În total 23 de oraşe şi-au depus candidatura pentru a găzdui două agenţii europene care vor părăsi Londra în urma Brexitului şi care reprezintă circa o mie de locuri de muncă, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, conform News.ro. Pentru Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM), care are circa 900 de angajaţi, candidează 19 oraşe, iar pentru Autoritatea Bancară Europeană (AEB) opt oraşe.
Viitoarele sedii ale agenţiilor vor fi decise printr-un vot pe 20 noiembrie. Comisia Europeană va fi însărcinată cu evaluarea candidaţilor, fără a propune un clasament. Au fost definite mai multe criterii: accesibilitatea, prezenţa şcolilor, acces pe piaţa muncii şi la îngrijiri, pe lângă capacitatea de a fi operaţionale la momentul plecării britanice, cel târziu în martie 2019, conform sursei citate. Totodată, un echilibru geografic în repartizare este necesar să fie respectat faţă de celelalte agenţii UE.
Cele 27 de state membre care rămân în UE după plecarea Angliei au avut termen până luni la ora 24:00 să prezinte o candidatură unică pentru fiecare agenţie. Franţa a propus ca Lille să găzduiască AEM, iar Parisul ABE. Germania a propus Bonnul şi respectiv Frankfurt. Patru state membre au ales să prezinte un singur oraş, capitala, care să găzduiască ambele agenţii: Belgia, Irlanda, Austria şi Polonia.
Bătălia va fi extrem de dură în privinţa Agenţiei Medicamentului, însărcinată cu evaluarea ştiinţifică, supervizarea şi controalele în domeniul securităţii medicamentelor de uz uman şi veterinar comercializate pe teritoriul UE. Miza semnificativă este reprezentată de venirea a sute de angajaţi, a familiilor şi a veniturilor economice care decurg relocarea agenţiei, potrivit agenţiei de ştiri.
Marile oraşe europene din statele membre ale blocului se află în competiţie pentru AEM. Pe listă se află şi Amsterdamul, Atena, Barcelona, Bratislava, Bucureştiul, Copenhaga, Helsinki, Milano, Porto, Sofia, Stockholmul, Valletta şi Zagrebul.
EBA este cunoscută datorită testelor de rezistenţă pe care le efectuează asupra băncilor europene. Praga şi Luxemburgul candidează pentru a găzdui autoritatea.