Actualizare 15:17 Dacian Cioloş: "Regret modul în care domnul Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul"
Premierul Cioloş a scris astăzi că nu a revenit asupra deciziei de demitere a ministrului Culturii pentru că modul în care un oficial reacţionează într-o situaţie de criză cum este cea de la Operă este decisiv pentru capacitatea de a-şi gestiona domeniul, precizând, încă o dată, că regretă "modul în care domnul Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul".
''Nu am să revin asupra acestei demiteri, dar modul în care un ministru operează şi reacţionează într-o situaţie de criză cum este cea de la Opera din Bucureşti este decisiv pentru capacitatea şi credibilitatea sa de a-şi gestiona domeniul şi de a soluţiona ulterior situaţii similare într-un mediu profesional cum este cel al culturii. Regret totuşi că am ajuns aici şi mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul. Dar ţin să-i mulţumesc pentru iniţiativele bune pe care le-a avut în acest guvern şi doresc să confirm interesul şi determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Şuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme şi care a lucrat la programul de reforme al ministerului Culturii'', a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.
Premierul a explicat că va solicita noului ministru să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituţii cum este Opera Naţională ''să combine abordarea de repertoriu cu cea de program şi să se deschidă spre colaborări internaţionale, oferind şi valorilor din România un statut social şi financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor''.
''Vom continua cu iniţiativele de subscripţie publică pentru Cuminţenia Pamântului, proiect pe care l-am susţinut activ încă din momentul în care Guvernul a decis sa invoce dreptul de preempţiune. Doresc să fiu foarte clar: prin decizia pe care am susţinut-o la sfârşitul anului trecut, Roşia Montană a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A şi aşa va rămâne. Aşa cum i-am spus şi domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protecţie şi să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare. Imediat după alegerile locale intenţionăm să venim cu câteva idei în acest sens. Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, a cinematografiei, vor fi continuate'', a mai scris primul ministru pe Facebook.
(S.A.)
----------
Actualizare 14:35 Vicepremierul Borc, despre Alexandrescu: "Solidaritatea contează; eşecul Cabinetului va fi succesul restauraţiei"
Vicepremierul Costin Borc a scris, ca reacţie la revocarea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, că ''solidaritatea contează mai mult decât orgoliile oricăruia dintre miniştri'' în condiţiile în care ''eşecul Guvernului Cioloş va fi succesul restauraţiei''.
''Îmi pare foarte rău că prietenul Vlad Alexandrescu părăseşte astăzi echipa de la Guvern. Este important să învăţăm din greşeli şi să nu lăsăm micile diferenţe de opinie să se transforme în divergenţe ireconciliabile. Şi în acest moment este şi mai important să nu ne abatem de la principiile care ne-au adus împreună în noiembrie 2015. Cred că solidaritatea contează mai mult decât orgoliile oricăruia dintre miniştri, cred că trebuie să fim o echipă până la capăt şi să înţelegem că eşecul Guvernului Cioloş va fi succesul restauraţiei'', a scris astăzi vicepremierul Borc, pe pagina sa de Facebook, după anunţul revocării lui Vlad Alexandrescu.
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:01
Premierul Dacian Cioloş a trimis astăzi preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi nominalizarea Corinei Şuteu pentru acest portofoliu, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guvernului.
''Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului preşedinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în funcţia de ministru al Culturii a doamnei Corina Şuteu, în dorinţa de a continua procesul de reformă'', a afirmat premierul în comunicat.
Corina Şuteu, fost director al Institutului Cultural Român New York, este în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, în echipa lui Vlad Alexandrescu.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat astăzi că nu îşi va da demisia pentru că îşi doreşte să rămână în fruntea ministerului ''în acest moment în care reforma este periclitată''.
(S.A.)
------------
Actualizare 10:20 Gorghiu despre Vlad Alexandrescu: "S-a compromis, este o lipsă de coerenţă la nivel guvernamental"
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat în acestă dimineaţă la RFI că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a compromis ''prin comportamentul din ultimele zile'', scandalul legat de demisia sa fiind ''încă o dovadă a lipsei de coagulare'' a Cabinetului Cioloş.
"Eu cred că este încă o dovadă a lipsei de coagulare a acestui Cabinet. Eu nu sunt adepta depeşelor trimise ocult către un ONG, care să vedeţi surpriză, acea depeşă ajunge la presă, e publicată de toată presa, nu-mi mai dau demisia pe care mi-am dat-o pe Facebook, parcă aş vrea să rămân, după care iese premierul în prima zi sau a doua zi de Paşte şi-mi spune că voi fi revocat. Este o lipsă de coerenţă la nivel guvernamental", spune Alina Gorghiu.
"Dacă acele fapte pe care ministrul de invocă a fi săvârşite de către colegi din Cabinet sau alte structuri sunt adevărate, atunci chiar mă aştept la o discuţie foarte serioasă între primul-ministru şi acest ministru, indiferent că-l revocă sau nu", afirmă copreşedintele PNL.
Alina Gorghiu e de părere că "acest ministru s-a compromis nu prin ce a făcut în mod special la minister, ci prin comportamentul din ultimele zile".
(D.P.)
------
Actualizare 9:45
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat astăzi că nu mai demisionează şi că aşteaptă să fie revocat din funcţie, potrivit televiziunilor de ştiri.
Acesta a adăugat că doreşte să rămână în continuare în fruntea Ministerului.
"Aş vrea să rămân mai departe la Ministerul Culturii", a adăugat Alexandrescu.
"Aşteptăm numirea propunerea pentru noul Ministru al Culturii, eu cred că am făcut tot ce puteam mai bine, sunt foarte conştient că am demarat o primăvară cultutrală", a mai spus acesta.
(D.P.)
-------
• Dacian Cioloş:"Marţi voi trimite preşedintelui revocarea din funcţie a lui Vlad Alexandrescu"
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că marţi va trimite preşedintelui Iohannis revocarea lui Vlad Alexandrescu şi o nouă propunere pentru Ministerul Culturii, precizând, referitor la acuzaţiile lui Alexandrescu, că nu înţelege de ce nu i-a comunicat situaţiile pe care le invocă.
"Legat de ultimele discuţii în jurul demisiei ministrului Culturii: e păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge înainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii. Doresc tuturor să găsească înţelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paşti", a scris premierul, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.
Dacian Cioloş a mai anunţat că marţi va trimite propunerea de revocare şi o nouă nominalizare.
"Marţi voi trimite domnului preşedinte revocarea din functie a d-lui Alexandrescu şi nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea asolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare însă, cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conştiinţa. Lumina Sărbătorilor de Paşti să ne lumineze fiinţa. Şi să aşteptăm de la ceilalţi să fie mai buni, prin efortul nostru al fiecăruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înşine!", a adăugat premierul.
Sâmbătă, Digi24.ro a publicat o scrisoare a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, adresată Grupului pentru Dialog Social (GDS), în care susţinea că asupra lui au fost exercitate acţiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern, după ce a deranjat grupuri de interese foarte variate.
În scrisoare, Vlad Alexandrescu a afirmat că, "în aceste zile, impresionat de susţinerea acordată de către societatea civilă", se simte dator să explice ce crede "că se întâmplă în jurul Ministerului Culturii".
"Prin multe decizii şi acţiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de 'înfierare', condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii şi că am reuşit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi", spunea Vlad Alexandrescu în scrisoare.
Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Vlad Alexandrescu a precizat că scrisoarea lui către membrii GDS, în care este membru autosuspendat pe durata mandatului, a ajuns în presă fără voia sa şi subliniază că nu a dorit să condiţioneze în vreun fel rămânerea în Guvern.
"Precizez că ea era destinată exclusiv informării celor care au redactat comunicatul GDS de susţinere a mea. Ea nu a fost destinată publicităţii. Am reuşit să gestionez adecvat situaţiile prezentate acolo în exercitarea atribuţiilor mele, şi de aceea în legătură cu subiectele expuse acolo nu am nimic de adăugat", a scris Alexandrescu pe Facebook.
Acesta şi-a exprimat speranţa că măsurile de reformă pe care le-a luat la Ministerul Culturii "beneficiază în continuare de susţinerea prim-ministrului". "Nu am dorit să condiţionez în acest mod în vreun fel rămânerea mea în Guvern", a punctat Vlad Alexandrescu.
1. Om fara onoare !
(mesaj trimis de eu în data de 03.05.2016, 15:10)
[...] Alexandrescu eventual va da guvernul in judecata sa obtina niste bani pentru ca a fost demis abuziv. Gunoaie asazis intelectuale de GDS.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2016, 16:10)
Alexandrescu era cel mai bun ministru din guvern!
1.2. tot dobitoc ramane (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de eu în data de 03.05.2016, 16:37)
Chiar daca sunt ministri mai slabi ca el, tipicul de intelectual GDS-ist incepe sa puta. Cate fanfaroneli pentru un individ care desi adus pe turnanta in locul unuia ales, s-a apucat ca orice purcea urcata in copac sa-si reverse frustrarile pe unde a putut. Un individ mic, abject fara caracter pana la capat. Sa se ducaunde a intarcat dracu' iapa si sa sarbatoreasca sfantul colectiv cape ar fi putut sa-l faca om.
2. Ce-l impinge
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 03.05.2016, 15:56)
pe acest brav ardelean sa faca numiri traznite?
Fufa asta, Suteu, este o rusine a Institutului Cultural Român.
Inca o data se dovedeste ca promovarea in cele mai inalte functii ale staului este cu totul si cu totul deficitara. Si de aici, necazuri multe, multe.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2016, 16:15)
Ciolos a rezolvat problemele guvernării: a remaniat cel mai important minister! Acum, că avem un om de nădejde acolo. o sa mearga totul ca pe roate!?!