UNGARIA ŞI POLONIA ŞI-AU FOLOSIT DREPTUL DE VETO Bugetul Uniunii Europene, blocat în Consiliul UE

Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2020

Ungaria şi Polonia au blocat, ieri, adoptarea bugetului 2021-2027 şi a fondului de recuperare de către statele membre ale Uniunii Europene, deoarece include o clauză care condiţionează accesul la bani de respectarea statului de drept, a anunţat agenţia Reuters.

Ambasadorii statelor membre UE, în cadrul întâlnirii pe care au avut-o ieri la Bruxelles, urmau să susţină acordul la care s-a ajuns cu Parlamentul European privind bugetul de 1,8 trilioane euro, dar nu au putut face acest lucru din cauza vetoului exprimat de reprezentanţii guvernelor de la Varşovia şi Budapesta.

Preşedinţia germană a Consiliului UE a declarat că ambasadorii au votat acordarea fondurilor europene în funcţie de respectarea statului de drept, deoarece acest vot a necesitat doar o majoritate calificată, pe care opozanţii de la Varşovia şi Budapesta nu au putut să o oprească. Însă, când a fost vorba de votarea bugetului de 1,1 trilioane euro în sine şi a pachetului de recuperare de 750 de miliarde euro, care necesită sprijin unanim, "două state membre ale UE au exprimat rezerve", a spus preşedinţia germană a Consiliului UE.

"Dacă respectaţi statul de drept, nu aveţi de ce să vă temeţi. Blocarea finanţării întregii Europe care trece prin cea mai gravă criză din ultimele decenii este iresponsabilă ", a declarat, pe Twitter, Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Guvernele de la Budapesta şi Varşovia sunt împotriva acordării fondurilor europene în funcţie de respectarea statului de drept, deoarece se află într-un proces formal al Uniunii Europene care le investighează pentru subminarea independenţei instanţelor, mass-media şi organizaţiilor neguvernamentale.

Dacă legătura între acordarea fondurilor şi statul de drept ar rămâne valabilă, Ungaria şi Polonia riscă să piardă accesul la zeci de miliarde de euro din banii europeni.

Deoarece bugetul Uniunii trebuie votat în unanimitate, de toate statele membre, guvernele maghiar şi polonez s-au folosit de această prevedere pentru a bloca alocarea celor 1,8 trilioane de euro, atât timp cât acordarea banilor europeni este legată de respectarea statului de drept.

Blocarea bugetului european în Consiliul UE va duce la întârzierea alocării banilor pentru redresarea economică a statelor membre din recesiunea provocată de pandemia Covid-19. Iniţial, era planificat ca alocările să fie deblocate la mijlocul anului 2021.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb