UniCredit a raportat pentru anul 2024 un profit net de 9,7 miliarde euro, în creştere cu 2% faţă de anul precedent, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Profitul net ajustat pentru impozitele pe active s-a ridicat la 9,3 miliarde euro, marcând o creştere de 8%, în timp ce cheltuielile extraordinare au fost de 1,3 miliarde euro. Rentabilitatea capitalului tangibil (RoTE) a fost de 21%, iar câştigul pe acţiune (EPS) s-a majorat cu 22%, ajungând la 5,74 euro. Distribuţiile către acţionari pentru 2024 au totalizat 9 miliarde euro, din care 3,7 miliarde euro sub formă de dividende în numerar, corespunzător unui dividend pe acţiune (DPS) de 2,40 euro, în creştere cu 33% faţă de anul anterior.
Veniturile nete au fost de 24,2 miliarde euro, cu 4% mai mari decât în 2023. Veniturile din comisioane s-au ridicat la 8,1 miliarde euro, în creştere cu 8%, iar veniturile din dobânzi (NII) au crescut cu 3%, atingând 14,4 miliarde euro. Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 1%, ajungând la 9,4 miliarde euro, ceea ce a menţinut rata cost/venit la 37,9%, conform comunicatului remis redacţiei.
Rata CET1 a UniCredit a fost de 15,9%, menţinându-se la acelaşi nivel ca în 2023, în pofida unor investiţii strategice şi a unor distribuţii mai mari, datorită unei generări de capital organic de 12,6 miliarde euro. Costul riscului a fost de 15 puncte de bază, reflectând o calitate stabilă a activelor şi un portofoliu diversificat.
Pentru anul 2025, UniCredit estimează un profit net şi o rentabilitate a capitalului comparabile cu cele din 2024, în ciuda incertitudinilor macroeconomice. Distribuţiile către acţionari sunt prognozate să depăşească nivelul din 2024, iar dividendele în numerar vor reprezenta 50% din profitul net. Obiectivul pentru 2027 este atingerea unui profit net de aproximativ 10 miliarde euro, cu o rentabilitate a capitalului tangibil peste 17%.
În 2024, UniCredit a realizat mai multe tranzacţii strategice, printre care finalizarea unui program de răscumpărare a acţiunilor de 5,3 miliarde euro şi lansarea unei oferte publice de schimb pentru Banco BPM, în valoare de 10,1 miliarde euro. De asemenea, banca şi-a majorat participaţia la Commerzbank la 28% şi a preluat pachetul majoritar din Alpha Bank România.
Conform unui comunicat transmis redacţiei, UniCredit a menţionat că intenţionează să continue implementarea strategiei sale, având ca obiectiv consolidarea poziţiei pe piaţa europeană şi menţinerea unei profitabilităţi sustenabile.
Opinia Cititorului