Un primar din Argeş, trimis în judecată pentru 27 de fapte

Elena Deacu
Anticorupţie / 18 martie 2015

Ion Sandu, primar al comunei Davideşti, jud. Argeş, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de 27 de fapte, dintre care 6 de abuz în serviciu, 19 de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 2 de neglijenţă în serviciu.

Alături de primar au mai fost trimise în judecată alte şapte persoane: Lăzăroiu Ştefan Florian, Dumitrescu George şi Nedef Adrian Sorin, directori generali ai unor societăţi comerciale, Călinescu Aurelian Adrian, administrator de fapt al unei societăţi comerciale, Istrate Valeriu Mihai, Moise Dumitru, Călinescu Aretia, secretar al Primăriei comunei Davideşti, jud. Argeş, şi Dinescu Corina - Luci, referent în cadrul Primăriei comunei Davideşti.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sandu Ion, în calitatea sa de primar al comunei Davideşti, jud. Argeş, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Lăzăroiu Ştefan Florian, Dumitrescu George, Călinescu Aurelian Adrian şi Nedef Adrian Sorin, a achitat în mod nelegal şi necuvenit către societăţile comerciale administrate de aceştia, în contextul derulării mai multor contracte de lucrări, suma totală de 1.463.264 lei, producând în acest fel o pagubă bugetului local al primăriei comunei Davideşti. Aceasta reprezenta: lucrări neefectuate şi utilaje nelivrate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul Lăzăroiu Ştefan Florian, având ca obiect execuţia, finalizarea şi întreţinerea obiectivului "Canalizare menajeră în comuna Davideşti, jud. Argeş"; lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul Dumitrescu George având ca obiect execuţia, finalizarea şi întreţinerea obiectivului "Modernizare uliţa Vâlcel - sat Conteşti, com. Davideşti"; lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractele încheiate cu societatea comercială administrată de fapt, de inculpatul Călinescu Aurelian Adrian, având ca obiect execuţia obiectivelor "Reţea alimentare cu apă sat Davideşti - zona Mărăşeşti", "Alimentare cu apă sat Conţeşti - şcoala Olteanca", "Alimentare cu apă sat Conţeşti - Cămin Cultural" şi "Hidranţi pe reţele apă sat Conţeşti şi tronson Han" şi lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul Nedef Adrian Sorin, având ca obiect execuţia obiectivului "Reparaţii Cămin Cultural Davideşti".

În acelaşi context, inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davideşti, jud. Argeş, i-a ajutat pe inculpaţii Lăzăroiu Ştefan Florian şi Nedef Adrian Sorin, să falsifice mai multe înscrisuri prin contrafacerea subscrierii, acestea materializându-se prin acceptarea la plată, ordonanţarea şi achitarea lucrărilor menţionate în aceste înscrisuri, dar neexecutate în realitate.

În acest sens, inculpatul Călinescu Aurelian Adrian a determinat o angajată a firmei sale, să falsifice fără intenţie mai multe acte, prin atestarea unor lucrări nereale, în scopul producerii de consecinţe juridice şi obţinerii unui folos material.

Totodată, inculpaţii Istrate Valeriu Mihai şi Moise Dumitru, în calitate de diriginţi de şantier, desemnaţi din partea Primăriei comunei Davideşti, privind contractele de lucrări menţionate anterior, au semnat şi avizat prin ştampilare mai multe situaţii de lucrări în care au fost menţionate lucrări neexecutate, dar achitate de conducerea UATC Davideşti în contextul derulării contractelor.

Inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davideşti, jud. Argeş, împreună cu Dinescu Corina-Luci, în calitate de referent în cadrul Primăriei comunei Davideşti, nu au urmărit evidenţierea în evidenţa fiscală şi raportarea prin situaţiile financiare aferente anului 2010, a creanţei (rămăşiţă) în sumă totală 742.376 lei (reprezentând 665.941 lei debite şi 76.435 lei majorări de întârziere aferente) prin nepreluarea debitelor neîncasate la data de 31.12.2009 şi neînregistrarea în evidenţa fiscală a amenzilor contravenţionale neachitate, transmise spre executare silită, începând cu data de 01.01.2010 şi până la data de 31.03.2011, cu consecinţa imposibilităţii încasării, în termenele legale, a unor venituri substanţiale ale bugetului local şi denaturarea situaţiei financiare întocmită la 31.12.2010, prin neîndeplinirea acestei îndatoriri de serviciu producându-se bugetului local un prejudiciu total în sumă de 742.376 lei.

Inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davideşti, jud. Argeş, nu a stabilit şi înregistrat taxa de autorizare pentru foraje şi excavări, în legătură cu operaţiuni de exploatări de carieră şi balastiere, având drept consecinţă neevidenţierea şi neîncasarea la bugetul local, a veniturilor din autorizarea lucrărilor de excavare aferente acestei balastiere, în sumă totală de 189.000 lei, ce trebuiau achitate cel târziu în data de 30.07.2010, producând astfel un prejudiciu bugetului local în sumă de 226.800 lei (pentru neplata în termen a acestei obligaţii, s-au calculat majorări de întârziere în sumă de 37.800 lei).

La data de 23.12.2010, inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davideşti, jud. Argeş, împreună cu inculpata Călinescu Aretia, în calitate de funcţionar public în cadrul primăriei comunei Davideşti, au dispus angajarea, lichidarea şi ordonanţarea la plată, în mod nelegal a sumei totale de 14.384 lei (din care 7.944 lei drepturi salariale nete, 3.382 lei plăţi reprezentând impozitul pe venit şi contribuţiile salariale ale angajatului şi 3.058 lei contribuţiile salariale ale angajatorului), reprezentând premii de 20%, respectiv 15%, aferente diplomei Gheorghe Lazăr, unui număr de două cadre didactice de la Şcoala cu clasele I - VIII Davideşti, producând un prejudiciu bugetului local în sumă de 14.781 lei (14.384 lei plăţi nelegale şi 397 lei despăgubiri civile aferente calculate până la data plăţii efective).

În perioada ianuarie - decembrie 2010, inculpatul Sandu Ion, în calitate de primar al comunei Davideşti, jud. Argeş, împreună cu inculpatele Călinescu Aretia, în calitate de funcţionar public în cadrul primăriei comunei Davideşti şi Dinescu Corina-Luci, în calitate de referent în cadrul Primăriei comunei Davideşti, au dispus plata nelegală din creditele bugetare aprobate pentru "Bunuri şi servicii" a sumei de 24.431 lei, reprezentând indemnizaţie de hrană acordată salariaţilor din cadrul Primăriei comunei Davideşti, având drept consecinţă prejudicierea bugetului local cu suma totală de 25.740 lei (din care suma de 24.431 lei reprezentând plăţi nelegale şi suma de 1.309 lei reprezentând despăgubiri civile la nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR pentru perioada cât bugetul local a fost lipsit de această sumă achitată nelegal).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mare hot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb