La Sibiu se discută, dar ce spun eu! se hotărăşte "viitorul Europei"!!! Suntem şi noi, măcar o dată, buricul pămîntului, mă rog, al Europei!!! În sfîrşit, avem un motiv serios de "mîndrie naţională"! Presa vîntură subiectul de cîteva zile şi îl va mai flutura alte cîteva şi după ce efemerida îşi va fi trăit scurta ei viaţă. În realitate, în provinciala baracă de bîlci a politicii din România, toată tevatura se reduce la cine-i mai cu moţ în bătălia campaniilor electorale din acest an, dintre care cea pentru Parlamentul Europei este, de departe, ultima ca importanţă. Dacă are Iohannis zaiafet cu mărimile Europei la Sibiu, atunci musai să aibă şi PSD-ul bairam la Iaşi cu patru zeci de mii de "invitaţi", nu cumva să rămînă mai prejos. Cam la asta se reduce totul şi altceva n-ar mai fi de spus, dacă în ecuaţie nu ar apărea sintagma "viitorul Europei". Aici este, cu adevărat, miezul problemei.
Ideea că oamenii politici sunt cei care prefigurează, proiectează şi, prin deciziile lor, determină viitorul pentru noi ceilalţi, muritorii de rînd, nu este chiar nouă pe meleagurile Europei. Ea se discerne bine în mesianismul politic de care s-a îmbătat puterea lumească a bisericii creştinismului european, pe toată durata evului de mijloc şi a prins rădăcini noi, încă şi mai solide, odată cu modernitatea drogată de la naştere cu iluzia că viitorul devine nu doar predictibil ci şi prescriptibil. Dacă cineva este capabil să înţeleagă şi să stăpînească jocul forţelor şi al consecinţelor puterii nelimitate a "omului modern" de a modela după voinţă totul, de la natură, la structuri şi instituţii sociale şi de aici la ştiinţa cea mai precisă despre materie, viaţă şi univers, atunci viitorul poate fi modelat tot atît de uşor precum lutul în mîinile olarului. În teoria socială, acest drog se numeşte "istorism" sau, dacă preferaţi, "darwinism social". Aşa se face că în "ideologia progresistă" a Europei moderne, "revoluţia" devine vehiculul de predilecţie, dacă nu chiar singurul disponibil pentru schimbarea benefică a societăţii. Aşa se face că întreaga politică a Europei, indiferent dacă ideologic se aliniază la dreapta sau la stînga, a fost cucerită definitiv de ideea "construcţiei" viitorului după nişte planuri ale unor "iluminaţi" ai cunoaşterii, ştiinţifice sau oculte.
Rînd pe rînd, generaţii de politicieni au proiectat "viitorul Europei" în cadrele (sensul gustian) dezvoltării imperiale a marilor puteri europene, ceea ce precipită primul război mondial, în cele ale "Europei naţiunilor" zguduită de cel de al doilea război mondial, iar ulterior, în cadrele proiectului Statelor Unite ale Europei care a precipitat criza uriaşă în care se află astăzi Europa şi instituţiile ei. De la Genghis Khan şi Subutai, pînă la Schuman şi Monet, Europa a dus lipsă de orice, mai puţin de planuri "bine intenţionate" privind viitorul ei. Viitorul, însă, a refuzat cu încăpăţînare să stea prea mult între loitrele carului în care fusese suit cu furca şi cu de-a sila. Ar fi vremea, de aceea, ca măcar acum, la apusul modernităţii şi în plină criză de civilizaţie a Europei, oamenii ei politici să ne mai scutească cu discursurile lor despre viitor şi să ne spună oblu, şti, aşa drept în faţă, cam ce cred ei despre greşelile pe care le-au stivuit în ultimele două decenii şi cam ce sunt capabili să conceapă drept soluţii la uriaşele probleme, economice, politice şi sociale, pe care le-au creat aceste erori de judecată şi de acţiune, aşezate peste alţi munţi de erori ridicaţi pe ruinele primului şi ale celui de al doilea război mondial în Europa. Oricît de greu de crezut ar putea părea, subiectul arzător la ordinea zilei în Europa de astăzi nu este "viitorul", mai ales viitorul prefabricat cu care ne tot intoxică ideologia "progresistă", ci trecutul, mai precis magistralele erori politice ale ultimilor o sută de ani care, astăzi, rodesc în criza fără precedent (unii nu se sfiesc să spună, terminală) a modelului european de civilizaţie. Refugiul politicienilor zilei în discursul despre "viitor" nu este, astfel, decît o jalnică fugă de răspunderea pentru greşelile trecutului, unul nu neapărat foarte îndepărtat. Un început timid, dar care ar trebui urmat, l-a făcut chiar Jean Claude Juncker. Mai zilele trecute, personajul recunoştea faptul că lipsa de implicare a instituţiilor europene în dezbaterea Brexit din Marea Britanie a fost o eroare. Una chiar foarte mare. Doar că, lista erorilor strategice ale politicienilor europeni, să spunem, doar în ultimele două decenii şi jumătate, este mult mai lungă, iar neimplicarea în dezbaterea Brexit nu este nici pe departe cea mai gravă dintre ele. În locul "fumigenelor" despre viitor, politicienii zilei ne sunt datori o evaluare critică a demersurilor care au creat criza Europei de astăzi. După cum ne sunt datori cu răspunsuri credibile, articulate în politici coerente, prin care această criză poate fi depăşită înainte ca întregul edificul european să se prăbuşească în ruine sau totală irelevanţă.
Politicienii zilei se agaţă în continuare, cu disperare, de ideologia toxică a unui mitologic viitor al Europei a cărui responsabilitate, chipurile, le revine, şi care ar constitui, vezi doamne, materia primă a activităţilor lor frenetice. Nimic nu-i mai puţin adevărat. Prin urmare, tot mai mulţi cetăţeni ai Europei refuză să mai bea din ulciorul otrăvit. Din nefericire, disperarea, exasperarea, lipsa de orizont şi de cultură politică îi împinge pe mulţi dintre ei nu în braţele lucidităţii şi ale adevărului, ci ale altor iluzii politice resuscitate din trecut, încă şi mai toxice, cum sunt neo-fascismele şi naţional-socialismele post-moderne, ori spre susţinerea unor aberaţii de tip nou, cum ar fi etichetele şi marionetele strident colorate ale unui spectaculos populism politico-mediatic, lipsit însă de noimă şi de conţinut.
1. Superb !!!
(mesaj trimis de A politic în data de 10.05.2019, 08:02)
Baia de mulțime la Sibiu nu si la Paris ai aleșilor (aleselor) poporului ?
O Evropă de 28 de alegeri ?
1.1. alegere al noilor șefi ai instituțiilor (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de RS în data de 12.05.2019, 12:52)
Presa europeană a remarcat apelul la unitat lansat la Sibiu, gazda summitului infr omal, însă pune la îndoială obiectivul asumat de liderii Uniunii Europene, în contextul lansării discuțiilor privind împărțirea funcțiilor în viitoarea legislatură.
Euronews a fixat ca punct central al summitului de la Sibiu anunțul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a spus că pe 28 mai va fi...
1.2. târguiala pentru funcțiile de vâr (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Der Spiegel în data de 12.05.2019, 12:54)
Revista germană Der Spiegel, citată de Digi24, a scris că târguiala pentru funcțiile de vârf a început. Autorul articolului a remarcat că șefii de stat sau de guvern au început deja să se gândească la viitorii președinți ai instituțiilor europene, cu doar două săptămâni înainte de alegerile europene.
Publicația germană punctează că desemnarea...
2. puteti elabora?
(mesaj trimis de Salomeea în data de 10.05.2019, 08:04)
Aşa se face că în "ideologia progresistă" a Europei moderne, "revoluţia" devine vehiculul de predilecţie, dacă nu chiar singurul disponibil pentru schimbarea benefică a societăţii. Aşa se face că întreaga politică a Europei, indiferent dacă ideologic se aliniază la dreapta sau la stînga, a fost cucerită definitiv de ideea "construcţiei" viitorului după nişte planuri ale...
2.1. erata (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 10.05.2019, 08:06)
Ati putea elabora, explica mai mult?
2.2. rugaminte (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Penelope în data de 10.05.2019, 09:54)
Astept cu interes materiale despre ideologia si stiintele progresiste! Merci
2.3. wikipedia ne lamureste (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Protopopescu în data de 12.05.2019, 04:05)
Adesea, termenul de "progresiv" este astăzi folosit în locul celui de "liberal". Deși cele două sunt relatate în unele moduri, ele sunt ideologii politice distincte și separate și nu ar trebui folosite ca alternativă a uneia la cealaltă. În SUA, termenul de progresiv tinde să aibă același sens ca termenul de social-democrați europeni.
Progresismul este un curent politic care promovează sau favorizează...
3. asta da analiza
(mesaj trimis de Silvia în data de 10.05.2019, 08:09)
Va multumim. Nu se compara cu nimic, din ce am auzit, la Sibiu...
3.1. Declarația de la Sibiu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ana în data de 12.05.2019, 04:14)
Documentul conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.
* Vom apăra O SINGURĂ EUROPĂ – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni...
3.2. cei patru piloni (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Silvia în data de 12.05.2019, 04:30)
1) protejarea cetățenilor și a libertății,
2) dezvoltarea unui model economic pentru viitor;
3) construirea unui viitor mai verde, mai echitabil și mai incluziv;
4) promovarea intereselor și valorilor Europei în lume.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Obama în data de 10.05.2019, 09:35)
"Mai zilele trecute, personajul (Jean Claude Junker) recunoştea faptul că lipsa de implicare a instituţiilor europene în dezbaterea Brexit din Marea Britanie a fost o eroare."
Adevarat, insa ce nu spuneti este ca acest lucru nu a venit ca o lipsa de initiativa a institutiilor europene, ci a interdictiilor impuse de David Cameron, care a considerat ca functionarii europeni nu au de ce sa se implice in campania referendumului, iar JCJ a mers pe mana lui. Clar,...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2019, 12:35)
Nu ai inteles nimic din Brexit. Englezii nu vor sa o dea la intors. Ei vor statutul Norvegiei, nu integrarea prin dizolvare in UE. Insa, in prima runda de negocieri, de pana acum, nu au obtinut acest lucru. Se va mai negocia. Vor astepta putin, poate curentul euro-sceptic prinde avant si atunci vor putea obtine statutul pe care si-l doresc. Englezii si-au dat seama ca SUVERANITATEA este cel mai de pret atribut al unui stat, unul pentru care au murit milioane de oameni. Si l-au dat prea usor...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2019, 19:19)
Corect. La Sibiu a fost de fapt campanie electorală. Bune și instituțiile europene la ceva.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2019, 12:50)
In afara de a da cu tifla romanilor, UE ar putea sa isi arate competenta aici
The president of Cyprus Nicos Anastasiades has slammed Turkey for its “unprecedented escalation of illegal action” which constitutes a “second invasion” in the eastern Mediterranean, blaming Ankara of illegally drilling inside its exclusive economic zone.
Cyprus has this week raised the issue in an informal European Council meeting in Sibiu, Romania, with European Council President Donald Tusk planning to make...
5.1. ROUA ZORILOR. (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vrajitorul din OZ în data de 12.05.2019, 14:12)
Simbol:ROUA ZORILOR.
Explicatie:Dupa o perioada rece si dificila, sau chiar dupa o inclestare intunecata, poti simti ca se apropie sfirsitul ei. Este o recompensa trecatoare, de moment, asa ca bucura-te de ea inainte de a trece la activitatea unei zile noi.
Esenta:Reimprospatare dupa 'o lunga noapte a sufletului'. Meditatiile din orele rasaritului aduc inspiratie.
6. Pacat!
(mesaj trimis de Salomeea în data de 10.05.2019, 13:31)
Ati fi adus valoare adaugata la Sibiu.. daca ati fi acceptat invitatia! Asa au vorbit verzi di uscate, fara structura, logica sau solutionare a problemelor enuntate!... doar sa justifice luarea deciziei prin consultarea societatii civile! Oricum a fost interesant sa asculti si ce crede societatea civila despre anumite teme.. de viziune de ansamblu nu poate fi vorba.. le cerem prea mult! Nu vad padurea, din cauza copacilor!
7. impuls creativ, nou, complet original.
(mesaj trimis de Vrajitorul din OZ în data de 12.05.2019, 03:57)
Simbol:UN COPIL IESIT DINTR-O COAJA DE OU.
Explicatie:Acest simbol semnifica gasirea de noi cai de a face lucrurile. Dorinta ta de a gasi o cale unica este cea care iti va da abilitatea de a cgasi cai noi si o noua inaltare.
Esenta:Transmutati e. Nasterea unui impuls creativ, nou, complet original. Expresia sinelui intr-o lumina complet noua. Ideile 'clocite' ajung sa dea roade
7.1. model societal european (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Salomeea Romanescu în data de 12.05.2019, 05:21)
Valorile europene sunt bazate pe valorile spirituale! In calitate de actor global, UE exporta acest model societal bazat pe identitatea cosmica comuna! Doar 0, 0001 la suta reprezinta nucleul atomului, restul de 99.9999 la suta este camp electro- magnetic sau materie subtila! Ceea ce ne face sa fim diferiti sub aspect fizic este doar 0.00001 la suta, aceasta este identitatea noastra nationala sau etnica, restul este partea spirituala, nevazuta, cea care ne leaga si este comuna tuturor, este...
8. iluzii politice resuscitate
(mesaj trimis de Penelope în data de 12.05.2019, 04:21)
.....mai toxice, cum sunt neo-fascismele şi naţional-socialismele post-moderne....
9. aberaţii de tip nou
(mesaj trimis de Penelope în data de 12.05.2019, 04:22)
....etichetele şi marionetele strident colorate ale unui spectaculos populism politico-mediatic, lipsit însă de noimă şi de conţinut.
9.1. Negativ:A fi diferit doar pentru a urma o moda (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Vrajitorul din OZ în data de 12.05.2019, 04:25)
Negativ:A fi diferit doar pentru a urma o modaA fi diferit doar pentru a urma o moda