Ungaria majorează taxele pe bănci pentru a acoperi deficitul bugetar

F.D.
Internaţional / 8 iulie

Ungaria majorează taxele pe bănci pentru a acoperi deficitul bugetar

Autorităţile ungare au anunţat luni noi taxe pe bănci şi, de asemenea, au abandonat planurile care vizau eliminarea taxelor pe profiturile excepţionale impuse în anumite industrii, după ce noile date au arătat o agravare a deficitului bugetar, relatează Agerpres.

Acţiunile grupului bancar OTP Bank au scăzut cu până la 2,2% iar forintul ungar s-a depreciat cu 0,4% în raport cu moneda euro, după ce şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunţat că Executivul va introduce o taxă pe tranzacţiile valutare ale băncilor şi de asemenea va majora o altă taxă care se aplică pentru tranzacţiile financiare ale băncilor.

De asemenea, administraţia de la Budapesta va menţine nivelul actual al taxelor care se aplică pentru profiturile excepţionale ale băncilor, firmelor din energie şi companiilor străine, în pofida unor promisiuni anterioare că le va reduce. Gergely Gulyas a precizat că Guvernul ungar se aşteaptă să strângă 400 de miliarde de forinţi de pe urma măsurilor anunţate astăzi.

Printre noile măsuri, Guvernul de la Budapesta va introduce o nouă taxă de 0,45% pentru tranzacţiile valutare ale băncilor, în timp ce o altă taxă care se aplică pentru tranzacţiile financiare ale băncilor va fi majorată, tot până la 0,45%, de la nivelul actual de 0,3%, începând din luna august.

În paralel, datele publicate luni de Ministerul ungar al Finanţelor arată că deficitul bugetar a crescut cu 108 miliarde forinţi (297 milioane de dolari) în luna iunie, ajungând la un nivel cumulat de 2.656 miliarde forinţi (7,3 miliarde de dolari) în primele şase luni ale anului. Este vorba de un deficit mai mare decât planifica Guvernul ungar pentru întregul an 2024. Ministerul ungar al Finanţelor a precizat că cheltuielile s-au majorat pe fondul creşterii costurilor cu serviciul datoriei, ca urmare a modificării dobânzilor pentru obligaţiunile de retail. De asemenea, cheltuielile cu pensiile şi sănătatea au fost mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

Guvernul condus de Viktor Orban se confruntă cu o criză bugetară continuă în acest an, chiar şi după ce a majorat ţinta de deficit până la 4,5% din PIB şi a îngheţat anumite investiţii finanţate de stat la începutul anului. Ungaria este una din cele şapte state membre UE admonestate luna trecută de Bruxelles pentru deficite bugetare excesive.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Hungaristanul e varza...e "turcia" Europei...ajung si astia la inflatie 70%...ca intre "prieteni"...cine se aseamana se aduna:-)

    1. Asta auzim de 10 ani,dar Ungaria ,e tot bine merci,

      cu dictatorul Orban reales de 14 ani,si cu 2/3 majoritate in parlament 

      Ia vezi cursul Forint/ Euro in ultimii 10 ani de “prosperitate”:-)

    Așa vrea și Simion.

    Poți sa-ți dorești multe și mărunte dar economia nu poate fi mințită! 

    biggest mistake. . . sa dai in banci inseamna inceputul deflarii economiei reale.... sa mai dai si in companiile energetice inseamna sa dai foc la puterea de cumparare a oamenilor

    nu e intreg la minte Orban 

    Ban.Cher.Vali 

    1. in Romania atentie la AUR

      daca isi pun in miscare planul cu locuintele de la 35 k euro , demoleaza piata imobiliara cu efecte crunte la toate nivelele economice conexe (inclusiv banci care au dat credite garantate imobiliar pornind de la un anume prag de evaluare al garantiilor). 

      daca mai umbla cu surubelnita AUR si la fortarea dobanzilor la credite... se duce dracu jucaria economica in Romania... si nu in beneficiul oamenilor de rand care pot aclama demagogia AUR... pana incepe sa ii arda la buzunare!  

      Ban.Cher.Vali

      votantul aur, daca e dupa asemanarea lui Simion, fara carte de munca pana la 37 de ani, nu are nimic de pierdut nici dc se face cel mai mare crash al economiei posibil

      ca sa fi bataus sef la ultrasi n-ai nevoie de carnet de munca

      dar cu bac-ul luat la +30 ani cum ramane? dar cu plagiatele (dottore Bode, dottore Ciuca, dottore Geoana, etc.)?

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb