Un poliţist ecuadorian a fost arestat pentru traficul presupus a 185 de broaşte ţestoase gigant din arhipelagul Galapagos, descoperite într-o valiză cu destinaţia către continent, a anunţat luni parchetul, citat de news.ro.
"Poliţistul Nixon Alejandro P.D. va fi urmărit penal pentru că s-ar fi implicat în expedierea de 185 de ţestoase la Guayaquil", pe coasta Pacificului ecuadorian (sud-vest), potrivit aceleiaşi surse.
Parchetul a precizat pe Twitter că poliţistul "va fi inculpat pentru crimă contra florei şi faunei sălbatice, cu pedeapsă de trei ani de închisoare".
Autorităţile au descoperit duminică o valiză care conţinea 185 de pui de broască ţestoasă în timpul unei inspecţii a încărcăturii de pe aeroportul din Baltra, una dintre insulele din acest arhipelag ecuadorian situată la 1.000 de kilometri de coastă.
Ţestoasele erau ambalate individual în plastic şi zece dintre ele erau deja moarte.
Luni, Ministerul Mediului a indicat că "cinci broaşte ţestoase în plus erau moarte, probabil din cauza stresului provocat de separarea de habitat".
Parchetul a însărcinat Parcul Naţional din Galapagos (PNG) să supravegheze speciile în viaţă care au fost transferate în centrul de creştere a ţestoaselor în captivitate de pe insula Santa Cruz, vecină cu Baltra.
"Controlul veterinar a concluzionat că micile ţestoase nu sunt în stare bună de sănătate", a adăugat ministerul.
Cercetătorul Washington Tapia, expert în chelonieni, a precizat că "pentru moment, nu este posibil să determine din ce specie fac parte aceste broaşte ţestoase. Este imposibil de a le identifica, chiar şi adulţii". "Singura modalitate de a determina cu precizie o specie este prin analiză genetică", a adăugat el.
Operatorul de pe aeroportul din Baltra a indicat că "vârsta acestor ţestoase nu depăşeşte trei luni" şi că ele sunt prea tinere pentru ca forma carapacei lor să poată arăta din ce insulă provin.
Arhipelagul Galapagos, numit după ţestoasele gigant care locuiesc aici de trei sau patru milioane de ani, este clasat în patrimoniul natural al umanităţii pentru fauna şi flora sa unice în lume. Arhipelagul a servit drept laborator pentur naturalistul englez Charles Darwin pentru teoria sa privind evoluţia speciilor.
Oamenii de ştiinţă cred că ţestoasele au fost împrăştiate de curenţii oceanici de pe insule, dând naştere la 15 specii diferite - dintre care trei în prezent dispărute -, fiecare fiind adaptată propriului teritoriu.