Al treilea val al pandemiei se află, în continuare, într-o fază ascendentă, a anunţat directorul direcţiei epidemiologice a Centrului Naţional de Sănătate Publică (NNK) din Ungaria, citată de Magyar Hirlap şi Rador, relatează G4media.
Ágnes Galgoczi a declarat că nici numărul cazurilor noi şi nici cel al persoanelor decedate nu înregistrează o tendinţă descrescătoare.
În Ungaria au apărut deja mai multe variante ale coronavirusului, cea mai răspândită fiind mutaţia britanică. Această tulpină se răspândeşte mai repede şi poate provoca infecţii mai grave - precizat Ágnes Galgoczi, care a adăugat că din această cauză creşte numărul pacienţilor internaţi în spitale şi a celor de la ATI.
Guvernul Ungariei a prelungit cu o săptămână măsurile de apărare împotriva epidemiei - a atras atenţia directorul NNK, care a subliniat: este importantă respectarea regulilor epidemiologice, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştii şi respectarea regulilor de igienă.
Ágnes Galgoczi a spus: campania de vaccinare continuă. În Ungaria au fost vaccinaţi peste 1,5 milioane de oameni. Numărul persoanelor înregistrate pentru vaccinare este în creştere, depăşind cifra de trei milioane, ceea ce confirmă faptul că oamenii au încredere în vaccinuri.
Ágnes Galgoczi a mai afirmat că, în cazul tehnologiilor noi, a noilor medicamente şi a vaccinurilor noi, măsurile de supraveghere sunt mult mai stricte, atât din partea producătorilor, cât şi a autorităţilor, iar personalul care administrează vaccinurile trebuie să raporteze reacţiile adverse.
Autorităţile ungare au analizat semnalele referitoare la vaccinul AstraZeneca, iar Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că acest vaccin este sigur. După acest anunţ, ţările care anterior au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca au reluat administrarea acestuia - a mai spus Ágnes Galgoczi.
Liderii germani se întâlnesc luni pentru a decide eventuale noi închideri.
Germania se confruntă cu o creştere "foarte clar exponenţială" a infecţiilor cu COVID-19, legată în special de răspândirea variantei britanice, a declarat vineri, 19 martie, vicepreşedintele Institutului de Supraveghere a Sănătăţii Publice, Robert Koch (RKI).
"Este foarte posibil ca de Paşte să avem o situaţie similară cu cea pe care am trăit-o înainte de Crăciun, cu un număr foarte mare de cazuri, multe cazuri grave şi decese şi spitale copleşite", a avertizat în timpul unei conferinţe de presă Lars Schaade.
"Suntem în al treilea val al pandemiei, cifrele sunt în creştere, proporţia variantelor este mare", a adăugat ministrul Sănătăţii, Jens Spahn.
Germania a înregistrat peste 17.000 de cazuri raportate oficial în 24 de ore, cu aproximativ 5.000 mai mult decât acum o săptămână. Rata incidenţei a ajuns la 95,6 vineri (faţă de 90 joi), foarte aproape de 100, ceea ce ar declanşa noi restricţii.
Angela Merkel şi liderii celor 16 landuri se vor întâlni luni pentru a decide cu privire la posibilele noi închideri, după ce ţara mai redusese din restricţii la începutul lunii martie.
Germania mizează pe intensificarea campaniei sale de vaccinare pentru a opri această creştere. Vaccinările cu vaccinul AstraZeneca s-au reluat de vineri, după patru zile de întrerupere.
Dar "o analiză sinceră a situaţiei arată că nu există încă suficiente vaccinuri în Europa pentru a opri al treilea val doar prin vaccinare", a recunoscut Jens Spahn.
"Chiar dacă livrările de comenzi ale UE sunt acum fiabile, vor trece câteva săptămâni până când grupurile cu risc vor fi complet vaccinate", a adăugat el. "Abia atunci putem vorbi despre deschideri mai largi în societate. Prin urmare, vom mai avea nevoie de o oarecare rezistenţă", a explicat ministrul conservator.
"Puteţi să o luaţi cum doriţi, dar trebuie să revenim la blocare", a declarat Karl Lauterbach, expert în sănătate al Partidului Social Democrat, în timpul acestei conferinţe de presă.