Ungaria ar putea deveni membru ordinar al AIIB în a doua jumătate a anului

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2015

Ungaria ar putea să se alăture viitoarei băncii de dezvoltare înfiinţate de China - Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) - în a doua jumătate a acestui an, a declarat, ieri, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite MTI, citat de Agerpres.

Szijjarto a precizat că Ungaria nu va fi unul dintre membrii fondatori ai AIIB, ci a depus o cerere pentru a fi membru ordinar. Potrivit ministrului de Externe, este în interesul Ungariei să fie implicată în activitatea noii instituţii financiare, care va avea un capital de 100 de miliarde de dolari.

Statele fondatoare ale AIIB intenţionează să demareze operaţiunile viitoarei bănci în a doua jumătate a acestui an. Acesta ar urma să fie şi momentul în care vor fi analizate cererile depuse pentru obţinerea calităţii de membru ordinar. Peter Szijjarto a dezvăluit că Guvernul de la Budapesta a decis săptămâna trecută să depună o astfel de cerere.

Ministrul ungar de Externe a apreciat că dobândirea calităţii de membru al AIIB va permite companiilor ungare să intre pe pieţele asiatice. De asemenea, implementarea proiectelor finanţate de AIIB va da impuls potenţialului de export.

Procesul de aprobare a ultimelor candidaturi pentru stabilirea membrilor fondatori ai AIIB s-a încheiat miercuri. Printre cele 57 de state fondatoare ale viitoarei AIIB se regăsesc patru din cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi 21 din cele 34 de state membre ale OECD. Excepţiile notabile sunt SUA şi Japonia, care nici nu au depus o cerere pentru a deveni membre fondatoare, precum şi Taiwanul, stat al cărui cerere a fost refuzată de Beijing pe motivul disputelor existente în legătură cu numele pe care Taiwanul ar trebui să îl folosească în cererea sa.

Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb