Un RMN de un milion de euro, pus în funcţiune într-un spital din Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 3 martie 2022

Un RMN de un milion de euro, pus în funcţiune într-un spital din Buzău

Cel mai performant aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică din Regiunea de SE a fost pus în funcţiune chiar începând cu 1 martie, la Spitalul de Boli Cronice din Smeeni, judeţul Buzău. Noutatea constă în faptul că acest RMN, în comparaţie cu altele din judeţ şi chiar din zonele vecine, are o claritate şi o calitate a imaginilor mult mai ridicată şi în plus poate face acoperi o gamă mai largă de investigaţii de la ţesuturi tari până la cord, abdomen şi chiar sâni.

Este vorba despre un aparat de ultimă generaţie care a costat un milion de euro şi a fost achiziţionat prin fonduri accesate prin POIM.

"Este un RMN de generaţie 2021, furnizat de o firmă specializată în radiologie şi imagistică medicală aflate printre cele mai performante din lume. Acest aparat este cel mai performant din zonă, nu doar din Buzău, pentru că în afara de ceea ce investighează un RMN clasic, respectiv ţesuturi tari - oase, ligamente - poate investiga şi cord şi abdomen. La acest moment putem să efectuăm imagini pentru cap, toată coloana, bazin, genunchi dar într-o lună putem demara şi investigaţiile pentru care a fost el cumpărat. Inclusiv sâni vom putea face. El va putea funcţiona până la opt-zece ore pe zi, în funcţie de numărul de solicitări. Vom putea avea activitate de dimineaţa până seara. Cea mai scurtă investigaţie durează de la 30 de minute până la o oră. Asta înseamnă 10-12 pacienţi pe zi", a spus Marilena Dobrescu, manager Spitalul de Boli Cronice Smeeni

Marilea Dobrescu spune că în Buzău era nevoie de un astfel de aparat tocmai pentru că sunt bolnavi care sunt trecuţi pe liste de aşteptare şi care ajung să se investigheze chiar şi după săptămâni bune.

"Din analiza de piaţă a afecţiunilor pacienţilor din zonă, adică aproape tot judeţul Buzău, s-a constatat că există o nevoie nesatisfăcută de aceste investigaţii la nivelul întregului judeţ. Există liste de aşteptare de luni de zile pentru ca un pacient care are nevoie de RMN să poată să beneficieze de această investigaţie", a subliniat Marilena Dobrescu, manager Spitalul Smeeni.

Un RMN de un milion de euro, pus în funcţiune într-un spital din Buzău

Aparatul a fost adus la Buzău în decembrie 2021, iar de atunci o echipă de tehnicieni care va lucra cu acest aparat se află în pregătire. Sunt specialişti de la Bucureşti şi chiar din străinătate care îi pregăteşte pe cei de la Smeeni.

"Ne-am propus să fie utilizat cât poate el să ducă. Proiectul a fost semnat la 1 octombrie 2020 şi finalizat în decembrie 2021. Durează foarte mult ca un astfel de aparat să poată fi şi exploatat. Tehnicienii încă învaţă toate etapele pentru ca ceea ce se captează să fie de cea mai bună calitate. Atunci timpul de pregătire durează mai mult. Personalul se califică permanent. Este o echipă care vine de la Bucureşti şi chiar fizicieni şi medici care vin din afara ţării. Este o treabă meticuloasă şi greu de învăţat din prima ceea ce face ca perioada de instruire să fie destul de îndelungată", a explicat Marilena Dobrescu.

Imaginile captate la Smeeni vor fi interpretate de o echipă de 13 medici, fiecare pe specialitatea sa, din Bucureşti. Rezultatele vor ajunge la Smeeni în cel mult 48 de ore. Totul se va face prin telemedicină , însă de anul viitor, spitalul va avea şi medic pe acest post.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb