Un nou vânt de schimbare prin Transelectrica

ANA ZIDARU, ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 ianuarie 2013

Un nou vânt de schimbare prin Transelectrica

Transportatorul naţional de electricitate, Transelectrica SA, este zguduit, din nou, de zvonuri privind schimbarea directorului general. Surse din Ministerul Economiei susţin că PSD râvneşte postul ocupat în prezent de Andrei Gabriel Benghea Mălăieş, numit la începutul lunii noiembrie 2012 de ministrul liberal Daniel Chiţoiu, pe vremea când domnia sa conducea Ministerul Economiei.

Sursele noastre afirmă că ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, vrea funcţia de director general al Transelectrica pentru PSD. Domnia sa ar urma să-l aleagă pe viitorul director general al transportatorului de energie din rândul membrilor PSD din Iaşi sau Gorj, care cunosc sectorul energetic.

Ziarul BURSA a publicat, recent, în exclusivitate, că ministrul Niţă şi-a trimis Corpul de Control la Transelectrica pentru a investiga modul în care au fost gestionate autorizaţiile şi contractele de racordare pentru mai multe parcuri eoliene. Corpul de Control verifică şi alte contracte aflate în derulare la Trans-electrica.

Liberalii nu stau de-o parte şi se pregătesc să ia Transelectrica şi Trans-gaz (despre al cărei director general, Ioan Rusu, se spune că este agreat de PSD) de la Ministerul Economiei la cel al Finanţelor, condus acum de Daniel Chiţoiu, mai spun sursele citate.

Transferul acestor companii strategice de la un minister la altul ar urma să fie făcut pe motiv de "unbundling", adică separarea instituţiei care coordonează transportul de gaze şi electricitate de cea care controlează producţia.

Prin Ministerul Economiei mai circulă un zvon că autorităţile vor să impună Fondului Proprietatea să-şi retragă reprezentanţii din Consiliile de Administraţie ale Transgaz şi Transelectrica, pentru că Fondul ar fi în conflict de interese, fiind şi acţionar în companiile producătoare de gaze şi electricitate.

Astfel, poziţiile vacantate de Fond ar urma să revină unor oameni de nădejde din partidul care va controla transportul de gaze şi energie.

Concedieri voluntare?

Posibila schimbare a conducerii Transelectrica vine pe fondul unor dispute încinse între reprezentanţii Consiliului de Supraveghere al companiei şi sindicate. Surse din Transelectrica ne-au spus că, luni seară, Andrei Gabriel Benghea Mălăieş a propus Consiliului de Supraveghere să analizeze lansarea unui program de plecări voluntare din companie. Sindicatele s-au revoltat pe motiv că nu există motive şi baze legale pentru plecările voluntare cu plăţi compensatorii.

Sursele noastre afirmă că organigrama Transelectrica "s-a umflat" cu peste 220 de posturi în ultimii doi ani, pe fondul schimbărilor repetate ale conducerii. Sursele citate afirmă că angajările s-au făcut pentru a servi clientela politică, deşi legea bugetului de stat nu a permis acest lucru în ultimii doi ani.

Gurile rele din Transelectrica spun că Andrei Gabriel Benghea Mălăieş vrea să scape de această problemă prin programul de disponibilizări voluntare, şi că "de plecat nu va pleca cine merită, ci numai cine trebuie".

Domnul Mălăieş a propus, luni, o nouă organigramă, în care nu se regăsesc vechii directori, fapt care ar fi supărat pe unii dintre ei, care, susţin sursele citate, ar fi intervenit deja pe la PSD Gorj ca să-şi păstreze funcţiile.

În 2012, Transelectrica a avut patru directori generali interimari, iar începutul acestui an a venit tot cu instabilitate, pe fondul luptei dintre PNL şi PSD pentru controlul asupra bănoaselor companii energetice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb