Ungaria, criticată dur de Organizaţia Mondială a Migraţiei pentru zidul anti-imigraţie

Andrei Stan
Internaţional / 29 august 2015

Ungaria, criticată dur de Organizaţia Mondială a Migraţiei pentru zidul anti-imigraţie

Actualizare 15:50 MAE: Poliţia ungară a confirmat reţinerea celor patru români în Csongrad

Poliţia ungară a confirmat astăzi pentru diplomaţia română din Ungaria reţinerea a patru cetăţeni români în regiunea Csongrad, suspectaţi de trafic de persoane, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

"La solicitarea Consulatului General al României la Szeged, poliţia ungară a confirmat în cursul zilei de astăzi, 29 august 2015, reţinerea a patru cetăţeni români în regiunea Csongrad, suspectaţi de trafic de persoane. Potrivit primelor informaţii obţinute, cei patru cetăţeni români urmează să fie prezentaţi în faţa unui judecător care va decide cu privire la situaţia juridică a acestora", se arată în comunicatul MAE remis redacţiei.

MAE menţionează că, până la acest moment, niciuna dintre cele patru persoane nu a solicitat asistenţă consulară din partea oficiului consular român.

Consulatul General al României la Szeged este în legătură cu autorităţile ungare în acest caz, precizează comunicatul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:25 Alţi patru români reţinuţi de poliţia ungară pentru trafic de persoane

Alţi patru cetăţeni români au fost reţinuţi de poliţia ungară pentru trafic de persoane, după ce au fost prinşi transportând 21 de imigranţi clandestini, informează un comunicat publicat astăzi pe site-ul poliţiei ungare.

Alţi patru cetăţeni români au fost reţinuţi de poliţia ungară pentru trafic de persoane, după ce au fost prinşi transportând 21 de imigranţi clandestini, informează un comunicat publicat astăzi pe site-ul poliţiei ungare.

Potrivit poliţiei din judeţul Csongrad, vineri, la ora 1.40, forţele de ordine au oprit două autovehicule, dintre care un autoturism înmatriculat în Bulgaria şi o camionetă, pe autostrada M5, în apropiere de Roszke.

În camionetă se aflau 21 de imigranţi clandestini, respectiv zece cetăţeni sirieni şi 11 afgani.

Departamentul de poliţie din judeţul Csongrad a iniţiat procedurile penale pentru trafic de persoane împotriva celor patru cetăţeni români, care au fost reţinuţi şi urmează să compară sâmbătă în faţa unui tribunal.

(S.A.)

------------

Ultimele acţiuni ale Ungariei, care se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaţilor, peste 100.000 de persoane cerând azil în această ţară doar în prima jumătate a anului 2015, au fost, vineri, criticate dur de către Organizaţia Mondială a Migraţiei, transmite Reuters, citat de Hotnews.ro.

Deşi Budapesta a construit un zid de 175 de kilometri la graniţa cu Serbia pentru a opri valul de refugiaţi, care intră pe teritoriul Ungariei în drum spre Occident, guvernul Fidesz doreşte o legislaţie mai dură pentru a putea folosi armata la frontieră sudică. În viziunea lui Viktor Orban, refugiaţii neînarmaţi sunt un pericol la adresa securităţii şi identităţii europene.

Oficialii de la Geneva susţin printre altele că zidul anti-imigraţie a lui Viktor Orban complică situaţia refugiaţilor şi vine în ajutorul traficanţilor.

"Ungaria agravează adevărată problema a traficanţilor cu planul sau de a construi o barieră pentru a opri valul de imigranţi şi refugiaţi care ajung pe teritoriul ei. În opinia noastră, zidul oferă un ajutor nesperat traficanţilor. Dacă creezi o barieră, traficatii pur şi simplu vor cere mai mulţi bani de la refugiaţii pe care îi transportă peste graniţă", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Migraţiei, Joel Millman, citat de Reuters. "Ţările construiesc astfel de ziduri tot timpul pentru a-şi mulţumi cetăţenii - arată rezistenţă, arată proactivitate, arată de parcă ai lua în serios îngrijorările oamenilor cu privire la numărul prea mare de imigranţi[...]. Avem zeci de ani de experienţă care ne arată că zidurile nu au eliminat niciodată problema", a adăugat Millman.

Potrivit Reuters, în mijlocul crizei refugiaţilor, Ungaria vrea să impună noi măsuri legislative pentru a opri presiunea din zona frontierei, printre măsurile propuse de către parlamentarul Fidesz, Gergely Gulyas, fiind şi folosirea armatei la graniţa cu Serbia. Noua legislaţie, propusă de către partidul de guvernământ şi care ar putea să intre în vigoare de la mijlocul lunii septembrie, implică zone speciale de tranzit la graniţa cu Serbia, sancţiuni mai dure pentru trecerea ilegală a frontierei, dar şi pentru avarierea zidului.

Tot în contextul crizei de imigranţi din Europa, vă reamintim că un număr de 18 cetăţeni români sunt reţinuţi şi cercetaţi pentru trafic de persoane în Ungaria, în patru cazuri diferite, 16 dintre aceştia aflându-se în arestul poliţiei din Budapesta, conform purtătorului de cuvânt al MAE, Raluca Lunculescu, citată de surse din presă.

Lunculescu a menţionat că, din informaţiile apărute pe parcursul zilei de vineri, a avut loc un accident de autostrada M5 din Ungaria, iar şoferul implicat în accident, care este cetăţean român, a fost reţinut şi este cercetat pentru trafic de persoane.

Şoferul, rănit uşor în accident, a fost transportat la spital, apoi a fost reţinut de autorităţile maghiare la Szeged pentru a fi cercetat.

"Mai este un caz în Fejer, unde, de asemenea, un român a fost reţinut şi este cercetat pentru trafic de persoane", a spus purtătorul de cuvânt al MAE.

Raluca Lunculescu a amintit şi de cele două cazuri apărute în cursul serii de 26 august în capitala Ungariei, în legătură cu care MAE a transmis informaţii joi şi vineri, privind reţinerea a două grupuri, de 4 şi respectiv 12 cetăţeni români, cercetaţi pentru trafic de persoane.

Potrivit purtărorului de cuvânt al MAE, toţi aceşti 16 cetăţeni se află în arestul poliţiei din Budapesta, iar până acum niciunul dintre ei nu a solicitat asistenţă consulară.

Referitor la cazul camionului abandonat în Austria, în care erau zeci de imigranţi decedaţi, MAE a reiterat că proprietarul autovehiculului nu este cetăţean român, precizând că informaţia este confirmată de autorităţile austriece.

"Până la acest moment, din tot ce avem oficial venit de la partea austriacă, niciun cetăţean român nu ar fi implicat în acest caz", a mai declarat purtătorul de cuvânt al MAE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. acum cateva secole o poulatie din djungaria,gonita de catre mongoli.a ajuns la muntii carpati.morti de oboseala si de foame,or mai fi furat de la bastinasi,ba un berbec,ori niste gaini.noi romanii nu am facut gard de sarma sa-i oprim,i-am omenit,asteptand sa-si continue drumul spre Europa ceace au si facut.secuii care venisera si dumnealor.le-a placut muntii si au ramas.ungurii au plecat sa cucereasca Europa,dar au fost respinsi in panonia.acum vor sa opreasca pe sirieni care fug si ei de razboi.nu este frumos cea ce fac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb