Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) a avertizat ieri în legătură cu apariţia unor noi bule financiare, care riscă să pericliteze revenirea economică. "Trebuie să prevenim apariţia unor noi bule speculative în sectorul financiar", a declarat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi, la o întâlnire cu presa.
"Dacă analizăm situaţia finanţelor publice din principalele economii, inclusiv din Asia, vom observa că aceste ţări luptă împotriva crizei cu aceleaşi mijloace care au provocat-o", a explicat el.
"Luptăm împotriva problemelor de acces la lichiditate injectând mai multă lichiditate. Acesta este motivul pentru care observăm bulele care apar în pieţele bursiere din întreaga lume", a adăugat Panitchpakdi.
El pledează pentru o reformă reală a sectorului financiar, în condiţiile în care sunt semnale care indică o reîntoarcere la comportamentul de dinaintea crizei. Secretarul general al UNCTAD a subliniat că dezvoltarea în exces a activităţilor financiare în detrimentul celorlalte sectoare economice a fost cauza crizei.
Supachai Panitchpakdi consideră această situaţie cu atât mai îngrijorătoare cu cât economia mondială nu şi-a revenit încă.
El susţine că nivelul creşterii mondiale din următorii doi ani va fi inevitabil mai scăzut, deşi, Asia, susţinută de China, ar urma să revină curând la ritmul de creştere înregistrat înainte de criză.
Potrivit raportului anual al UNCTAD cu privire la comerţ şi la dezvoltare în anul 2009, criza este departe de final. "Gravitatea şi amploarea crizei sunt fără precedent şi nicio ţară nu a fost scutită", a precizat organizaţia, estimând că PIB-ul mondial ar urma să scadă în acest an cu peste 2,5%.