară intensificarea relaţiilor tradiţionale cu India, având ca obiectiv prioritar creşterea volumului schimburilor comerciale, care ar putea atinge 1 miliard de dolari în următorii cinci ani.
Cei doi demnitari au mai discutat despre acordarea vizelor cetăţenilor indieni. Dima l-a asigurat pe ministrul indian că va sprijini demersurile necesare, în conformitate cu reglementările UE, pentru a facilita acest proces, atât pentru oamenii de afaceri indieni, cât şi pentru grupurile organizate de turişti.
Firmele româneşti au fost invitate să utilizeze programul "Make in India", lansat pentru a transforma India într-un centru de producţie la nivel mondial.
România şi India ar putea coopera pe viitor la proiecte în domenii de interes comun, precum petrol şi gaze naturale, întreprinderi mici şi mijlocii, transporturi, agricultură, energie regenerabilă, tehnologia informaţiei, turism, sectorul bancar şi asigurarea exporturilor, aviaţie civilă şi minerit.