În timp ce în spaţiul public apare tot mai des scenariul unei crize alimentare care să cuprinsă şi România, un producător din Buzău, preşedintele unui cooperative agricole din judeţ, a prezentat o idee menită să preîntâmpine un astfel de moment. Mai exact, Dan Ivaşcu, preşedintele Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor Mihăileşti, spune că în loc să se bazeze exclusiv pe aprovizionarea din marile lanţuri de magazine, lucru care se întâmplă în prezent, în majoritatea oraşelor din România, locuitorii din mediul urban ar trebui să încheie parteneriate cu micii producători de la sate. Producătorul buzoian a explicat că soluţia în aprovizionarea sigură a populaţiei cu alimentele de bază vine tocmai de la acei gospodari care produc în curtea lor cantităţi mici de alimente şi pe care, de multe ori, nu au cui să le vândă, dar care pot aproviziona o familie cu produse de calitate, sănătoase.
Buzoianul a subliniat şi faptul că prin aceste legături s-ar asigura atât devoltarea micilor producători, cât şi siguranţa alimentară a locuitorilor de la oraş care, dacă s-ar închide supermarketurile, nu ar avea de unde să-şi cumpere mâncare.
"Eu vreau să fac şi un apel către locuitorii judeţului Buzău. În mod special, cei care locuiesc în oraşe, în municipiul Buzău, dar şi în celelalte oraşe, să facem parteneriate pentru că noi, producătorii trebuie să ştim exact cât trebuie să ne angajăm în a produce mâncare sănătoasă, pornind din gospodăria ţărănească în aşa fel încât, investiţiile pe care le facem în gospodărie să fie acoperite din punct de vedere al pieţei de desfacere. În condiţiile date, fiecare cetăţean din oraşe, dacă eu aş fi pus în situaţia asta, aşa aş proceda, trebuie să aibă o legătură, să fie într-o comunitate cu cetăţenii din mediul rural. Deci trebuie să refacem această legătură dintre rural şi urban în aşa fel încât să fim puşi la adăpost. Păi e simplu, noi acum o să deschidem pe site - unireagospodarilor.ro - o zonă unde o să avem aceste contacte cu clienţii noştri pentru a face abonamente, pentru a şti exact ce aşteptări au de la noi, ce produse îşi doresc clienţii noştri, ce cantităţi să putem să centralizăm, să avem o statistică aici pentru a şti în ce să investim, cât să investim pe perioada acestui an. Pentru că riscurile să investim mai mult decât putem vinde sunt foarte mari şi atunci intrăm în faliment. De asemenea, dacă nu investim acum, în primăvară, în creşterea păsărilor, în creşterea animalelor, de asemenea nu putem acoperi cererea. De aceea, trebuie să facem o legătură cât mai strânsă, aceste parteneriate cu gospodăriile ţărăneşti, în aşa fel încât fiecare gospodar să ştie cât să investească. Repet, acum este momentul, în primăvară, să investim împreună", a spus Dan Ivaşcu, preşedintele Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor Buzău.
De asemenea, prin aceste parteneriate s-ar putea asigura nişte preţuri avantajoase pentru clienţi.
"În gospodăria ţărănească consumul de energie este mic. De exemplu, luăm partea zootehnică, unde noi aici am conceput, am proiectat şi am realizat nişte containere unde ventilaţia, tot ce înseamnă ventilaţie se face în mod natural, nu este nevoie de consum de energie. Şi atunci, tot acest impact pe care-l avem la nivel global cu măriri de preţuri, la energie, la carburant, gospodăria ţărănească îl percepe altfel. Şi atunci, există şi o anumită predictibilitate în ceea ce priveşte preţul, dar cel mai important, ne asigură această siguranţă alimentară. Noi aici trebuie să lucrăm foarte strâns. Fiecare locuitor de la oraş trebuie să aibă un partener în mediul rural, împreună cu care să lucreze de pe acum în aşa fel încât lanţul scurt de aprovizionare să funcţioneze. Ferească Dumnezeu, dacă se întrerup aceste lanţuri lungi de aprovizionare, noi importăm aproximativ 70% din ce mâncăm. Ce ne facem? Poate că durează o zi, două, trei, astea, zilele astea trebuie să le acoperim cu aceste parteneriate pe care noi trebuie să le avem pe lanţul scurt de aprovizionare. Cum ne place nouă să spunem, din gospodărie în farfurie", a mai spus buzoianul Dan Ivaşcu.
În plus, Dan Ivaşcu a explicat că aprovizionarea cu alimente de la micii producători s-ar putea face şi prin intermediul unor magazine de cartier. Producătorul chiar vorbeşte de crearea unor coridoare verzi între consumatori şi micii gospodari.
"Putem să facem coridoare verzi între localităţile din jurul Buzăului şi municipiu. Să lucrăm aici, la nivelul municipiului, cu amplasarea unor magazine în cartiere, magazinele cooperativelor. Noi, gospodarii, să ne unim în cooperative, nu neapărat unirea gospodarilor, şi alte cooperative, mai există în Buzău. Se pot înfiinţa din ce în ce mai multe, cu cât suntem mai mulţi, cu atât mai bine. Să ne dea primăria municipiului Buzău nişte spaţii unde să putem vinde în cartiere", a punctat Dan Ivaşcu
Parteneriatele ar trebui înfiinţate de urgenţă, astfel încât producătorii să-şi poate face planuri de producţie pentru tot anul, iar clienţii, în baza unor abonamente, să aibă siguranţa că vor avea tot anul ce pune pe masă. La rândul lor, micii producători să se unească, iar într-un transport să fie adus de la sate către oraş toate produsele de care fiecare familie are nevoie într-o săptămână.