Un sondaj pe 104 investitori, valid pentru 104 investitori

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2019

MAKE

Nu cred că este bine că recent înfiinţata (noiembrie, anul trecut) "Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România" (ARIR) să ne prezinte un sondaj făcut asupra a 104 investitori, drept un "studiu de percepţie a investitorilor individuali faţă de comunicarea cu companiile listate", pentru că pare să aibă pretenţia că ar fi reprezentativ pentru investitorii la Bursă şi de fapt, nu este.

Această lucrare nu îndeplineşte mai multe criterii obligatorii ca să se califice drept studiu: nu precizează câţi investitori la Bursă există şi ce segment de investitori vrea să studieze, nu menţionează după ce criterii a alcătuit eşantionul sondat şi nici de ce ar fi el ilustrativ pentru scopul propus.

Dacă ARIR ne-ar fi spus că sondajul realizat asupra a 104 investitori, are relevanţă doar pentru aceşti 104 investitori, atunci totul ar fi fost perfect.

Dar ARIR nu precizează că aria relevanţei studiului s-ar limita la aceşti 104 investitori sondaţi, ci se referă la investitorii individuali în mod neprecizat, deci, la toţi.

Ceea ce este incorect.

Şi oarecum caraghios.

Pentru că este impropriu să spui "43% dintre respondenţi", când ei chiar sunt 43; păi, 43 la sută sunt şi 43 fără sută.

Sondajele profesionale iau în calcul distorsiunile pe care le produc metodele de colectare ale răspunsurilor, pentru că aceleaşi chestionare, aplicate asupra aceloraşi eşantioane, dau alte rezultate prin intervievare faţă în faţă, prin telefon sau prin internet.

Dar această problemă pare să fie cu totul necunoscută autorilor lucrării.

Evident, precizarea aproximaţiei standard de +/-3% nu-şi are locul în lucrare (şi nu se găseşte).

Studiul livrat de ARIR poate fi privit ca sugestiv, astfel că din acest punct de vedere, efortul este de apreciat, dar precizările de mai înainte sunt necesare, pentru corectitudine.

În semn de încurajare, oferim alăturat datele principale ale lucrării puse în circulaţie de ARIR.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Cam asa se fac sondajele, 43 la suta, adica 43 si fara suta, care se pot transforma in 43 la mie sau in 43/ populatia totala. Sondaj intr-un pahar cu apa! Dar, odata publicat rezultatul, sint trei idei: sau se crede a se imbirliga lumea interesata si mina cireada spre obiectivul fixat, sau cifrele sint folosite ca acoperire la alte acte si fapte, sau vor constitui un motiv timp de perplexitate la un moment dat. Nimic nou sub soare. Dar observatia se impunea!

    Superb text!

    cu ce sa se ocupe ARIR daca nu cu sondaje de genul asta, ei inca nu stiu ce au de facut !!

    eroarea statistica se calculeaza ca 1/?N. In cazul de fata eroarea statistica e nu +/- 3%, ci +/- 10%

    Male,

    Cred că timpul pe care l-ai pierdut că să-i bagi in seama pe nesemnificativii ăștia de la ARIR este mult mai prețios decât orice pilda plina de înțelepciune ai fi vrut să transmiți cititorilor prin acest articol.

    Părerea mea, chiar pricepându-mă, este că emitenții nu știu și nu comunica corect cu acționarii și nici cu comunitatea investițională, fiindcă am vedea PER-uri mult mai mari. In primul rand, nu cred că înțelege, vreun emitent, diferența dintre a genera profit și a înmulți averea acționarilor, patrimoniul. Doi, oare o politica de comunicare cu investitorii și comunitatea investitionala buna, de succes și cu idicatori de măsură și control bine definiți este un mijloc fix intangibil cu valoarea inclusa in patrimoniul societății? Oare un management performant poate avea valoare patrimonială? Oare ar accepta vreodată, vreun fost contabil ce peste noapte a ajuns auditor și evaluator de societăți, că mijloacele fixe intangibile au valoare patrimonială? 

    1. Corbule cu 3 ochi,

      Ai gresit o litera si ti-a iesit "Male", in loc de "Make", o greseala pe care nu as baga-o in seama, daca Male nu ar fi capitala Republicii Maldive, unde, cu doi ani in urma, doctorii s-au straduit sa ma tina in viata. 

      Vreau sa zic ca o greseala poate deveni semnificativa, asa cum este cazul si al acestui articolas. 

      Ziaristi de buna credinta au luat in serios "studiul" elaborat de ARIR, o asociatie care, la rindul ei, pare sa fie girata de oficialii BVB si de emitenti cu greutate. De aici, pina la a disemina informatii netemeinice in comunitatea noastra de capital, nu a mai fost nici macar vreun pas. 

      Rostul acestui articolas este ca, dupa ce ca sintem in derizoriu, sa nu cadem si in penibil. 

      Desigur, comunicarea emitenti-investitori este o problema importanta in piata, motiv pentru care am apreciat initiativa ARIR.

      Maleficarum? Maleficatum? Male dictio Maldivensis? Textul e atit de bun ca nici nu mai are importanta despre ce e, e ca Seinfeld! Nici nu stiam ca exista ARIR iar acum am aflat si nu-mi pasa!

      iar ideea unei asociatii care sa induce in investitori acest feeling de Maker nu de Taker lipseste pe piata. Un Forum care sa ajute firmele sa si corecteze prezentarile situatiilor financiar pe care consiliile de supraveghere nu le citesc si doar le rasfoiesc, cel mai nou caz fiind Petrom unde au modificat documentele supuse AGA in urma unei binevoitoare indicatii. Ce ziceti domnule MA , va faceti timp sa o conduceti? Daca avem si un Presedinte in persoana domnului Florian succesul e garantat. Iar numele sau , o feerie Buch arest Investor Relations pentru a subscrie brutalitatea de a nu fuji la Chisinau ca domnul Manea

      te-ai gandit ca putea sa fie (evident, nu e!) formula de adresare, Barbate?!! bine ca nu e female!

      fiind atat de inspsimantat de brutalitatea Maestrului i a tremurat degetul üe tastaura,

      Cu ceva timp in urma,urmărind traseul in jos al acțiunilor Olt. am apelat la compatrioții mei , și ei acționari la aceeași companie, sa mi de-a un sfat cu privire la sell or buy" asupra acesteia. Dl. The Brute mi a dat un sfat, pe care acum îl regret! Oltchim a intrat în faliment. Alegerea a fost a mea,totuși sunt curios - e bine sa faci ceea ce crezi sau sa urmezi sfatul cuiva!? Nu reproșez nimic totuși o explicație ar fi binevenita!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb