Cel mai mare grup bancar italian, UniCredit SpA, a anunţat ieri că a finalizat cu succes un proiect complex privind vânzarea unui portofoliu masiv de credite neperformante (NPL), transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Conform proiectului, numit FINO (eşecul nu este o opţiune), UniCredit şi-a redus sub 20% expunerea la portofoliul de credite neperformante, ceea ce i-a permis să notifice Banca Centrală Europeană (BCE) de intenţia sa de a recunoaşte "transferul de risc semnificativ" începând cu 31 martie.
În 2016, banca a demarat proiectul FINO, privind vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro.
Cel mai mare grup bancar italian a împărţit vânzarea împrumuturilor în două vehicule de securitizare, gestionate de fondurile americane PIMCO şi Fortress Investment Group. Apoi datoriile au fost vândute gradual.
A fost cea mai mare vânzare de acest tip din Italia şi un punct cheie al planului directorului general Jean Pierre Mustier, care vrea ca în următorii doi ani să majoreze profitul net anual la 4,7 miliarde de euro.
Vânzarea portofoliului de credite neperformante va majora indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al UniCredit cu zece puncte de bază. Anul acesta indicele va depăşi 12%, a anunţat recent UniCredit.
UniCredit este singura bancă italiană de importanţă sistemică, dar indicele său de adecvare a capitalului este mult în urma rivalelor sale, chiar dacă de la criza financiară a obţinut 14,5 miliarde de euro după trei emisiuni succesive de acţiuni.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a îmbunătăţit perspectiva de rating atribuită grupului bancar italian UniCredit SpA pentru depozitele pe termen lung şi a confirmat ratingul BCA (de soliditate financiară) la "ba1", inclusiv calificativul "Baa1" pentru depozite.
Confirmarea ratingului reflectă progresele înregistrate de UniCredit în vederea reducerii creditelor neperformante, în linie cu aşteptările Moody's şi în concordanţă cu actualul calificativ. Perspectiva pozitivă arată sporirea încrederii agenţiei în îndeplinirea obiectivelor băncii până în 2019, ceea ce va duce la un profit de solvabilitate mai solid.
Moody's a confirmat ratingul BCA (de soliditate financiară) la "ba1" pentru grupul bancar italian, în vederea reflectării portofoliului încă ridicat de credite neperformante în context european şi a nivelului limitat de profitabilitate.
Grupul bancar este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.