Un nou investitor, interesat de cumpărarea Nextebank

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2013

Un nou investitor, interesat de cumpărarea Nextebank

Grupul ungar MKB s-ar afla în negocieri cu administratorul de investiţii "Axxess Capital" pentru vânzarea Nextebank, potrivit unor surse din piaţa bancară. "Axxess Capital" administrează Romanian American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Accession Fund (BAF) şi Emerging Europe Accession Fund (EEAF). Unul dintre domeniile de interes pentru RAEF l-a reprezentat, începând cu anul 1998, sectorul financiar, fondul investind, de-a lungul timpului, în Banca Româneas-că, achiziţionată, între timp, de National Bank of Greece, Banca Agricolă, devenită Raiffeisen Bank Româ-nia, Domenia Credit cumpărată de Granti Bank şi redenumită Garanti Credite Ipotecare, şi Estima Finance, vândută către GE Money.

În prezent, RAEF şi BAF deţin Patria Credit, cea mai mare instituţie nebancară de microfinanţare din ţara noastră.

Reprezentanţii Nextebank ne-au declarat că nu ştiu nimic despre un eventual interes din partea unui investitor. Oficialii "Axxess Capital" nu au trimis un răspuns până la închiderea ediţiei.

Aceasta ar fi a doua tentativă de vânzare a Nextebank, după ce tranzacţia cu compania americană "PineBridge investments" a căzut, aparent din cauza neacceptării, de către Banca Naţională a României (BNR), ca banca să fie deţinută de către o entitate non-europeană.

La Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Nextebank, la sfârşitul lunii ianuarie, ar fi trebuit să fie numiţi doi reprezentanţi "PineBridge" în Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit, însă punctul cu privire la această decizie a fost scos de pe ordinea de zi în ultimul moment. În schimb, MKB a mai adus un aport de 28 milioane euro la capitalul subsidiarei locale.

"PineBridge Investments" este o companie de administrare a activelor, deţinută de către o subsidiară a "Pacific Century Group" (PCG), un grup investiţional privat asiatic, înregistrat în Hong Kong.

Înainte să fie vândută către "PCG" în mai 2010, a fost parte a diviziei de consultanţă de investiţii şi adminis-trare a activelor "American International Group" (AIG). PCG a fost înfiinţată în anul 1993 şi este controlată de către Richard Li, fiul cel mic al lui Li Ka-Shing, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

"Axxess Capital" are, în prezent, deţineri în companii precum "Bitdefender", "Noriel Toys" şi "Frigotehnica". Compania este condusă de Horia Manda, care deţine, împreună cu John Klipper, partener senior în cadrul "Axxess Capital" şi preşedinte-director general al RAEF, 59% din acţiunile Intercapital Invest.

MKB Bank este a treia mare bancă din Ungaria. Acţionarul majoritar al băncii ungare este Bayerische Landes-bank, care are o participaţie de 89,62%. MKB Bank a preluat în octombrie 2006 pachetul majoritar al instituţiei de credit de la noi, pentru 100 de milioane de euro de la sindicaliştii din Petrom, conduşi de Liviu Luca şi consiliaţi în afaceri de Sorin Ovidiu Vîntu.

MKB Romexterra Bank a fost înfiinţată în anul 1993, având o activitate orientată către piaţa din ţara noastră. Banca are 47 de sucursale şi peste 600 de angajaţi şi deţine un portofoliu de peste 82.000 de clienţi, persoane fizice şi companii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb