Unde s-a retras din politică miliardarul Dinu Patriciu

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Editorial / 29 august 2007

Daniel Bojin

Niciun politician din Româ­nia nu a reuşit să facă atâţia bani stând adânc în politică ca Dinu Patriciu, deşi alţii au avut poziţii mult mai importante în stat decât liderul liberal. Când a cumpărat Rompetrol în 1998 era membru de vază al PNL, când a cumpărat Vega un an mai târziu era tot lider PNL, iar când în 2000 a dat lovitura vieţii, preluând Petromidia, PNL a făcut cele mai ciudate jocuri politice, lepădându-se de ţărănişti ca să dea mâna cu PSD.

În niciunul din aceste momente, Dinu Patriciu nu s-a arătat scârbit de politică.

Liberalul s-a retras din Parlament, în 2003, dar nu pentru că politica nu-i mai plăcea, ci, aşa cum o recunoaşte, pentru că legea nu-i mai permitea să fie şi parlamentar şi preşedinte la Rompetrol.

Retras din Parlament, Dinu Patriciu a continuat să facă politică şi nu oricum, ci încercând să influenţeze decisiv alegerile din 2004, pentru ca Năstase să devină preşedinte, iar PNL şi PSD să facă împreună Guvernul mulţi ani. Nici atunci, Patriciu nu părea scârbit de politică.

Dinu Patriciu este un afacerist şi un administrator de excepţie, reuşind, în doar câţiva ani să facă din Rompetrol o mare companie românească, iar din Petromidia o afacere transparentă, listată la bursă.

Dar nici Rompetrol, nici Petromidia nu au fost creaţiile sale, ci existau cu mulţi ani înainte ca Dinu Patriciu să înfiinţeze prima firmă privată din România, în 1990.

Cu tot talentul său de administrator, Dinu Patriciu a preluat rafinăria cu datorii la stat de 180 de milioane de dolari şi, în doar trei ani, le-a triplat, crescându-le la 600 de milioane de dolari, deşi a beneficiat încă de la privatizare de facilităţi la plată, rămase şi astăzi, după şapte ani, secrete. Dinu Patriciu susţine acum, cu mult curaj, că Rompetrol nu a primit facilităţi la plată, fiind singurul investitor care şi-a asumat integral datoriile, chiar dacă nu erau făcute de el. Oare?

Facilităţile secrete din 2000 ce-or fi fost? Dar cererea lui Dinu Patriciu ca datoriile de 600 de milioane de dolari să fie anulate de Guvern dacă Rompetrol ar fi plătit doar 70 de milioane de dolari?!

Căci investitorul Patriciu cerea, în 2003, Guvernului Năs­tase să-i şteargă datorii de peste jumătate de miliard de dolari, iar astăzi susţine că este singurul investitor care şi-a asumat integral datoriile chiar dacă nu erau făcute de el (deşi din datele oficiale rezultă că vreo 200 de milioane de dolari au fost acumulate sub mandatul său de adminis­trator, restul fiind dobânzi şi penalităţi).

Trei foşti miniştri PSD ne-au confirmat proiectul lui Patriciu de ştergere a datoriilor, dar varianta a căzut în ultimul moment în Guvern, optându-se pentru conversia datoriilor în obligaţiuni. Soluţie, care, de fapt, este o finanţare, cu dobândă, a rafinăriei de către stat timp de şapte ani. De dis­cutat dacă soluţia obligaţiunilor a fost sau nu una corectă, dar este limpede că a fost mai bună pentru stat decât varianta iniţială a Rompetrol, de ştergere a 530 de milioane de dolari.

Deci, nu Dinu Patriciu şi-a asumat integral datoriile, cum susţine astăzi, ci a fost forţat să o facă de un Guvern atent monitorizat de Comisia Europeană pentru largheţea cu care acorda ajutoare de stat clienţilor politici.

Oricum, tot decizie politică a fost, căci alt Guvern putea trece la excutarea silită a rafinăriei ca să-şi recupereze banii.

Dar Dinu Patriciu nu era încă scârbit de politică, cum nu a fost nici un an mai târziu când a ales să sponsorizeze consistent PSD, cel care îi scăpase rafinăria de la faliment.

Modul în care Dinu Patriciu a reuşit să facă din Rompetrol o companie respectabilă trebuie apreciat, chiar dacă acest lucru a costat bugetul de stat, iar privatizarea şi apoi listarea companiei pe Bursă (un mare pas spre civilizarea ei) rămân încă nelămurite de justiţie.

În timpul în care Dinu Patriciu a condus grupul Rompetrol, prin consiliile sale de administraţie s-au perindat importanţi politicieni- Călin Popescu Tăriceanu, Radu Boroianu, Laszlo Borbely, Teodor Meleşcanu, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Teodor Atana­siu. Niciun alt grup de afaceri nu a avut atâţia administratori politicieni (unii parlamentari, alţii miniştri) precum Rompetrol.

Dar, Dinu Patriciu nu mai vrea să audă de politică.

Nu ştim cui a vândut, cu adevărat, acum, Petromidia, Dinu Patriciu, pentru că nu poţi ştii cine este, de fapt, în spatele unei companii ex-sovietice. Dar liberalul a făcut o uriaşă afacere: în doar şapte ani i-a crescut valoarea Petromidiei de vreo 50 de ori. Este ceea ce se vede acum: Patriciu a cumpărat-o cu 50 de milioane de dolari, în 2000, de la statul român şi a vândut-o cu aproape 2,7 miliarde de dolari, statului Kazahstan, în 2007. Iar el a devenit cel mai bogat român, miliardar în dolari, în şapte ani.

Doar spaţiul ex-sovietic a mai produs astfel de succese rapide în afaceri şi tot din petrol sau gaze.

Tot spectaculos este şi că tranzacţia are loc în plin proces penal, justiţia verificând, printre altele, şi legalitatea privatizării Petromidia, poate cel mai mediatizat şi mai ciudat proces de după 1990.

Lovitura lui Dinu Patriciu este, cu atât mai mult, una de mare maestru internaţional.

Doar un alt amănunt, tot politic, produs în februarie 2007, îi mai ştirbeşte din glorie. Doi foşti administratori ai firmelor sale, Teodor Atanasiu şi Călin Popescu Tăriceanu- primul şeful fostului FPS, iar al doilea primul- ministru al României- au pus punct privatizării Petromidia, în plin proces penal, pe 1 februarie 2007.

Atunci AVAS a închis privatizarea Petromdia, eliminând gajul de pe o parte din acţiunile rafinăriei, scoţând rafinăria din monitorizarea post-privatizare şi dându-i liber lui Patriciu să vândă, fără ca Guvernul să mai aştepte decizia Justiţiei.

Cu monitorizarea statului pe cap, negocierile pentru vânzarea Rompetrol ar fi stat altfel, iar preţul probabil că ar fi fost mai mic.

În loc să mulţumească Guvernului Tăriceanu, Guvernului Năstase, Guvernului Isăres­cu şi care o mai fi fost, pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor, domnul Patriciu spune nonşalant că nu mai vrea să audă de politică şi gata. Că s-a retras din ea şi gata!

Oare ce amintiri i-or trezi domnului Patriciu cei şaptesprezece ani de politică la vârf de nu mai vrea să fie întrebat nimic despre ea?

Că parcă ar fi un coşmar pentru domnia sa politica asta care l-a făcut miliardar.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Din cit am citit in presa despre eveniment, se pare ca sunteti singurul care a pus punctul pe "I".

    Patriciu a avut un rol nefast in distrugerea CDR,PNT-CD.Drept rasplata, a primit un "obiectiv" in paza si aparare, pe care acum l-a predat adevaratilor stapini. 

    Este de remarcat ca in urma cu aprox.o luna, Patriciu scria si dadea interviuri pentru stringerea relatiilor cu Rusia.Daca a vazut ca nu se mai poate, a recurs la o solutie mascata;asa cum si el a fost om de paie atitia ani,firma sa este vinduta altor oameni de paie.Oricum,firma pleaca din Romania.Poate doar UE sa ne mai salvaze. 

    Trebuie sa recunoastem ca Patriciu are o calitate,sau a facut un lucru pe care trebuiau sa-l faca si altii:a renuntat la activitatea politica directa, pentru a se dedica afacerilor(mai mult sau mai putin curate;asta e altceva).Ar trebui ca exemplul lui (pozitiv) sa fie urmat si de alti politicieni(in special magnatii-cleptocrati care isi spun de stinga).

    Prin aceasta miscare,Patriciu nu s-a deconspirat numai pe sine ci tot PNL-ul si oamenii sai (parlament,guvern,mass-media). 

    Dar e numai o parte din adevar.Cealalta parte este la Guvernele din ultimii 15 ani.Nu are nici un merit domnul patriciu.Un politician duplicitar din umbra care a tras sforile la PNL, PSD, UDMR si PC pentru guvernele sa faca legi si incalcari de legi pentru firma lui(?). Dar poate nu doar a lui cu atatia politicieni perindati la conducere si doar este inregistrata netransparent in paradis fiscal cu actionari necunoscuti.Oricum la Petromidia s-au incalcat atatea legi incat e posibil ca rusii(kazahi(cazaci)) sa fi cumparat o coaja daca statul roman si-ar face datoria si si-ar exercita drepturile tinand cont de majorarile de capital fictive(obligatii investitionale) efectuate de TRG la Petromidia, de deturnarile de fonduri facute de TRG de la preluarea rafinariei si daunele create statului Roman de TRG.Dar care stat ?Incredibil statul Roman a murit odata cu Ceausescu. exista o clasa politica de cea mai joasa speta care a furat Romania de la Romani si o vinde pentru buzunarul politicienilor. Domnul patriciu face parte din aceasta clasa politica este un varf al ei chiar daca acum se leapada de ea.E tipic personajului parvenit "Dinu Paturica" din romanul "Ciocoii Vechi si Noi" de N. Filimon. La regretat cineva pe "conu Dinu" in roman ?O sa-l regrete cineva pe dinu patriciu ca pleaca din politica ? Aceasta-i Romania de azi o tara in care Romanii pleaca in Europa pentru o viata mai buna iar parvenitii fac averi pe spinarea lor si dau lectii de moralitate si vor sa fie exemple pozitive.

    1. sunteti morti de invidie.

      nimeni nu cred ca moare de invidie, dar este cert ca ni se demonstreaza cum se vinde tara; iai de la romani si dai la altii si te imbogatesti;surprinde anvergura nu schema,pentruca pe aceasta schema au mai facut averi si altii

    Muntii nostrii aur poarta noi cercim di poarta inpoarta.In politica intra multi neaveniti care fiind sub juramint de credinta fata de popor isi fac propriile interese murdare facind legi ptr.infractori.vezi cazul BRD BIR BANCOREX CARITAS FNI ...sa acem faliti nostri

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb