UNGURII PE ŢEAVA RUŞILOR Rămânem fideli unei afaceri infidele - Nabucco

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 aprilie 2012

Rămânem fideli unei afaceri infidele - Nabucco

Se încinge bătălia pentru gazele din zăcământul azer Shah Deniz II

Proiectul gazoductului Nabucco pare să fi primit, ieri, o lovitură de graţie din partea Ungariei. Agenţia de presă Bloomberg a anunţat că premierul ungar Viktor Orban a declarat că MOL se retrage din proiectul Nabucco: "Nu sunt expert, nu cunosc detaliile, dar am văzut că şi compania ungară MOL părăseşte proiectul. Nabucco este în pericol". Reprezentanţii MOL nu au confirmat şi nici nu au negat informaţia transmisă de premier, menţionând că există multe incertitudini greu de ignorat în jurul Nabucco.

Reprezentanţii consorţiului Nabucco (OMV Austria, Transgaz România, MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia şi RWE Germania) au anunţat: "Proiectul gazoductului Nabucco se bazează pe un tratat semnat şi ratificat de ţările de tranzit, inclusiv Ungaria. Tratatul interguvernamental creează un cadru legal unic şi solid pentru finanţatori, producători şi clienţi. Acţionarul Nabucco din Ungaria este FGSZ, o subsidiară a MOL, şi nu am avut niciun semn că acesta s-ar schimba".

Ei au subliniat că proiectul progresează rapid şi că Acordurile de Sprijin al Nabucco au fost semnate de către toate ţările de tranzit în iunie 2011, finalizând, în acest fel, cadrul legal pentru gazoduct. În Ungaria au fost acordate trei din cele patru permise de mediu. În ultimele câteva luni, Nabucco a primit un statut de proiect naţional în Bulgaria şi Turcia.

Partea de proiectare a rutei întregului gazoduct este finalizată în proporţie de 80%. Compania germană Bayerngas negociază, în prezent, cu consorţiul Nabucco pentru a deveni al şaptelea acţionar. Pe 1 octombrie 2011, Nabucco Gas Pipeline International GmbH a trimis o propunere competitivă consorţiului Shah Deniz II pentru transportul gazului din Azerbaidjan.

"Negocierile dintre acţionarii Nabucco şi consorţiul Shah Deniz II pentru aprovizionarea cu gaze naturale progresează", mai arată reprezentanţii Nabucco.

Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă, ne-a declarat: "Afirmaţia premierului ungar trebuie privită într-un anumit context. Judecata valorii proiectului nu trebuie făcută pe astfel de afirmaţii de poziţionare. Nabucco nu se încheie aici".

Domnia sa ne-a explicat că, în această perioadă, compania de proiect pentru gazoduct concurează pentru preluarea gazelor din zăcământul azer Shah Deniz II, care dispune de un depozit de circa 16 miliarde mc de gaze. Şase miliarde mc sunt rezervaţi Turciei, iar restul revin Europei. În cursa preluării celor 10 miliarde mc de gaze din Azerbaidjan sunt consorţiile care reprezintă gazoductele Nabucco, Trans Adriatic Pipeline (TAP) şi South East European Pipeline (SEEP).

Iulian Chifu ne-a precizat: "În acest context, există rivalităţi puternice, iar bătălia se dă pe mai multe fronturi. Există diverse modalităţi de acţiune între competitori, iar declaraţia lui Viktor Orban mă face să înţeleg că există un semnal contrar Nabucco. Dar ţin să subliniez că Nabucco este singurul proiect viabil de diversificare a surselor de alimentare cu gaz a Europei. TAP şi SEEP sunt într-un stadiu incipient. Nabucco are un acord unic al participanţilor, are susţinerea politică a tuturor ţărilor implicate şi susţinere puternică la nivel european".

Domnul Chifu a subliniat că Nabucco trebuie să rezolve, în perioada următoare, problema aprovizionării cu gaze pentru întreaga capacitate (31 miliarde mc). În acest sens, Azerbaidjanul nu este singura sursă. RWE a asigurat contracte de furnizare cu Irakul, iar Turkmenistanul este un alt posibil furnizor.

În ultima perioadă, s-a vehiculat şi varianta unui Nabucco mai scurt (Nabucco West), la jumătate din capacitatea proiectată iniţial, în urma anunţului Turciei şi Azerbaidjanului care doresc să realizeze TANAP (practic, traseul estic al Nabucco). Iulian Chifu apreciază că Nabucco West este o variantă de lucru a consorţiului care analizează toate aspectele problemei ridicate de aprovizionarea cu gaze: "Subliniez că Nabucco este un proiect cert, avansat şi cu toate acordurile necesare dezvoltării, iar TANAP este în stadiu incipient".

Mulţi analişti cred, însă, că Nabucco este un proiect mort în urma loviturilor primite din partea Ungariei, Turciei şi Azerbaidjanului. Ionuţ Purica ne-a declarat: "Turcii şi azerii îşi vor face bucata lor din Nabucco şi vor avea o poziţie de forţă în regiune. Semnalele din Ungaria arată că Nabucco West nu mai are niciun viitor. Cred că ţara noastră trebuie să-şi reevalueze rapid şansele de a juca un rol important în regiune şi cred că trebuie să mizeze pe impulsionarea AGRI (rută de transport a gazelor Azerbaidjan - Georgia - România, prin Marea Neagră)".

Domnia sa apreciază că AGRI poate fi făcut rapid pentru că există voinţă politică şi nici nu depinde de Rusia şi Uniunea Europeană. Astfel, România poate exporta gaze în Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria.

Jean Constantinescu are o poziţie mai tranşantă şi crede că, în ultimii patru-cinci ani, România a fost doar un spectator şi nu şi-a valorificat nicio şansă de a deveni un centru important în aprovizionarea cu gaze şi electricitate. Domnia sa ne-a declarat: "Am mizat totul pe Nabucco şi acum culegem nişte rezultate care nu ne avantajează. Nabucco era soluţia noastră de diversificare a resurselor pe termen lung. AGRI este o soluţie pe termen mediu. AGRI trebuie dezvoltat mai repede pentru ca România să aibă un rol important în regiune".

Potrivit ultimelor date oficiale, studiul de fezabilitate pentru AGRI va fi gata în toamna acestui an, după care ţările implicate vor cunoaşte valoarea investiţiei şi dacă este necesar să atragă şi alţi investitori în proiect.

Viktor Orban: "Am dori să vedem South Stream pe teritoriul ungar"

Primul-ministru ungar, Viktor Orban, a susţinut, la începutul săptămânii, la Bruxelles ca gazoductul South Stream, care va transporta gaze naturale din Rusia către statele din sudul Europei să treacă pe teritoriul Ungariei. Orban a mai afirmat că Rusia este "tot mai activă" în impulsionarea gazoductului South Stream, a cărui construcţie va începe în luna decembrie. "Pentru Ungaria problema este foarte simplă: dorim un South Stream care să includă şi Ungaria pe traseul conductei sau un South Stream care să excludă teritoriul Ungariei?" s-a întrebat premierul maghiar. "Din diferite motive am dori să vedem South Stream pe teritoriul ungar", a răspuns tot el. "Dorim să menţinem legăturile cu ruşii", a adăugat Orban.

Viktor Orban s-a întâlnit, săptămâ-na trecută, la Budapesta, cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Miller şi Orban au subliniat atunci importanţa South Stream, care satisface interesele strategice ale ambelor ţări.

MOL notează, în comunicatul transmis în urma declaraţiilor lui Orban, că este dedicată diversificării resurselor de energie ale regiunii, însă datorează acţionarilor câştiguri economice cât mai ridicate, iar proiectul Nabucco este împotmolit în incertitudine atât în ceea ce priveşte sursele de finanţare, cât şi sursele de alimentare cu gaze naturale. Guvernul ungar are 26,8% din acţiunile MOL, fiind cel mai mare acţionar al companiei.

Surse apropiate Nabucco ne-au spus că declaraţia premierului Viktor Orban a avut la bază detalii care ţin de "bucătăria internă" a companiei de proiect. Sursele noastre susţin că acordurile de susţinere a Nabucco vin din partea ţărilor participante şi nu din partea companiilor acţionare în proiect: "Chiar dacă MOL va dispărea ca acţionar, asta nu înseamnă că Ungaria îşi va retrage sprijinul pentru Nabucco".

Începerea construcţiei gazoductului Nabucco a fost amânată pentru anul 2013, iar el ar trebui să devină operaţional în anul 2017, deşi intrarea în exploatare era prăvăzută iniţial pentru anul 2015. El va lega Marea Caspică de Europa Centrală, prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, până la centrul regional de distribuţie a gazelor naturale de la Baumgarten (Austria), aceste state încercând astfel să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb